Porovnanie cien plynu a rada, ktorého dodávateľa si vybrať

05.10.2022 Dominika Plyn Zdielať

Rozmýšľate nad zmenou dodávateľa plynu? Je vaša ročná spotreba vysoká a chcete ušetriť? Prinášame vám porovnanie cien plynu od jednotlivých plynárenských spoločností.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) avizoval, že ceny plynu sa v tomto roku zvýšia o niekoľko eur. Najviac to pocítili najmä domácnosti, ktoré využívajú plyn na vykurovanie, varenie aj ohrev vody.

Prognózy na budúci rok nie sú veľmi priaznivé. Preto je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, či je váš dodávateľ správnou voľbou a urobiť si prehľad v  jednotlivých ponukách.

Jednou z možností, ako počas zimy ušetriť za plyn, je kúrenie tuhým palivom. Navyše, pohľad na horiace plamene je viac ako upokojujúci. Nájdite si váš nový krb ešte dnes.

muz-zena-hrniec-varenie

Dodávatelia plynu na Slovensku


Ste v súčasnosti spokojní s cenou a podmienkami od vášho dodávateľa plynu? Naším odporúčaním je pravidelná kontrola ponúk všetkých ponúk plynárenských spoločností. Možno nájdete ešte výhodnejšiu.

Na výber máte 12 spoločností:

kuchyna-stôl


Dodávatelia plynu porovnanie cien


Koľko vás bude stáť odber plynu od iných dodávateľov? Aby ste to zistili, nemusíte chodiť do ich pobočiek. Môžete použiť niekoľko online kalkulačiek. Napríklad kalkulačku ÚRSO. Stačí zadať 2 údaje – vášho aktuálneho dodávateľa plynu a ročnú spotrebu. Zobrazí sa vám prehľad cien.

Príklad: Domácnosť využíva plyn len na vykurovanie s priemernou ročnou spotrebou 10 000 kWh.
 

porovnanie-cien-plynu

porovnanie-cien-plynu-stredoslovenska-energetika

porovnanie-cien-plynu-magna-energia

porovnanie-cien-plynu-vychodoslovenska-energetika

Porovnanie cien plynu k 5.10.2022
Zdroj: www.urso.sk

 

stol-stolicky-lampa-kniznica


Veľkú rolu v konečnej cene za plyn zohráva aj to, či využívate plyn len na vykurovanie, alebo aj varenie a ohrev vody. Jednoducho, čím vyššiu spotrebu plynu máte, tým viac môžete zmenou dodávateľa ušetriť.

Pri spotrebe 28 000 kWh za vykurovanie, ohrev vody aj varenie zaplatíte u jednotlivých plynárenských spoločností nasledovne.
 

porovnanie-ceny-plyn-kurenie-varenie

porovnanie-ceny-plyn-kurenie-varenie-stredoslovenska-energetikaporovnanie-ceny-plyn-kurenie-varenie-magnaporovnanie-ceny-plyn-kurenie-varenie-slovakia-energy

Porovnanie cien plynu k 5.10.2022
Zdroj: www.menej.sk

 

 

Za zmenu dodávateľa plynu neplatíte


Pri zmene dodávateľa plynu vás nečakajú žiadne sprievodné poplatky. Jediné, čo musíte urobiť, je najskôr ukončiť zmluvu s aktuálnym dodávateľom.

Dávajte pozor na dĺžku platnosti zmluvy. Ak máte zmluvu uzatvorenú na dobu určitú, výhodnejšie je počkať do doby jej uplynutia. Vyhnete sa tak sankciám za skoršie vypovedanie zmluvy. Zmluvu s novým dodávateľom vám odporúčame uzatvoriť na dobu neurčitú.
 

obyvacka-deka-zapisnik-stolik

Skôr, ako zmeníte dodávateľa plynu, odporúčame vám vyžiadať si ponuku od svojho aktuálneho dodávateľa. A keď sa rozhodnete pre zmenu, realizujte ju čo najskôr.

__bulb
Ako ušetriť na plyne v domácnosti? Stavte na praktické rady

Zaujíma vás, ako ušetriť na plyne? Využívate ho nielen na varenie, ale aj na ohrev vody a vykurovanie domu? Vyskúšajte tieto praktické rady a nepreplácajte zbytočne.