Porovnali sme za teba: Samsung Galaxy Tab S6 Lite vs. Samsung Tab S8 Ultra

zena-klika-prstom-do-tabletu

Tablet ako multifunkčné zariadenie je veľkým konkurentom počítača. Zvažuješ jeho kúpu? V našom článku sme porovnali Samsung Galaxy Tab S6 Lite a Samsung Tab S8 Ultra.

Produkty z radu elektroniky patria medzi tie najobľúbenejšie, či už sa kupujú ako darček, alebo len tak bez ohľadu na príležitosť. No pravdou tiež je, že ich výber nie je vždy ľahký. V jednej kategórii ich existuje veľký počet a je náročné určiť, ktorý produkt je ten najlepší. Pre jednoduchší nákup vždy venuj dostatočne veľkú pozornosť parametrom, na ktorých ti najviac záleží.

My sme sa v dnešnom článku sústredili na parametre 2 veľmi obľúbených modelov tabletov. Aj ty si chceš v súčasnosti kúpiť toto zariadenie? Čítaj ďalej a v nasledujúcich riadkoch sa dozvieš všetko dôležité o vybraných produktoch.

V internetovom obchode Andreashop nájdeš veľkú ponuku tabletov z hľadiska ich funkcií alebo značiek. Klikni na link nižšie a vyber si svoj nový tablet aj ty.

Ako vybrať tablet?


V súčasnosti nájdeme tablet takmer v každej domácnosti. Nielen, že ho využívajú dospelí na prácu, ale aj študenti na prípravu do školy či voľnočasové hranie hier. Zvládne všetko od obyčajného surfovania na internete až po vytváranie grafických návrhov či videí. V porovnaní s počítačom má tablet výhodu najmä v podobe dlhšej výdrže batérie, rýchlejšieho zapnutia či lepšej cenovej dostupnosti. Vhodný je pre pracujúcich i študentov, jednoducho sa s ním manipuluje a jeho výkon je porovnateľný s notebookom.

Aj keď disponuje mnohými skvelými charakteristikami, jeho výber nie je jednoduchý. Zohľadniť musíš viacero kritérií, najmä tvoje potreby a požiadavky, a to, čo od neho očakávaš.

__bulb
Najlepšia sonická kefka - ako ju vybrať, kde ju zohnať?

Po krásnom a zdravom úsmeve túžime všetci. Čo pre ten svoj robíš ty? So správnou starostlivosťou ti pomôže najlepšia sonická kefka. Ako ju vybrať a kde nakupovať?

Operačný systém


Ak si chceš vybrať tablet podľa typu operačného systému, na výber máš 3 druhy:
 

__check

iOS – tablet s ním je charakteristický pravidelnými aktualizáciami pre spoľahlivé fungovanie a množstvo aplikácií prispôsobených na fungovanie na tablete. Nevýhodou je, aplikácie je možné sťahovať len z App Store.

__check

Android – disponujú ním cenovo dostupnejšie aj drahšie modely. Máš s ním dispozícii množstvo skvelých aplikácií či multimédií na stiahnutie. Nevýhodou v porovnaní s iOS je podpora systému, ktorá často končí vtedy, keď aj systém, s ktorým vstúpil na trh.

__check

Windows – tablety s týmto operačným systémom sú mimoriadne vhodné aj na prácu s dokumentmi a ponúkajú možnosť využívať programy a aplikácie ako na počítači. Ako nevýhoda sa uvádza najmä zložitejšie ovládanie niektorých programov.

Uhlopriečka


Údaj o uhlopriečke hovorí o tom, aká je vzdialenosť medzi pravým horným a ľavým spodným rohom obrazovky tabletu. Vyjadruje sa v palcoch, pričom sa 1“ rovná 2,54 cm.

Tablety sú väčšinou dostupné od 6“ do 13“. Podľa palcov ich môžeme klasifikovať nasledovne:
 

__check

7“ – 8“  (17,8 – 20,3 cm) – malé tablety

__check

8“ – 10,5“ (20,3 – 26,7 cm) – stredne veľké tablety

__check

10,5“ – 12“ (26,7 – 30,5 cm) – veľké tablety

__check

12“ – 13“ (30,5 – 33 cm) – obrovské tablety

zena-pozera-do-tabletu-drzi-dotykove-pero
Autor: Roberto Nickson (Pexels)

Už si videl ponuku e-shopu Planeo na príslušenstvo k tabletom? Pre nákup klikni na link nižšie.

Typ procesora


Kedy venovať pozornosť výkonu procesoru? Podľa viacerých zdrojov najmä vtedy, ak chceš tablet primárne na hranie hier, upravovanie videí či ich prehrávanie. Výkonný procesor je vtedy veľmi dôležitý. Naopak, v prípade využívania tabletu na surfovanie na internete nie je výkon procesora až tak podstatný.

Inak povedané, nenáročnému používateľovi tabletu postačí procesor s dvojjadrovým alebo štvorjadrovým procesorom, bežní používatelia by si mali vyberať z ponuky tabletom s štvorjadrovým až osemjadrovým procesorom a pre náročných používateľov budú najlepšie osemjadrové procesory.

Môžeme povedať, že tablet je o to lepší, o koľko viac jadier má. Medzi najznámejších výrobcov procesorov patrí:

__check

MediaTek – procesory tohto výrobcu sa najčastejšie nachádzajú v zariadeniach nižšej cenovej kategórie, no nájdeme ich aj v niektorých drahších.

__check

Qualcomm – produkty tejto značky sú dlhodobo populárne a značne rozšírené.

__check

Huawei – procesory charakterizuje úspornosť a vysoký výkon.

__bulb
Hľadáš mobil do 150 €? Takéto máš možnosti

Nemôžeš si momentálne dovoliť veľké investície do nového telefónu? Nevadí, máme pre teba riešenie. Vyber si kvalitný mobil do 150 € z našich 5 tipov.

Operačná a užívateľská pamäť


V operačnej pamäti (RAM) sú uložené systémové súbory a aplikácie. Optimálne je vybrať aspoň 3 – 4 GB. Užívateľská pamäť slúži na ukladanie súborov, fotografií, videí či aplikácií. Na výber máš 3 druhy veľkostí, pričom výber závisí od výber konkrétneho užívateľa. Zatiaľ čo niekomu stačí veľkosť 32 GB, inému 64 GB a iný potrebuje najväčšiu pamäť 128 GB. Obávaš sa, že neskôr budeš potrebovať viac pamäte? Tento problém môžeš vyriešiť dokúpením pamäťovej karty.


Kapacita batérie


Vďaka tomuto údaju zistíš, ako dlho môžeš používať tablet bez nabíjania. Všeobecne sa odporúča vyberať tablety, ktoré zvládnu minimálne 8 hodín aktívneho používania.  

Konektivita


WiFi pripojenie a Bluetooth sú bežnou súčasťou tabletov. Medzi ďalšie užitočné funkcie patrí napríklad:
 

__check

HDMI výstup – umožní prepojiť tablet s televíziou či notebookom.

__check

GPS – funkcia je nevyhnutnosťou najmä vtedy, ak chceš tablet využívať na navigáciu v aute.

__check

NFC – technológia umožňujúce bezkontaktné platenie, párovanie s príslušenstvo či na prenos dát nie je samozrejmosťou pri všetkých tabletoch.

Cena


Vedel si, že tablet kúpiš aj do 100 €? Musíš však počítať s jeho menej zaujímavými parametrami, ako je menšia uhlopriečka a pamäť či nízka kapacita batérie. Tablety z tejto nízkej cenovej kategórie sú vhodné najmä pre deti, keďže tie nemajú vysoké požiadavky na výkon tabletu. A na druhej strane sú tu najdrahšie modely tabletov, ktoré stoja 500 € a viac. Charakterizuje ich veľká uhlopriečka i kapacita úložiska, či fotoaparát s viac Mpx.

Nechceš do tabletu investovať toľko peňazí? Aj v strednej cenovej kategórii, do 200 € či 300 € nájdeš kvalitné modely týchto zariadení, ktoré ťa pri používaní nesklamú.

__bulb
Ako vybrať cestovné kufre za výhodnú cenu? Poradíme ti

Chystáš sa na dlhší výlet, dovolenku alebo pracovnú cestu? Už s predstihom mysli na to, do čoho sa zbalíš. Zisti, podľa akých kritérií vyberať cestovné kufre.

Príslušenstvo k tabletu

 

Hoci puzdro na tablet je samozrejmým príslušenstvom ku každému tabletu, externá klávesnica sa často dokupuje najmä pri tabletoch s väčšou uhlopriečkou. Praktický je aj držiak na bezpečné používanie tabletu v aute. Chceš na tablete kresliť alebo vytvárať grafické návrhy? Pôjde ti to jednoduchšie s dotykovým perom.
 

dievca-kresli-na-tablete-pri-studentskom-stole
Autor: Ksenia Chernaya (Pexels)

 

Porovnanie Samsung Galaxy Tab S6 Lite vs. Samsung Tab S8 Ultra


Značka Samsung je populárna nielen kvôli svojim produktom z radu elektroniky, ale aj širokej ponuke domácich spotrebičov a bohatého príslušenstva. V našom dnešnom porovnaní sa pozrieme na parametre jej dvoch tabletov. Produkty sú síce z iného radu, no oba sú stále vyhľadávané a kupované. Aké sú medzi nimi rozdiely?



Samsung Galaxy Tab S6 Lite


Na tento tablet v kovovom prevedení s tenkým a praktickým dizajnom sa môžeš ako bežný používateľ vždy spoľahnúť. Kvôli svojim rozmerom a hmotnosti je mimoriadne kompaktný, takže si ho jednoducho môžeš zobrať všade. Uhlopriečka displeja 10,4“ poskytuje dostatok pracovnej plochy na hľadanie informácií, vytváranie grafiky či hranie hier.

Tablet nájde využitie v rukách dospelých na plnenie pracovných úloh, ale aj u študentov, ktorí potrebujú kvalitné zariadenie na učenie sa, zapisovanie učiva na prednáškach alebo tvorbe projektov. A keďže je súčasťou balenia aj inteligentné pero S Pen, tvoja akákoľvek práca na tablete bude ešte precíznejšia a detailnejšia.

O kúpe tabletu Samsung Galaxy Tab S6 Lite ťa možno presvedčí aj to, že ti dokáže nahradiť mnohé funkcie počítača. Stačí, aby si klikol na tlačidlo DeX. Jeho výsledkom sú rôzne funkcie, napríklad otvorenie viacerých okien naraz. A tak urobíš viac práce jednoduchšie, rýchlejšie a efektívnejšie.

Rýchlu konektivitu zabezpečuje LTE & Wi-Fi, dlhý výkon zase batéria s kapacitou 7040 mAh. Obávať sa nemusíš ani nedostatku úložného miesta, užívateľská pamäť má 64 GB a operačná 4 GB. Nepodporuje 5G sieť, nie je vodoodolný ani prachutesný. No sľubuje dobu prehrávania videa až do 15 hodín.

Aká je cena za Samsung Galaxy Tab S6 Lite? Tento tablet je v strednej cenovej kategórii, čo znamená, že za neho zaplatíš približne 400 € v závislosti od predajcu.

Hľadáš na svoj nový Samsung galaxy Tab S6 Lite obal s klávesnicou? Za skvelú cenu ho nájdeš v e-shope Mall.
 

zena-klika-a-pozera-do-tabletu
Autor: MART PRODUCTION (Pexels)

Technická špecifikácia
 

__check

Hmotnosť: 467 g

__check

Hrúbka: 7 mm

__check

Šírka: 244,5 mm

__check

Výška: 154,3 mm

__check

Typ procesora: osemjadrový

__check

Rozlíšenie fotoaparátu: zadný fotoaparát 8 Mpx, predný fotoaparát 5 Mpx

__check

Konektivita: USB 2.0, Wi-Fi, Bluetooth, lokalizačné služby

__check

Operačný systém: Android

__check

Cena: približne 400 €

Na našej stránke pravidelne aktualizujeme ponuky aj od značky Samsung. Aktuálne môžeš využiť tieto:


Samsung Tab S8 Ultra


Tablet so 14,8“ uhlopriečkou sľubuje perfektný výkon a neobmedzené možnosti používania pri práci i vo voľnom čase. Využiješ ho ako plnohodnotné pracovné zariadenie z viacerých dôvodov. Súčasťou tabletu je výkonný procesor, displej s vysokým rozlíšením výbornú obnovovaciu frekvenciu. Navyše si ťa získa už na prvý pohľad svojim elegantným dizajnom a tenkými líniami.

Rozmermi a hmotnosťou je o niečo väčší a ťažší ako vyššie spomínaný tablet, no takisto je veľmi kompaktný. Výkonná kamera s množstvom megapixelov zaručuje vyhotovenie fotografií ako od profesionála.

Pri používaní tabletu určite oceníš možnosť upraviť si plochu podľa svojich potrieb a preferencií. Otvoriť si môžeš ľubovoľný počet okien a zoradiť ich na obrazovke ako len chceš. Jednoducho, môžeš robiť viac vecí naraz.

Ako pri prechádzajúcom modely, aj pri tomto je súčasťou balenia pero S Pen na jednoduché upravovanie fotografií, písanie alebo kreslenie. Kompatibilita s ostatnými zariadeniami od značky Samsung Galaxy je samozrejmosťou.

Na rozdiel od prechádzajúceho modelu, je kapacita batérie až 11 200 mAh, operačná pamäť má 8 GB a vnútorná skvelých 128 GB. Tablet navyše podporuje pripojenie k 5 G sieti.

Akú zaplatíš za Samsung Tab 8 Ultra cenu? Jeden z novších modelov Samsungu ťa bude stáť zhruba 1300 €.

muz-sedi-na-zemi-a-pozera-do-tabletu
Autor: Tima Miroshnichenko (Pexels)

Technická špecifikácia

__check

Hmotnosť: 728 g

__check

Hrúbka: 5,5 mm

__check

Šírka: 326,4 mm

__check

Výška: 208,6 mm

__check

Typ procesora: osemjadrový

__check

Rozlíšenie fotoaparátu: zadný fotoaparát 13 + 6  Mpx, predný ultraširoký fotoaparát 12 + 12 Mpx

__check

Konektivita: Wi-Fi, LTE, , USB 3.2, lokalizačné služby

__check

Operačný systém: Android

__check

Cena: zhruba 1300 €


Zhrnutie vybraných parametrov


parametre-tabletu-samsung-galaxy-tab-s6-lite-samsung-tab-s8-ultra
Zdroj: vlastné spracovanie

 


Pri nakupovaní je pre väčšinu ľudí najdôležitejším kritériom cena. Inak to nie je ani v prípade elektroniky a spomínaných tabletov. Ktorý z týchto modelov bude pre teba lepší? Musíš si odpovedať sám podľa účelu využívania a toho, či si skôr bežný používateľ alebo náročnejší a od tabletu očakávaš viac. Chceš tablet skôr na voľný čas a občasné pracovné používanie? Alebo máš záujem o tablet, na ktorý sa môžeš v práci s určitosťou spoľahnúť?

Pred nákupom si prečítaj aj hodnotenia a recenzie predchádzajúcich nakupujúcich. Zistíš reálne skúsenosti z používania konkrétneho tabletu.