Poradíme vám, ako zvládnuť stres z blížiacich sa sviatkov

21.11.2019 Kristína Rodina Zdielať
stres z vianoc

Premýšľali ste už nad nákupom vianočných darčekov? Možno máte niektoré už kúpené alebo práve naopak - Vianoce sú pre vás momentálne vzdialené rovnako ako dosiahnutie Mount Everestu. Hľadanie darčekov na poslednú chvíľu môže byť drahé a stresujúce. Poradíme vám, ako prežiť Vianoce bez stresu.

1. Napíšte si vianočný zoznam

Spravte si pohodičku a vezmite si do rúk pero a papier, prípadne mobil. Urobte si kávičku alebo horúci čaj a zamyslite sa nad tým, koho a čím plánujete tento rok obdarovať. Zoznam majte stále pri sebe (takže poznámky v mobile budú asi pohodlnejšie) a keď vám napadne niečo nové, jednoducho zoznam doplňte. Tak, už máte? Partnerovi, deťom, rodičom, starým rodičom, kamoškám, šéfovi, vedúcej, kolegovcom… Zabudli sme na niekoho? Vy nezabudnite na nikoho!

 
2. Nakupujte v predstihu
Behanie po nákupných centrách na poslednú chvíľu v štýle: “Len, aby som niečo kúpila,” vás môžu vyjsť poriadne draho. A ešte k tomu si vyrobíte stres, ktorý rozhodne neprospieva vášmu zdraviu. Povedzme si na rovinu, darčeky kúpené na poslednú chvíľu sú častokrát neosobné a dotyčného potešia málokedy. Aby ste sa teda vyhli sileným úsmevom z nevhodného darčeka, myslite na ne už teraz.
 
Blížia sa Black Friday výpredaje a to je naozaj ten najvhodnejší čas na nákup vianočných darčekov. S napísaným nákupným zoznamom to nebude nijaký problém. Výhodou je, že za skvelými zľavami sa už viac nemusíte naháňať. Všetky aktuálne akcie a zľavy, výpredaje či zľavové kupóny a kódy nájdete na jednom mieste – a síce v našej sekcii Black Friday 2019. Nájdete tu obľúbené eshopy ako Alza, Datart, Hej, eObuv, About You, Orsay, Notino, Footshop a ešte oveľa viac.
 
 
3. Naplánujte si vianočné pečenie
Máte veľkú rodinu? Potom pri najbližšom stretnutí nadhoďte tému, ako to bude tento rok s vianočným pečením. Rozdeľte si jednotlivé druhy koláčov medzi seba. Každý upečie niečo a keď si potom koláče povymieňate, budete mať na vianočnom stole niekoľko druhov sladkých dobrôt. Ak ste tá šťastná, ktorej napečie mamina alebo babička, máte o starosť menej. Pečenie Vám spríjemnia stovky úžasných vychytávok pre kreatívne chvíľky v kuchyni od Tescoma. Že nemáte na pečenie čas alebo talent? Nezúfajte, ešte stále je čas objednať si vianočné koláčiky u nejakej šikovnej žienky, ktorá má pečenie ako hobby. Ale zase nečakajte pridlho, nieže budú vaše tohtoročné Vianoce iba o vianočných oblátkach.
 
 
4. Myslite na vianočné upratovanie
Beriete vianočné upratovanie ako predvianočný rituál? Všetko sa musí ligotať a nikde nesmie sadnúť ani zrnko prachu? Potom si na vianočné upratovanie naplánujte dostatok času. Pretože ak chcete umyť každý pohár v kuchynskej linke a uložiť každý sveter v skrini, nejakú chvíľku to potrvá. Možno by ste mohli začať už teraz. Vyhnete sa časovej tiesni a nervozite z toho, že nestíhate upratať všetko, čo ste chceli. Ale naša rada znie: Skúste dať predvianočnému upratovaniu tento rok väčší pokoj. Veď vianočnú atmosféru vytvárajú úplne iné veci ako vyleštený nábytok. 

5. Zamerajte sa na seba
V rozdávaní rád, ako sa vyhnúť vianočnému stresu, by sme mohli pokračovať donekonečna. Dáme vám však už len jednu, ale možno tú najdôležitejšiu. Zamerajte sa na seba. Zrelaxujte a upokojte svoje vnútro. Pretože stres spojený s vianočnými sviatkami si väčšinou vytvárame iba my sami. Usporiadajte si svoje myšlienky a hodnoty a skúste si tento rok Vianoce poriadne užiť. Nemusíte mať dokonale upratané a na štedrovečernom stole nemusíte mať desať druhov koláčov, ktoré ste do noci vypekali. Dokonca ani vianočných darčekov nemusíte mať kúpených toľko, že sa ani nezmestia pod vianočný stromček. Dôležité je, aby ste si užili čas so svojou rodinou, porozprávali sa a zasmiali. A ktovie, možno by bolo fajn zvládnuť to aj offline, bez mobilu v ruke.
 
Dúfame, že návod, ako nemať stres vám pomohol a sviatky si užijete v pohodlí domova so svojimi najbližšími.