Plánujete kúpiť novú práčku? Na toto si dajte pozor

03.10.2017 Kristína Nakupovanie Zdielať
Plánujete kúpiť novú práčku? Na toto si dajte pozor

Výber práčky nie je zrovna jednoduchou záležitosťou. Konkurencia je veľká, výber široký. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako si vybrať tú najlepšiu. Čítajte na Vašekupóny.sk


Výber domácich spotrebičov nám môže niekedy poriadne zamotať hlavu. Žijeme v dobe, kedy sa firmy doslova predbiehajú v tom, koľko kúpou ich produktu ušetríte, prípadne aké doplnkové funkcie získate. Výnimkou nie je ani kúpa práčky, ktorá sa stala nevyhnutnou súčasťou každej domácnosti. Viete však, čo si treba pri jej kúpe všímať? Poradíme vám, ako sa zorientovať v ponuke.

Časy, kedy naše staré mamy prali bielizeň v potoku sú už dávno preč. Práčka sa stala akousi neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti, dalo by sa dokonca povedať, že patrí do štandardnej výbavy. Pri jej kúpe by ste však nič nemali ponechať na náhodu  a výberu by ste mali venovať zaslúženú pozornosť. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ako si vybrať tú správnu.
 

Základom je plnenie

Hneď v úvode by ste sa mali rozhodnúť pre spôsob, akým chcete práčku plniť.  Na výber máte dve možnosti, a síce plnenie predom alebo vrchom. Najobľúbenejšou voľbou sú práčky plnené spredu. Ich obrovským benefitom je nepochybne vyššia kapacita náplne, veľký výber modelov a v neposlednom rade aj lepšia stabilita. V prípade, že ste vlastníkom menšej kúpeľne a nemáte miesto nazvyš, kúpa práčky plnenej vrchom sa zdá byť vhodnejšia. Výhody plnenia zhora ocenia napríklad aj starší ľudia, ktorí sa nevládzu toľko ohýbať alebo mladé rodiny so zvedavými deťmi.
 

Nie je bubon ako bubon

Pri  výbere práčky sa určite zamerajte aj na samotný bubon. Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že vyzerajú všetky rovnako, opak je pravdou. O to viac, keď periete jemnú bielizeň. Pri výbere preto upriamte pozornosť na veľkosti otvorov, ktoré slúžia na priechod vody. V tomto prípade platí, že čím menšie, tým šetrnejšie. 

Jedným z najviac sledovaných údajov pri kúpe práčky je nepochybne aj samotná kapacita bubna. Je rozdiel, či perietie pre dvoch, štyroch či šiestich členov rodiny alebo len pre seba. Na pamäti majte aj fakt, že bubon by ste mali zaplniť maximálne na 80% kapacity. To je totiž ideálne množstvo pre správny pohyb bielizne a lepšie vypranie. 

 

Šetrite energiu aj peniaze

Ďalším veľmi sledovaným parametrom pri výbere práčok je spotreba elektriny, o ktorej informuje energetická trieda. Na štítku nájdete kategórie v rozmedzí od A po D, pričom v dnešnej dobe je najčastejšie povolené vyrábať produkty v kategórii A a jej úsporných variantoch, ktoré sa vyznačujú znamienkom +. Úspora energií, a teda aj peňazí rastie s počtom plusiek a najvýraznejšiu úsporu prinášajú triedy, ktoré začínajú prvým písmenkom abecedy ako A+, A++ a A+++.  Všetky informácie samozrejme nájdete na energetických štítkoch daného produktu, v tomto prípade práčky. Určite sa v nich jednoducho zorientujete.

energetické štítky Vašekupóny.sk

 



Tip od nás: 

Všetci sa iste zhodneme na tom, že práčky nepatria zrovna k tichým spotrebičom. Pri výbere by ste preto určite mali klásť dôraz aj na túto hodnotu. Ich hlučnosť sa zvykne pohybovať od 49 do 66 dB pri praní a od 69 do 79 dB pri odstreďovaní. 

 

 

 

 

 

 

Špeciálne programy

Ponuka práčok na trhu je skutočne široká a hoci jej prioritná úloha je vypranie bielizne, mnohých isto potešia aj mnohé bonusové funkcie. Veľmi obľúbenou je napríklad program určený pre alergikov, vďaka ktorému zlikvidujete všetky baktérie. Mamičky isto ocenia aj program "Efektívnejšie odstránenie škvŕn", ktorý si hravo poradí so všetkými nečistotami a to aj bez použitia ďlšieho špeciálneho pracieho prípravku. A čo tak detská poistka? V rodine s malými deťmi určite padne na úrodnú pôdu. Pre zaneprázdnených je výbornou funkciou aj odložený štart a športovci isto ocenia program, ktorý dokáže  impregnovať. Funkcií je naozaj neúrekom a stačí si len vybrať. Dnešné práčky toho totiž už zvládajú oveľa viac ako len bežne vypratie bielizne.

Nech už sú vaše parametre pri vyberaní práčky akékoľvek, všetci sa zhodneme na tom, že nejde zrovna o malú investíciu, a preto si ju treba poriadne premyslieť a zvážiť všetky alternatívy. Slúžiť by vám predsa mala aj niekoľko rokov, takže nie je priestor na unáhlené kroky. Navyše jej kúpa môže zaťažiť rodinný rozpočet aj na niekoľko mesiacov, preto sa vydajte na menší pieskum. Výpredaj domácich spotrebičov predsa nikdy nie je škodu :).

Hej sk zľava práčka Vašekupóny.sk

Tip od nás: Pre všetkých, ktorí majú radi výhodné nákupy, tu máme výbornú správu.  Za všetkým je skvelá zľava na Hej sk. V známom internetovom centre totiž prebieha obrovský výpredaj, vďaka ktorému nakúpite napríklad aj práčky za tie najlepšie ceny. Zľavy siahajú  až do výšky 80% a to už sa vyplatí, no nie?