Otestujte si svoje vedomosti. Poznáte tradície Veľkej noci?

Otestujte si svoje vedomosti. Poznáte tradície Veľkej noci?

Veľká noc je jeden z najstarších a najvýznamnejších sviatkov, s ktorým sa spája viacero tradícií. Viete, akú má symboliku maľované vajíčko alebo prečo sa v domoch na Veľkonočný pondelok nekúrilo? Nie? Tak potom si určite prečítajte náš blog. Tí odvážnejší sa môžu dokonca aj otestovať. Schválne, koľko ste mali správnych odpovedí?

 
???

1. Poznáte najznámejšie symboly Veľkej noci?

 

Veľká noc oslavuje odchod studenej zimy a príchod jari. Symbolom Veľkej noci, ako aj hlavnými motívmi vo výzdobe, bývajú veľkonočné vajíčka, kuriatka, zajačiky, baranček, ale samozrejme aj jarné kvety ako narcisy, tulipány či hyacinty. Všetky tieto prvky symbolizujú plodnosť, úrodnosť, znovuzrodenie a nepretržitosť života. 
 

 

2. Čím naši predkovia zdobili vajíčka?


Vedeli ste ale, čím naši predkovia v minulosti zdobili vajíčka? Bola to kyselina mravčia. Presne tak, ľudia kedysi vkladali vajíčka do mraveniska. Tam si ich vzali do parády mravce, ktoré sa postarali o ich unikátnu výzdobu.


 

3. Aký význam malo darované vajíčko?

 

Pri vajíčkach ešte chvíľu zostaneme. Viete, čo znamenalo, ak dievča darovalo mládencovi na Veľkonočný pondelok ručne maľované vajíčko? Mnohí ste iste tipovali správne. Presne tak. Maľované vajíčko predstavovalo symbol lásky. V prípade, že mladý muž dostal na Veľkonočný pondelok ručne maľované vajíčko, mohol si byť istý, že dievčina, od ktorej ho dostal, k nemu prechováva romantické city. V rodinách, v ktorých sa nachádzali slobodné dievčatá súce na vydaj, pridávali k vajíčkam aj peniaze.
 

 

4. Čo na sviatočnom stole nesmelo chýbať?

 

Sviatkom dominovali najmä jedlá z vajec. Na stole preto nesmela chýbať napríklad praženica, kombináciou žemlí, vajíčok a údeného mäsa zas vznikla pochúťka s názvom stratené kura, a samozrejme nesmieme zabudnúť ani na žoltu, hrudku či koláč pomenovaný paska. 
 

 

5. Viete, kde sa šibalo a kde naopak oblievalo?

 

Veľkonočný pondelok bol povestný najmä bujarou zábavou, ktorá neraz pretrvávala do skorých ranných hodín. Kým na západnom Slovensku chlapci dievčatá šibali a od vody ich ušetrili, na východe si ženy užili vody až-až. Tradovalo sa totiž, že len poriadne vyšibané a vyoblievané dievčatá budú po celý rok zdravé a krásne.

 

 

6. Kde vzniklo šibanie či oblievanie?

 

Tradícia spojená so šibaním či polievaním je známa vo všetkých slovanských krajinách. Možno ste to netušili, ale pochádza ešte  z predkresťanského obdobia. Obdobie Veľkej noci označovali naši predkovia za tzv. solárne sviatky, ktorých cieľom bolo vyjadriť úctu Slnku. To symbolizovalo koniec zimy, chlad a neraz aj hlad. Prostredníctvom šibania a polievania mládenci i ženatí muži oslavovali plodnosť žien.


 

7. Viete, prečo sa v domoch nekúrilo?

 

Hoci je Veľká noc najmä kresťanským sviatkom, má pohanskú minulosť. Viete, prečo sa v domoch počas veľkonočného pondelka nesmelo kúriť? Za všetkým hľadajte staré povery. Naši predkovia totiž verili, že ak vo svojich príbytkoch počas dopoludnia zakúria, postihne ich do roka veľké nešťastie.

 

Tak ako, poznali ste všetky odpovede?