Oslávte Deň Zeme tým, že začnete chrániť našu planétu

Oslávte Deň Zeme tým, že začnete chrániť našu planétu

Vedeli ste o tom, že aj planéta Zem má svoj sviatok? 22. apríla si totiž pripomíname Deň Zeme. Oslávte ho aj vy. Ako? Napríklad aj tak, že začnete robiť veci prospešné pre našu planétu a budete sa správať ekologicky.



Čo je Deň Zeme?

 
 
Deň zeme patrí medzi najuznávanejšie podujatia na záchranu Zeme. Pripomíname si ho 22. apríla, čo súvisí s dávnymi oslavami príchodu jari, ktoré sa konali v čase jarnej rovnodennosti 21. apríla. Každoročne sa v tomto termíne organizujú rôzne podujatia, ktoré majú ľudí upozorniť na dopady ničenia životného prostredia a hľadať možné riešenia.
 
Pripomíname si ho už od roku 1970, kedy bol prvýkrát oslávený v San Franciscu. Jeho vyhlásenie inicioval John McConnell, ktorý chcel riešiť problémy ekológie a ochrany prírody recyklovaním odpadkov, zvýšením energetickej účinnosti a hľadaním obnoviteľných zdrojov energie. Už o rok neskôr uznala tento sviatok aj OSN a v roku 1990 sa stal Medzinárodným dňom Zeme, ktorý dnes oslavuje celý svet.
 
 

Čo môžete pre Zem urobiť vy?

 
 
Často sa hovorí o tom, že ak chceme zmeniť svet, musíme začať od seba. Možno aj vy už dávnejšie premýšľate nad tým, že by ste sa mali správať ekologickejšie. A kedy by bolo lepšie začať, ak nie práve na Deň Zeme?
 
» Recyklujte
Triedenie odpadu je snáď tým najčastejšie spomínaným prvkom ekologického životného štýlu. Systém triedenia odpadu nie je žiadna veda a je vlastne celkom jednoduchý. V každej obci či meste nájdete zberné nádoby, do ktorých ich môžete vyhadzovať papier, plast, sklo či elektroodpad. Biologický odpad môžete kompostovať.

recyklovanie vasekupony.sk

» Upratujte ekologicky
Áno, dokonca aj pri upratovaní sa dá správať ekologicky. Na začiatok napríklad stačí, ak použijete domáce čistiace prostriedky namiesto agresívnych chemických prípravkov. Pri praní používajte pracie prostriedky, ktoré neobsahujú fosfor.
 

eko upratovanie vasekupony.sk

» Vsaďte na prírodnú kozmetiku
Pri výbere kozmetiky si preverte, či nebola testovaná na zvieratách. Ekologická kozmetika pozostáva z prírodných zložiek a má tiež recyklovateľný obal.

» Nakupujte bezobalovo
Bezobalové nakupovanie je trend, ktorému už podľahlo veľa Slovákov. Ak už nenakupujete priamo bezobalovo, vyhýbajte sa aspoň zbytočným jednorazovým obalom, ktoré už nikdy nevyužijete. Pri každom nákupe majte poruke vlastnú látkovú tašku, aby ste nemuseli kupovať igelitové.

nakupujte bez obalu vasekupony.cz

» Šetrite elektrickú energiu
Pri šetrení energie nejde len o to, aby ste nenechali svietiť, keď to práve nepotrebujete. Pri znižovaní spotreby elektriny existujú aj iné možnosti. Ak si napríklad kupujete nový elektrický spotrebič, všímajte si kvalitatívnu skupinu s najnižšou spotrebou energie. Vymeňte tiež klasické žiarovky vo svietidlách za ekologické žiarivky s nižšou spotrebou. Televízor či počítač nenechávajte dlhý čas v režime stand-by, ale vypínajte ich úplne.
 

setrenie elektriny vasekupony.sk

» Šetrite vodu
Milujete kúpanie vo vani alebo dlhé sprchovanie? Aby ste šetrili vodu, mali by ste uprednostniť rýchle sprchovanie s úspornou hlavicou. Voda sa dá ušetriť aj pri umývaní riadu. Neumývajte riad pod tečúcou vodou, ale napustite si ju do drezu, a riad potom len opláchnite. Vodu nemusíte nechať zbytočne pustenú ani pri umývaní zubov. A ak vám kvapká kohútik, počas dňa môžete zbytočne minúť aj litre pitnej vody.

setrenie vody vasekupony.sk

» Premiestňujte sa po vlastných
Naozaj potrebujete auto? Alebo vo vašom meste premáva pravidelná MHD? Prípadne máte možnosť prejsť sa do práce či na nákupy pešo alebo na bicykli? Urobíte tak nielen veľa pre našu planétu, ale zároveň aj pre svoje zdravie :-).

premiestnujte sa peso vasekupony.sk

Stačí dodržať len niekoľko jednoduchých pravidiel a Zem bude zasa o niečo čistejšia a ekologickejšia.