Oslabená imunita – čo ju spôsobuje a ako ju posilníte?

09.09.2022 Dominika Rodina Zdielať
bylinky-posilnenie-imunity

Oslabená imunita nie je ničím nezvyčajným. Prejavuje sa zvýšenou náchylnosťou na rôzne choroby a vírusy. Ako a kedy je najlepšie posilňovať imunitný systém?

Zdravý imunitný systém je viac ako dôležitý. Pokiaľ nefunguje správne, odrazí sa to v podobe mnohých zdravotných problémov.

Čo ste však možno prehliadli je fakt, že imunitu ale môžete pravidelne posilňovať. Ako sa o ňu starať a predchádzať chorobám?


Čo je imunitný systém


Predstavte si, že imunitný systém je akýsi neviditeľný plášť okolo vášho tela. A ten vás nepretržite chráni. Ak je tento plášť porušený, baktérie a vírusy sa k vám dostanú oveľa jednoduchšie. Tie sú príčinou častejších ochorení, najmä chrípok a viróz.

To najlepšie, čo pre váš imunitný systém môžete urobiť, je venovať mu pravidelnú starostlivosť. A to nielen v dospelosti. Imunitu je potrebné budovať od útleho detstva a nezanedbávať ju ani u seniorov.
 

zena-hory-jazero

Ako sa oslabený imunitný systém prejavuje?


Ak je imunitný systém človeka oslabený, spoznáte to podľa niekoľkých príznakov.

Najčastejšie je to:
 

__check

zvýšená únava
 

__check

znížená chuť do jedla
 

__check

ekzémy, opary, vyrážky
 

__check

častý strach, že ochoriete
 


zamracena-zena

Čo môže za oslabenie imunitného systému?


Za oslabením imunitného systému väčšinou stojí 5 vplyvov:
 

__check

dlhodobý stres
 

__check

obezita
 

__check

konzumácia alkoholu
 

__check

fajčenie
 

__check

nezdravý cukor
 

ovocie-musli


Ako posilniť imunitu?


O vašu imunitu sa môžete starať každý jeden deň. Budú to možno na prvý pohľad malé, no o to viac významné zmeny.

Čo je najlepšie na posilnenie imunity?

 

Stravovanie


Najväčší podiel imunitných buniek sa nachádza v črevách. To, akú stravu prijímame, má vysoký vplyv na kvalitu imunity. Čo by malo byť súčasťou vášho jedálnička? Určite vláknina v podobe ovocia, zeleniny a strukovín a tiež probiotiká ako kyslá kapusta, kefír či kombucha.

Nepoznáte kombuchu? Jej liečivé účinky na zdravie sú známe už celé generácie. Všetko dôležité, čo by ste o nej mali vedieť, sa dozviete v našom článku.

Aké ďalšie potraviny môžu zlepšiť kvalitu vašej imunity? Vyhľadávajte potraviny s obsahom zinku (mäso, šošovica a ďalšie). Pomôže aj korenie – zázvor, kurkuma, škorica. A na záver nezabudnite na dôležitosť pitného režimu v podobe čistej vody.

ruka-pohar-cistej-vody

Prečo dodržiavať pitný režim a koľko čistej vody by ste mali vypiť za deň? Všetko o pitnom režime sme pre vás zhrnuli v našom článku.


Vitamíny


O dostupné vitamíny a výživové doplnky na podporu imunity v súčasnosti nie je núdza. Najčastejšie vyhľadávanými sú Vitamín C a D, kyselina listová, selén, zinok, rakytník rešetliakový či echinacea purpurová.

Všetky potrebné vitamíny a doplnky stravy na podporu imunity nájdete na jednom mieste. Určite oceníte nákup online bez návštevy lekárne.

Dávate prednosť príjmu vitamínov v ich prirodzenej forme? Vitamín C nájdete v citrusových plodoch, kapuste, brokolici, karfiole či kiwi. Siahnite aj po ďalšej zelenine, celozrnných obilninách, orechoch a semienkach.
 

zmes-orechov-varecha



Pohyb


Hovoríte, že nie ste práve športový typ? Nevadí, pohyb neznamená, že musíte každý deň intenzívne cvičiť. Úplne postačí, ak do vašich dní zaradíte chôdzu. Cesta do a z práce, obchodu alebo krátka večerná prechádzka je mimoriadne účinným kardiom.

 

Spánok


Ako dospelý človek by ste denne mali spať 7 až 9 hodín denne. Každý večer si do postele ľahnite v rovnakom čase. Podobne vstávajte aj ráno. Vaše telo si na tento režim zvykne a nebudete mať problém so zaspávaním ani vstávaním.

zena-postel

 

Zbavte sa stresu


Nech je to akokoľvek náročné, pokúste sa z vašich dní odstrániť čo najviac stresu. Myslite na to, že nič netrvá večne a všetko sa dá vyriešiť. Máte problémy v práci? Hovorte o nich. Hnevajú vás deti? Vymyslite im odmenu za poslúchanie. A čo je najdôležitejšie, pravidelne si ukradnite čas len pre seba a odmeňte sa tak za všetko, čo denne zvládate.

zena-kniha


Ak na sebe dlhodobo pociťujete príznaky oslabenej imunity, neváhajte navštíviť odborného lekára. Ten vám najlepšie poradí, ako môžete svoj imunitný systém posilniť.