Nešetrite to, čo zostalo po míňaní, ale míňajte to, čo zostalo po šetrení

24.10.2017 Kristína Nakupovanie Zdielať
Nešetrite to, čo zostalo po míňaní, ale míňajte to, čo zostalo po šetrení

Prečítajte si rady finančného guru Warrena Buffetta, ktoré vám pomôžu zabezpečiť vašu rodinu finančne do budúcnosti. Rady vám prinášajú Vašekupóny.sk.

 

Všetci chceme seba a svoju rodinu finančne zabezpečiť do budúcnosti. To sa dá rôznymi spôsobmi. Ak sa však nechceme spoliehať na výhru v lotérii, jedinou správnou cestou je šetriť.


Rady od najlepších

Nikdy nič nepokazíte, ak sa inšpirujete úspešnými ľuďmi. Názov dnešného článku je citát známeho investora Warrena Buffetta, ktorý je už desiatky rokov považovaný za finančného guru. Mnohé jeho rady sú univerzálne a užitočné aj dnes. Vybrali sme niektoré z nich.
 

Porovnanie príjmov a výdavkov

Výšku svojich príjmov určite poznáte. Teraz zistite, aké máte skutočné mesačné výdaje pre celú rodinu a rozdeľte ich na nevyhnutné a tie ostatné. Naučte sa rozlišovať medzi tým, čo musíte mať a tým, čo chcete, ale viete bez toho existovať. Založte si sporiaci účet a pravidelne naň ukladajte všetky voľné prostriedky. Systém „korunka ku korunke“ vám poskytne istotu, že nečakané výdavky vás v budúcnosti neprekvapia.
 

šetrenie zľavy vašekupóny.sk

Zbavte sa zlých finančných návykov

Prvým krokom je uvedomiť si, ktoré to sú a prečo im stále podliehate. Porozmýšľajte, kto v rodine na čo míňa najviac peňazí a čo s tým viete spraviť. Riaďte sa dvomi pravidlami. Prvé znie: Nikdy zbytočne nemíňajte peniaze! Druhé hovorí: Nikdy nezabúdajte na prvé pravidlo!

Čím skôr si osvojíte základné pravidlá finančnej gramotnosti, tým skôr uvidíte reálne výsledky svojej snahy. Naučte to aj deti a ukážte im čo všetko môžu mať, keď sa naučia správne hospodáriť s peniazmi.

 

Zbytočné pôžičky

 

Pôžička by mala byť poslednou možnosťou, ako riešiť nízky príjem alebo finančné problémy. Je dôležité mať pod kontrolou hlavne tzv. zlé dlhy, ktorými sú väčšinou spotrebné úvery a kreditné karty. Zbavte sa ich čím skôr a začnite namiesto toho šetriť. Aj malé sumy sú na začiatku veľkým krokom. Nebojte sa siahnuť po zľavových kupónochakciových letákoch  či sezónnych výpredajoch. Každý ušetrený cent postupne zväčšuje váš rodinný rozpočet.
 

 

Investujte

 

Je to jednoduchšie, ako si myslíte. Naučte sa základnú terminológiu, vyčleňte konkrétnu sumu, s ktorou každý mesiac môžete narábať a investujte. Aj málo peňazí je v tomto prípade lepšie ako žiadne. Ak si nie ste istý, poraďte sa a učte sa za pochodu. Warren Buffett radí zvoliť konzervatívnejšie dlhodobé investovanie (8-10 rokov) a diverzifikovať portfólio, t.j. rozdeliť investície na viac menších. Zníži sa tým riziko a prípadná stratu v jednej oblasti až tak nepocítite.  Dobrým tipom je ak nekontrolovať svoje fondy príliš často. Skôr sa riadiť heslom „nastaviť a zabudnúť“. Stačí sa na ne pozrieť a situáciu vyhodnotiť raz za pár mesiacov. Pri výbere vhodných investičných nástrojov buďte rozvážny a pri sledovaní svojich peňazí hlavne trpezlivý.