Naučíme ťa, ako vybrať i ako vyčistiť chladničku, aby dlho vydržala

24.01.2024 Dominika Zdielať

Na správne a hygienické skladovanie potravín je chladnička nevyhnutnosťou v každej domácnosti. Poradíme ti s nákupom aj tým, ako vyčistiť chladničku.

zena-otvorena-chladnicka
Autor: Polina Tankilevitch (Pexels)

Chladnička nie je spotrebičom, ktorý by sme kupovali každý rok. Vo väčšine domácnosti sa starý model nahrádza novým až vtedy, keď prestane fungovať alebo, ak už nespĺňa potrebnú kapacitu. Si v podobnej situácii? Keďže chladnička nestojí málo peňazí, jej výber je potrebné poriadne zvážiť. A povieme ti aj postup na jej čistenie, ktorým prispeješ nielen k hygienickému uloženiu produktov, ale aj úspore energie a predĺženiu životnosti chladničky.

Je pre teba prvoradý dostatočne veľký objem chladničky? V e-shope Okay nájdeš bohatú ponuku chladničiek za dostupné ceny.

chladnicka-kuchynska-linka
Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

Ako vybrať chladničku? Toto sú najdôležitejšie parametre


Máš zmätok, podľa čoho vyberať chladničku? V nasledujúcich riadkoch sme pre teba zhrnuli to najpodstatnejšie, čo by si mal pri jej kúpe vedieť.
 

Druhy chladničiek


Všeobecne rozlišujeme 3 druhy chladničiek, a to:
 

__check

monoklimatickú (chladnička bez mrazničky)

__check

kombinovanú (chladnička s mrazničkou)

__check

americkú (dvojdverová chladnička s mrazničkou)


Už výber samostatnej chladničky môže byť náročný, tak ako vybrať chladničku s mrazničkou? Pri kombinovanom riešení chladničky a mrazničky musíš brať do úvahy hlavne to, že priestor na mrazenie i chladenie bude o niečo menší ako keby išlo o samostatne stojace spotrebiče. Prepočítaj, či ti ich daný objem bude stačiť. Toto riešenie môže byť nevýhodné pre väčšie rodiny, ktoré si robia zásoby zeleniny a mäsa.

 

Veľkosť chladničky


Bývaš sám alebo s rodinou? Nakupuješ veľa potravín a často varíš alebo naopak? Odpovede na tieto otázky ti pomôžu zistiť, aká veľká chladnička bude pre teba dostačujúca.

Pre rodinu s deťmi, ktorá pravidelne varí a potrebuje mať doma určité zásoby potravín, bude najlepšou voľbou väčšia chladnička. Naopak, ak žiješ sám a väčšinou sa stravuješ mimo domu, postačí ti chladnička s menším objemom. Zbytočne veľkú by si nenaplnil potravinami a spotrebovala by veľa energie.


Energetický štítok


Tým prvým, čo si všíma veľa ľudí ako prvé pri nákupe spotrebičov, je energetický štítok. Obsahuje základné informácie o produkte. Tým najdôležitejším údajom, ktorý získaš je energetická trieda označovaná od písmena A po G, pričom A je najlepšie s najvyššou úsporou nákladov. Ďalej z neho zistíš, aká je ročná spotreba energie, celkový chladiaci i mraziaci priestor aj údaj o vydávanom hluku.

Napríklad pri energetickej triede A je približná ročná spotreba energie 160 kWh. Pre porovnanie, pri energetickej triede C je to približne 270 kWh. Rozdiel je dosť veľký, čo súvisí aj s cenou chladničky. Z dlhodobého hľadiska ti drahšia chladnička s lepšou energetickou triedou ušetrí viac peňazí v peňaženke.

Tie najlepšie ponuky e-shopov na nábytok a potreby do kuchyne nájdeš u nás na webe. Klikni na link nižšie a presvedč sa sám.

Objem


Z hľadiska objemu je pre jedného človeka odporúčaný objem v chladiacom priestore 70 – 75 l a v mraziacom 30 l. S celkovým objemom súvisí aj vnútorné usporiadanie chladničky a množstvo úložných priestorov.
 

kuchyna-americka-chladnicka
Autor: Sidekix Media (Unsplash)

 

Chladnička podľa hlučnosti


Vysoká hlučnosť chladničky môže narúšať pohodové bývanie. Ak hľadáš tichší model, siahni po chladničke s hlučnosťou menej ako 40 dB.

Využi tieto fantastické ponuky a chladničku kúpiš za menej peňazí. Online nakupovanie už nemôže byť jednoduchšie.


Nakupuješ v internetových obchodoch pravidelne? Potom by si mal mať stiahnuté Rozšírenie KUPLIO.

rozsirenie-kuplio


Hmotnosť chladničky


Tento parameter je významný najmä kvôli premiestňovaniu spotrebiča na iné miesto či sťahovaniu. Celková hmotnosť jednotlivých modelov sa líši podľa typu, veľkosti, použitých materiálov i pridruženým doplnkovým funkciám. Priemerná hmotnosť stredne veľkej chladničky sa pohybuje okolo 100 kg.


Umiestnenie


Populárna je vstavaná chladnička do kuchynskej linky pre kompaktný a nerušený vzhľad celej kuchyne. V tomto prípade je ale potrebné zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Lepšie je, ak inštaláciu vykoná odborník.

Druhým riešením je voľne stojaca chladnička, ktorá ti nezaberie cenné miesto v kuchynskej linke, ktoré môžeš využiť ako úložné priestory. Je ideálne ju zvoliť, ak máš v kuchyni dostatok miesta.

Výber chladničky podľa dizajnu


Ponuka chladničiek je dostatočne široká na to, aby si každý vedel vybrať štýl a farbu, ktorá bude korešpondovať s interiérom kuchyne.

Najčastejšie dostupné farebné prevedenia chladničiek:
 

__check

Červená – áno, aj v tejto farbe môžeš mať chladničku. Chladnička výraznej farby môže byť dominantným prvkom celej kuchyne.

__check

Sivá – neutrálna farba, ktorá dodá kuchyni moderný vzhľad.

__check

Hnedá – pre túto farbu sa rozhodujú najmä ľudia so škandinávskym štýlom bývania. Chladnička v odtieňoch hnedej dodá bývaniu prírodný nádych.

__check

Čierna – chladnička v tejto farbe bude vyzerať výborne najmä v kuchyni s minimalistickým dizajnom.

__check

Antikorová oceľ – druhé najčastejšie vyberané prevedenie. Už na prvý pohľad pôsobí elegantne a moderne.

__check

Biela – typická farba pre chladničku. Hodí sa do väčšiny interiérov, ľahko sa kombinuje s inými domácimi spotrebičmi.

zena-pozeranie-do-chladniky
Autor: Anna Shvets (Pexels)

Nakupuj domáce spotrebiče za výnimočne nízke ceny vďaka týmto ponukám.

Užitočné funkcie


Chladničky disponujú rôznymi funkciami, vďaka ktorým je ich používanie ešte komfortnejšie. Všímaj si, či má tvoja vybraná chladnička napríklad tieto:
 

__check

Displej – zobrazí teplotu vo vnútri chladničky, v prípade inteligentných chladničiek dokonca signalizuje, ktoré potraviny sa míňajú.

__check

Antibakteriálna ochrana vnútorných povrchov chladničky – zabráni množeniu baktérií.

__check

Cirkulácia vzduchu – niektoré chladničky majú v mraziacej a chladiacej časti výduchy na rovnomerné cirkulovanie vzduchu. Vďaka tejto funkcii vydržia potraviny dlhšie čerstvé.

__check

Beznámrazový systém – vďaka nemu sa v chladničke nebude tvoriť ľad.

Rozpočet  


Na záver je to práve rozpočet, ktorý limituje rozhodovanie pri nákupe. Zapamätaj si, že chladnička je jedným zo spotrebičov, do ktorých sa oplatí investovať.

Máš vyhliadnutú chladničku podľa tvojich predstáv, ale momentálne si ju nemôžeš dovoliť? Ak ju urgentne nepotrebuješ, počkaj a kúp si ju neskôr. Alebo naopak, si v situácii, že náhle potrebuješ kúpiť novú? Napriek tomu sa neuponáhľaj a snaž sa vybrať čo najlepšiu chladničku vzhľadom na svoje finančné možnosti.

Samostatnú chladničku kúpiš približne od 200 €, za kombinovanú s mrazničkou budeš potrebovať aspoň 300 € a za americkú zaplatíš približne 800 €. Cena sa samozrejme odvíja od vybranej značky a vyššie spomínaných parametrov.
 

kuchyna-cervena-chladnicka
Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

Ako vyčistiť chladničku?


Nákupom chladničky, jej umiestnením a naplnením potravinami to nekončí. Dôležité je pravidelné čistenie chladničky, ktoré by si mal opakovať aspoň raz za mesiac. Postup je jednoduchý.
 

1

Vyber všetky potraviny a celý obsah chladničky a odpoj ju od prúdu.

2

Z chladničky vyber aj poličky a nádoby.

3

Na čistenie zmiešaj teplú vodu s trochou octu, citrónovou šťavou alebo jedlou sódou. Všetky ti pomôžu vyčistiť povrchy chladničky a zbaviť ich zápachu.

4

Touto zmesou umy chladničku aj vytiahnuté poličky a nádoby. Následne ich vysuš suchou handričkou.

5

Potraviny a jedlo pred vložením späť skontroluj a to po dátume exspirácie vyhoď. Chladničku zapni.

__bulb
Ako vybrať dobrý matrac vo výpredaji? Poradíme ti

To, ako dobre sa vyspíš, do veľkej miery ovplyvňuje matrac. Chceš vymeniť svoj starý za nový? V našom článku nájdeš odpoveď, ako vybrať matrac pre kvalitný spánok.

6 rád pri umiestňovaní a používaní chladničky
 

__check

potraviny, ktoré sú príliš aromatické, skladuj v uzatvorených vreckách alebo nádobách

__check

dávaj si pozor, aby si chladničku nepreplnil

__check

potraviny, ktoré dlho nevydržia, umiestni na vrchné poličky, aby si videl, že ich je nutné spotrebovať

__check

chladničku neotváraj príliš často a nenechávaj ju otvorenú dlhý čas

__check

potraviny skladuj podľa uvedených symbolov na priečinkoch (mäso, ryby a zeleninu dávaj vždy do spodných priečinkov, je tam chladnejšie)

__check

chladničku umiestni ďalej od radiátora alebo iných tepelných zdrojov či slnečných miest

Užitočné kuchynské potreby na varenie, pečenie i skladovanie potravín nájdeš na jednom mieste v e-shope Tescoma. Využi výhodné ceny a nakupuj ešte dnes. 


Vieš, akú chladničku si z ponuky e-shopov vyberieš? Pred nákupom ti odporúčame prečítať si aj hodnotenia a recenzie iných zákazníkov, pri rozhodovaní môžu byť pre teba užitočné.

__bulb
Podlahové kúrenie - oplatí sa? Ako pri ňom ušetriť?

Podlahové kúrenie patrí medzi obľúbený spôsob vykurovania mnohých domácností. Uvažuješ o ňom aj ty? Zisti, aké sú jeho výhody, nevýhody a spôsoby, ako za neho ušetriť.