Najchutnejšie cesto na medovníky – rozvoňajte váš domov Vianocami

14.11.2022 Dominika Zdielať

Najkrajšie sviatky v roku nezadržateľne klopú na dvere. Pripravte si preto vianočné recepty. Máte už vybrané cesto na medovníky podľa vašej chuti? Skúste toto.

medovnikove-cesto-formicky-muka-valcek


Ak by ste mali piecť len jeden druh vianočného pečiva, ktoré by to bolo? Sme si istí, že odpoveď bude medovníky. Ich nezameniteľná chuť a vôňa šíriaca sa po dome je to, čo robí Vianoce Vianocami.

Receptov na medovníky je neúrekom. Máloktorá gazdinka vyskúšala len jediný recept. Rôzne druhy múk, s orechmi alebo inými prísadami. Najdôležitejšie je, aby boli medovníky chutné a vláčne.

To, ako jedlo chutí, do veľkej miery ovplyvňujú použité suroviny. Najlepšou voľbou sú tie, ktoré sú nielen kvalitné, ale aj cenovo dostupné. Nakupovať ich môžete online.

miesenie-medovnikove-cesto


Niečo z histórie medovníkov


Začiatok medovnikárstva ako remesla na Slovensku datujeme od 14. storočia. O 5 storočí neskôr sa postupne začalo rozširovať do Európy.

Medovníkové cesto dosahovalo vysokú kvalitu a pridávali sa doň ďalšie suroviny. Medovnikári sa medzi sebou vo výrobe medovníkov predbiehali. Ich cieľom bolo vyrobiť tie najlepšie medovníky.

Kvalitu medovníkov konečným spotrebiteľom prezentovali najmä na tradičných trhoch a jarmokoch. Odvtedy sa medovníky stali obľúbeným spotrebným tovarom.
 

misky-suroviny


Cesto na medovníky recept


Medovníky by nemali chýbať na žiadnom sviatočnom stole. A ak ste ich už niekedy piekli, potom určite viete, že základnou ingredienciou pri ich príprave a pečení je trpezlivosť. Výsledok ale rozhodne stojí za to.

Ako ich pripraviť, aby boli mäkké, vláčne a chutili celej rodine? Toto je náš recept, podľa ktorého upečú medovníky aj začiatočníci v pečení.
 

preosievanie-muky-suroviny

Potrebujeme

__check

500 g hladkej múky
 

__check

190 g práškového cukru

__check

2 vajcia

__check

125 g medu

__check

125 g masla

__check

½ balíčka perníkového korenia

__check

1 lyžička sódy bikarbóny

Postup

1

Všetky suché suroviny preosejeme a zmiešame.

2

Do tejto zmesi pridáme všetky ostatné suroviny v izbovej teplote.

3

Všetky suroviny spolu zmiešame do jednej hmoty.

4

Cesto necháme odpočívať pri izbovej teplote. Odporúča sa s cestom pracovať až na druhý deň. Túto dobu môžeme skrátiť napríklad na 3 hodiny, ale najlepší výsledok dosiahneme, ak cesto necháme oddýchnuť dlhšie.

5

S cestom začíname pracovať na druhý deň. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 4 – 5 mm.

6

S vybranými formičkami vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

7

Pečieme ich 4 – 5 minút pri teplote 200 °C .  

8

Upečené medovníky odložíme do uzatvorenej nádoby. Tá ich ochráni pred vzduchom a následným stvrdnutím.

9

Ozdobujeme až na druhý deň.

valkanie-cesta-formicky

Upiekli ste medovníky? Teraz ich potrebujete dobre uskladniť. Vyberte si zo širokej online ponuky dóz a nádob na uskladňovanie potravín.

Užitočné rady na to najlepšie cesto na medovníky

__check

Medovníky sa pečú krátky čas, čím predídete ich vysušeniu.

__check

V každej rúre sa medovníky upečú inak. Preto platí, že sa pečú dovtedy, kým majú pevný povrch.

__check

Preosievanie surovín je veľmi dôležité. Rovnako, ako používanie surovín v izbovej teplote. Chladné a studené suroviny nevytvoria takú hmotu, akú potrebujeme.

__check

Ak máte domáce suroviny, použite ich. Nemáte možnosť získať domáce suroviny? Med je surovinou, ktorú vám odporúčame zakúpiť priamo od včelára. Možno vás prekvapí jeho pravá chuť.

__check

Suroviny spolu mieste dostatočne dlho. Je potrebné, aby sa dobre spojili.

__check

Medovníkové cesto potrebuje odpočinok pri izbovej teplote. Ak ste ho doteraz dávali odpočívať do chladu, tento rok to urobte opačne.

__check

Používajte primerané množstvo múky. Na posypanie dosky vám stačí trocha, rovnako na pomúčenie valčeka, ak sa vám cesto pri vaľkaní lepí.

upecene-medovniky-valcek-muka

Na záver vám prajeme príjemné pečenie medovníkov a chutné maškrtenie. Zopár kusov môžete odložiť bokom a použiť ich na výzdobu vianočného stromčeka. Bude iný a netradičný.