TOP značky

Najchutnejšie cesto na medovníky – rozvoňajte váš domov Vianocami

14.11.2022 Dominika Zdielať

Najkrajšie sviatky v roku nezadržateľne klopú na dvere. Pripravte si preto vianočné recepty. Máte už vybrané cesto na medovníky podľa vašej chuti? Skúste toto.

medovnikove-cesto-formicky-muka-valcek


Ak by ste mali piecť len jeden druh vianočného pečiva, ktoré by to bolo? Sme si istí, že odpoveď bude medovníky. Ich nezameniteľná chuť a vôňa šíriaca sa po dome je to, čo robí Vianoce Vianocami.

Receptov na medovníky je neúrekom. Máloktorá gazdinka vyskúšala len jediný recept. Rôzne druhy múk, s orechmi alebo inými prísadami. Najdôležitejšie je, aby boli medovníky chutné a vláčne.

To, ako jedlo chutí, do veľkej miery ovplyvňujú použité suroviny. Najlepšou voľbou sú tie, ktoré sú nielen kvalitné, ale aj cenovo dostupné. Nakupovať ich môžete online.

miesenie-medovnikove-cesto


Niečo z histórie medovníkov


Začiatok medovnikárstva ako remesla na Slovensku datujeme od 14. storočia. O 5 storočí neskôr sa postupne začalo rozširovať do Európy.

Medovníkové cesto dosahovalo vysokú kvalitu a pridávali sa doň ďalšie suroviny. Medovnikári sa medzi sebou vo výrobe medovníkov predbiehali. Ich cieľom bolo vyrobiť tie najlepšie medovníky.

Kvalitu medovníkov konečným spotrebiteľom prezentovali najmä na tradičných trhoch a jarmokoch. Odvtedy sa medovníky stali obľúbeným spotrebným tovarom.
 

misky-suroviny


Cesto na medovníky recept


Medovníky by nemali chýbať na žiadnom sviatočnom stole. A ak ste ich už niekedy piekli, potom určite viete, že základnou ingredienciou pri ich príprave a pečení je trpezlivosť. Výsledok ale rozhodne stojí za to.

Ako ich pripraviť, aby boli mäkké, vláčne a chutili celej rodine? Toto je náš recept, podľa ktorého upečú medovníky aj začiatočníci v pečení.
 

preosievanie-muky-suroviny

Potrebujeme

Úspešne potvrdené

500 g hladkej múky
 

Úspešne potvrdené

190 g práškového cukru

Úspešne potvrdené

2 vajcia

Úspešne potvrdené

125 g medu

Úspešne potvrdené

125 g masla

Úspešne potvrdené

½ balíčka perníkového korenia

Úspešne potvrdené

1 lyžička sódy bikarbóny

Postup

1

Všetky suché suroviny preosejeme a zmiešame.

2

Do tejto zmesi pridáme všetky ostatné suroviny v izbovej teplote.

3

Všetky suroviny spolu zmiešame do jednej hmoty.

4

Cesto necháme odpočívať pri izbovej teplote. Odporúča sa s cestom pracovať až na druhý deň. Túto dobu môžeme skrátiť napríklad na 3 hodiny, ale najlepší výsledok dosiahneme, ak cesto necháme oddýchnuť dlhšie.

5

S cestom začíname pracovať na druhý deň. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 4 – 5 mm.

6

S vybranými formičkami vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

7

Pečieme ich 4 – 5 minút pri teplote 200 °C .  

8

Upečené medovníky odložíme do uzatvorenej nádoby. Tá ich ochráni pred vzduchom a následným stvrdnutím.

9

Ozdobujeme až na druhý deň.

valkanie-cesta-formicky

Upiekli ste medovníky? Teraz ich potrebujete dobre uskladniť. Vyberte si zo širokej online ponuky dóz a nádob na uskladňovanie potravín.

Užitočné rady na to najlepšie cesto na medovníky

Úspešne potvrdené

Medovníky sa pečú krátky čas, čím predídete ich vysušeniu.

Úspešne potvrdené

V každej rúre sa medovníky upečú inak. Preto platí, že sa pečú dovtedy, kým majú pevný povrch.

Úspešne potvrdené

Preosievanie surovín je veľmi dôležité. Rovnako, ako používanie surovín v izbovej teplote. Chladné a studené suroviny nevytvoria takú hmotu, akú potrebujeme.

Úspešne potvrdené

Ak máte domáce suroviny, použite ich. Nemáte možnosť získať domáce suroviny? Med je surovinou, ktorú vám odporúčame zakúpiť priamo od včelára. Možno vás prekvapí jeho pravá chuť.

Úspešne potvrdené

Suroviny spolu mieste dostatočne dlho. Je potrebné, aby sa dobre spojili.

Úspešne potvrdené

Medovníkové cesto potrebuje odpočinok pri izbovej teplote. Ak ste ho doteraz dávali odpočívať do chladu, tento rok to urobte opačne.

Úspešne potvrdené

Používajte primerané množstvo múky. Na posypanie dosky vám stačí trocha, rovnako na pomúčenie valčeka, ak sa vám cesto pri vaľkaní lepí.

upecene-medovniky-valcek-muka

Na záver vám prajeme príjemné pečenie medovníkov a chutné maškrtenie. Zopár kusov môžete odložiť bokom a použiť ich na výzdobu vianočného stromčeka. Bude iný a netradičný.

Ikona štítku – zľavový kupón

11156

zľavových kupónov

139004

zliav
Ikona nákupného košíka

1600

internetových obchodov
Ikona používateľov

150 000

uživateľov Vašekupóny