Mladomanželská pôžička je späť. Máte na ňu nárok?

08.04.2019 Kristína Financie Zdielať
Mladomanželská pôžička je späť. Máte na ňu nárok?

Určite ste už počuli niečo o tom, že mladé rodiny budú môcť získať výhodnejšie pôžičky na financovanie svojho bývania. Viete však, aké sú konkrétne podmienky a či máte na ne nárok aj vy?

 
 


Výhodné podmienky mladomanželských pôžičiek

 

 
Mladomanželské pôžičky boli pevnou súčasťou minulého režimu. Po roku 1989 zanikli, ale od júla sa vracajú v obnovenej forme. Podľa novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania si už od 1. júla 2019 budú môcť mladí ľudia požičať lacnejšie. Štát im poskytne podporu pri zabezpečení bývania. Financie pritom budú môcť použiť na kúpu nového bývania alebo na stavebnú úpravu staršieho bytu v bytovom alebo rodinnom dome.
 
Práve v tomto prípade zavádza novela výnimku. Jednou z podmienok na získanie úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania totiž je, aby nehnuteľnosť spĺňala platné nároky na energetickú hospodárnosť budovy. V tomto prípade teda starší byt takéto podmienky spĺňať nemusí.

mladomanzelske pozicky vasekupony.sk

Podmienky týchto pôžičiek sú naozaj výhodné, vzťahuje sa na ne totiž výhodnejší úrok a tiež bonus pri narodení dieťaťa, a to konkrétne:

 výška pôžičky na kúpu bytu do 15 000 € s úrokovou sadzbou 1 %
 výška pôžičky na kúpu bytu od 15 001 € do 50 000 € s úrokovou sadzbou 2 %
 výška pôžičky na rekonštrukciu bývania do 15 000 € s úrokovou sadzbou 1 %
 výška pôžičky na rekonštrukciu bývania od 15 001 € do 30 000 € s úrokovou sadzbou 2 %
✓ obdobie splácania 15 rokov, úrok je garantovaný počas celej doby splácania,
 pri narodení dieťaťa bude z istiny úveru odpočítaných 2 000 €, čo platí max. na 3 deti, môže vám byť teda odpustené až 6 000 € z celkového úveru.
 
Ak si teda porovnáte podmienky mladomanželských pôžičiek a ostatných pôžičiek na Slovensku, sú naozaj atraktívne. Úroky pri hypotékach sa momentálne pohybujú okolo 1,5 %, a to so založením nehnuteľnosti, u spotrebných úverov je to dokonca okolo 7 %. Veľkou výhodou je tiež garancia úroku počas celej doby splácania a možnosť odpustenia časti pôžičky pri narodení dieťaťa. Zaujímavá je aj doba splatnosti 15 rokov, nakoľko bežné pôžičky v bankách majú splatnosť 8 rokov.

 
 

Máte na mladomanželskú pôžičku nárok?

 
 
Nárok na mladomanželskú pôžičku máte v tom prípade, ak spĺňate tieto podmienky:
 

setrenie penazi vasekupony.sk

 ste manželia vo veku do 35 rokov,
 vaše manželstvo ste uzatvorili maximálne 12 mesiacov pred podaním žiadosti,
 váš spoločný mesačný príjem nepresahuje 1392 €.
 
O pôžičku však môžete požiadať aj v prípade, ak ste osamelý rodič, a to na kúpu bytu do maximálnej výšky 75 000 € s úrokovou sadzbou 2 %. Podmienkou je vek dieťaťa do 15 rokov.  V tomto prípade nemusíte spĺňať podmienku 35 rokov.
 
Ak tieto podmienky spĺňate, obráťte sa na mestský úrad v mieste svojho bydliska, vypíšte si žiadosť a mestský úrad ju pošle Štátnemu fondu rozvoja bývania. K žiadosti priložte tiež sobášny list.