Milujete arašidové maslo? Urobte si ho doma

arašídové másla

Aj vy milujete arašidové maslo? Ukážeme vám, ako si ho veľmi jednoducho pripravíte aj doma.

Možno ste to nevedeli, ale arašidové maslo nepatrí zrovna medzi potraviny, ktoré sa môžu pýšiť svojou nízkou energetickou hodnotou. Presne tak. Už veľmi malé množstvo tejto pochúťky obsahuje pomerne veľa kalórií.  V prípade, že sa teda snažíte nejaké to kilo zhodiť (to platí pre všetkých tých, ktorí nevedia skončiť len pri jednej lyžici), radšej na neho zabudnite. Prečo potom jeho konzumáciu mohí odborníci tak kvitujú? Môžeme ho zaradiť medzi zdravé potraviny alebo je to iba číry mýtus? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch :-).

 
Prečo konzumovať Peanut Butter
 
Nazvať arašidové maslo diétnou potravinou síce nemôžeme, v našom jedálničku by však rozhodne nemalo chýbať. Obsahuje mnohé vitamíny, vlákninu a tiež bielkoviny, ktoré slúžia ako prevencia pred rôznymi ochoreniami. Za konzumáciu arašidového masla vám napríklad poďakuje aj srdce. Vďaka tejto obľúbenej pochúťke totiž doprajete svojmu telu aj zdravé tuky v podobe nenasýtených mastných kyselín, ktoré vás chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. 
 
Arašidové maslo je známe aj svojim množstvom minerálov. Jedným z nich ne napríklad draslík, ktorý pomáha telu udržiavať správnu rovnováhu vody a je nápomocný pri trávení uhľohydrátov a bielkovín, a je tiež výbornou prevenciou pred vysokým krvým tlakom či infarktom. 

Konzumácia vlákniny je pre správne fungovanie nášho organizmu veľmi dôležitá. Jej prítomnosť ocenite najmä v prípade, že máte problémy s trávením, či napríklad pri bolestiach žlčníka. 
 
Arašidové maslo, známe aj Peanut Butter je však aj skvelým zdrojom antioxidantov, najmä resveratrolu, ktorý na nachádza napríklad iba v červenom víne, čučoriedkach, ríbezliach či už v spomínaných arašidoch. Resveratrol má silné protizápalove a antibakteriálne účinky, chráni pokožku a tiež znižuje riziko infarktu. 
 

Ako vyrobiť arašidové maslo
 
Hoci arašidové maslo mnohí jeme len tak, priamo lyžičkou z nádoby, využiť ho môžete samozrejme aj inak. Skúsili ste ho už zamiešať s tvarohom a pridať ku ovsenným vločkám či do smoothie? Alebo ho zmiešajte s jablkami či banánom a vyrobte si doma chutnú zmrzlinu. Na svoje si však prídu aj milovníci slaného. Arašidová satay omáčka sa výborne hodí ku kuraciemu mäsu. Poďme sa ale pozrieť na to, ako si ho propravíte aj doma.
 
Budeme potrebovať:
»  400 g arašidov
»  3PL kokosového oleja
»  štipka soli
» cukor podľa potreby
 
Postup:
Arašidy najskôr jemne opražte a posoľte, vďaka čomu získajú zaujímavejšiu chuť. Následne ich vložte do mixéru a pridajte rozpustený kokosový olej a začnite mixovať, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Kým niektorí uprednostňujú jemnú a krémovú, iní nedajú dopustiť na tú jemne chrumkavú. Podľa chuti pridajte trošku cukru. Hotovú a dochutenú pomazánku následne najelte do uzatvárateľnej sklenenej nádobky a skladujte pr teplote do 20 °C, ideálne na tmavom mieste. Takto pripravená pomazánka vám vydrží bez problémov aj niekoľko týždňov.