Máte radi kávu? Toto ste o nej možno ani netušili

Máte radi kávu? Toto ste o nej možno ani netušili

Aj vy patríte k milovníkom kávy? Hoci ju pijete každý deň, určite existujú fakty, ktoré ste o nej ani netušili. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie z nich.

 
 

1.  Káva je ovocie


 
Aj keď sa to zdá neuveriteľné, káva sa radí medzi ovocie. Aj kávové zrná sa bežne nazývajú kávové bobule. Plody kávovníka sa naozaj radia do triedy bobúľ ako napríklad ríbezle. Slovo “káva” pritom pochádza z arabského spojenia, ktoré v preklade znamená “víno zo zŕn.”
 
 

2. Kávu objavili kozy


 
Traduje sa, že kávu objavili etiópske kozy ešte v 9. storočí, kedy si pastieri všimli nezvyčajné správanie svojich kôz po zožratí kávových bobúľ. Miestny mních pripravil z bôbov odvar a lahodná káva bola na svete. Prvá kaviareň bola však otvorená až oveľa neskôr, až v 17. storočí v Benátkach. Odvtedy sa začala káva masívne rozširovať do všetkých kútov sveta.
 


 

3. Káva je druhý najobľúbenejší nápoj na svete

 
 

Prvenstvo medzi nápojmi patrí vode. Tej sa na svete vypije najviac. Hneď za ňou však nasleduje káva, ktorej sa vypije približne 2,25 miliardy šálok za deň. Najväčšími milovníkmi kávy sú pritom Holanďania, ktorí denne vypijú až 2,4 šálky na osobu.

 

tchibo slevový kód vasekupony.sk

 

4. Káva je veľmi cenná

 

Asi tušíte, že najobchodovateľnou komoditou na svetových burzách je ropa. Viete však, že hneď na druhom mieste sa nachádza káva? Najdrahšia káva je pritom cibetková, ktorá vzniká tak, že cibetk, malá kunovitá šelma, prehltne kakaový bôb a vylúči ju vo forme trusu. 50 gramov takejto kávy vás vyjde približne na 30 eur.
 

 

5. Na svete je približne 60 druhov kávy

 

 
Známych je približne 60 druhov kávovníkov, na masovú výrobu kávy sa však používajú najmä dva - kávovník arabica a kávovník robusta, podľa ktorých sú najznámejšie odrody káv aj nazývané. Káva sa spravidla pripravuje z odrôd kávovníka - o chuť a vôňu sa starajú rôzne druhy arabicy a o farbu druhy robusty. Čím je káva horkejšia a tmavšia, tým viac robusty obsahuje.
 
 


Nakupujte kávu na Tchibo.sk

 
 
Ak si kávu najlepšie vychutnáte doma, kúpte si ju u špecialistu na kávu. Internetový obchod Tchibo.sk vám ponúka rôzne druhy káv. Vychutnajte si malé, čierne a silné espresso, dokonalý pôžitok z caffé crema či iných druhov a príchutí káv. V internetovom obchode okrem toho nájdete aj kapsuly Cafissimo, kávovary a množstvo iných doplnkov na prípravu kávy a tiež ponuku módnych doplnkov pre ženy, mužov, deti, ale aj vašu domácnosť. Ak využijete Tchibo výpredaj, alebo iné akcie, určite aj ušetríte. 
 

tchoby vypredaj vasekupony.sk

 

6. Kávovník si môžete vypestovať aj doma

 

 
Kávovník si celkom jednoducho môžete vypestovať aj vo svojom byte. Pri vhodne upravených podmienkach začne kávovník rodiť približne po troch rokoch. Bežne sa inak kávovník najmä na plantážach v Brazílii, veľké kávové plantáže sa nachádzajú aj v Kolumbii, Vietname a Indonézii.
 
 


7.  Káva je zdravá

 
 
Pitie kávy má na náš organizmus pozitívne účinky. Obsahuje veľa antioxidantov, zlepšuje obeh krvi, pomáha pri bolestiach hlavy a je tiež prevenciou proti tvrdnutiu pečene a chráni pred Parkinsonovou chorobou. Samozrejme, nič netreba preháňať. Negatívny dopad na zdravie môže mať už 400 g kávy denne, čo sú približne 4 šálky.
 
 


8. Kofeín pomáha chudnúť

 

 
Keďže kofeín zrýchľuje metabolizmus, pomôže vám aj s nadbytočnými kilami. Káva navyše obmedzuje aj chuť do jedla, čo je pre chudnutie ideálne. Pozor, toto však platí len pri 3-4 šálkach kávy denne, pri viacerých šálkach, prípadne pri ochucovaní kávy mliekom a cukrom môžete dokonca pribrať.