Letné pneumatiky: Kedy je ideálny čas na prezutie?

01.04.2019 Kristína Auto Zdielať
Letné pneumatiky: Kedy je ideálny čas na prezutie?

Kedy je ten najvhodnejší čas na prezutie zimných pneumatík za letné? Viete, ktoré faktory by ste mali zohľadňovať? Poradíme vám.



Prečo vlastne prezúvame?


 
Prezúvanie pneumatík má svoje opodstatnenie. Zimné a letné pneumatiky sú totiž určené do rôznych podmienok. Majú iný materiál a hĺbku dezénu, z čoho vyplýva aj odlišná schopnosť prispôsobiť sa stavu vozovky v zimnom alebo letnom období. Ak jazdíte na letných pneumatikách pri námraze, auto sa môže jednoducho dostať do šmyku. Naopak, ak ešte pri vysokých teplotách jazdíte na zimných, môže to spôsobiť predĺženie brzdnej dráhy až o 20 percent. Letné pneumatiky dokážu priľnúť k ceste lepšie vďaka vyššiemu obsahu kaučuku. Navyše pri jazde nehučia toľko ako zimné pneumatiky, takže jazda je tak o poznanie tichšia.
 
Okrem bezpečnostného hľadiska je prezúvanie pneumatík dôležité tiež z finančného hľadiska. Ako často meniť pneumatiky? Letné sa opotrebúvajú pomalšie ako zimné. Preto nie je potrebné meniť ich tak často. Navyše vďaka hladšiemu dezénu, ktorý kladie menší odpor, dochádza k zníženej spotrebe paliva v porovnaní so zimnými pneumatikami. Ak teda špekulujete, že budete jazdiť celý rok na zimných pneumatikách alebo dojazdíte aspoň jednu letnú sezónu na opotrebovaných zimných pneumatikách, nerobte to. Nevyplatí sa vám to. Ak chcete skutočne ušetriť, kúpte si radšej nové pneumatiky zo zľavou.

letne pneumatiky vasekupony.sk

» Náš tip: Naše zľavové kupóny môžete použiť aj pri kúpe lacných zimných pneumatík, napríklad v obchodoch Autoobuv.sk, Epneumatiky.sk, Pneuline.sk a ďalších.

 

Kedy je ten správny čas?

 

Tak teda, kedy je ten najsprávnejší čas na prezutie pneumatík? Pri rozhodovaní by ste mali zvážiť najmä tieto dva faktory:


#1 Legislatívne ustanovenia
Áno. Ak to neviete, na Slovensku máme platnú legislatívu, ktorá hovorí aj o prezúvaní pneumatík. Zákon o cestnej premávke uvádza, že na zimných pneumatikách by ste mali jazdiť v období od 15. novembra do 31. marca, avšak len v prípade, pokiaľ je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Dôležitú úlohu pri výmene teda zohráva aj počasie.
 

 

#2 Počasie
Dátum pri prezúvaní síce zohráva dôležitú úlohu, ale ešte dôležitejšia je dlhodobá predpoveď počasia. Aj keď slnečné jarné počasie priam láka na výmenu pneumatík, často ešte aj v apríli prekvapí oneskorenými mrazmi, či dokonca snehovou nádielkou. Preto sa držte odporúčania, že letné pneumatiky nemeňte skôr, než sa teplota dlhodobo nepohybuje nad 7 stupňov Celzia - a to môže byť teda ešte podstatne neskôr ako termín 31. marca uvedený vo vyhláške. Práve od vonkajšej teploty sa totiž odvíjajú jazdné vlastnosti pneumatík a pri teplote nad 7 stupňov už zimné pneumatiky strácajú svoje kladné vlastnosti.