Letná dovolenka pri mori s minimálnym budgetom? Poďme na to

14.06.2023 Dominika Zájazdy Zdielať

Robíš si plány na leto? Na zozname by ti nemala chýbať dovolenka pri mori. Uži si ju na maximum za minimálne náklady. Pozri si naše tipy a zisti, ako na to.

Letná dovolenková sezóna sa spravidla spája s cestovaním k moru. Práve tam si väčšina z nás najviac oddýchne od množstva pracovných povinností a každodenných úloh.

Rád by si si tento rok doprial oddychové dni na pláži ale nie si si istý či máš dostatok financií? Tieto 4 praktické tipy ti pomôžu ušetriť a zároveň zažiť skvelú dovolenku s množstvom nezabudnuteľných zážitkov.

Kde nájdeš skvelé ubytovanie? Stovky overených a výhodných ponúk ti prináša Booking.

plaz-palmy-slamene-domy


Dovolenka pri mori 2023 a 4 tipy, ako na nej ušetriť


Výslednú cenu za dovolenku ovplyvňuje viacero faktorov. Medzi hlavné patrí spôsob prepravy, výber cieľovej destinácie, ubytovanie či konkrétny termín. Využi tieto tipy a zaplať menej.
 

Cestuj autom


Kvôli vyšším cenám pohonných hmôt sa môže zdať cestovanie autom ako nevýhodný spôsob dopravy na dovolenku. No v porovnaní s leteckou dopravou alebo inou formou prepravy môže byť najlacnejšie.

Samozrejme, rozhodujúca je vzdialenosť cieľovej destinácie. Cestovanie autom je ideálne predovšetkým na kratšie trasy.

3 rady, ako znížiť spotrebu paliva
 

__check

Skontroluj stav auta – tlak v pneumatikách, filtre, nastavenie motora a pod.

__check

Jazdi ekonomicky – primeranou rýchlosťou bez prudkého brzdenia.

__check

Zober nevyhnutnú batožinu – spotrebu paliva môže navýšiť aj príliš veľa prevážaných vecí.


Bonusový tip: Pri cestovaní autom budeš prechádzať cez viaceré krajiny. Vopred si prever ceny za pohonné hmoty. Plnú nádrž natankuj tam, kde sa to najviac oplatí. A to aj pri spiatočnej ceste.

 

plaz-palmy-auto

 

Zvoľ menej navštevovanú destináciu


Ceny za dovolenku sa v obľúbených letných destináciách z roka na rok zvyšujú. Môže za to práve ich popularita a veľký záujem turistov. No dobrou správou je, že v mnohých krajinách stále dostaneš kvalitné služby za pomerne nízke a rozumné ceny.

Tento rok ti odporúčame navštíviť napríklad Macedónsko, Čiernu Horu, Bulharsko, Slovinsko či Albánsko. Skús dať niektorej z týchto krajín šancu a uvidíš, že to neoľutuješ.

Túžiš po tichých a menej rušných lokalitách? Rodinná dovolenka pri mori bude v týchto krajinách presne podľa tvojich predstáv.

Chceš cestovať výhodnejšie? Pozri si ponuky v kategórii cestovanie.
 

jazero-bled-slovinsko
Jazero Bled, Slovinsko


Vyber si najvhodnejšie ubytovanie

 

Záleží ti na poskytovaných hotelových službách alebo pozeráš v prvom rade na cenu za noc? Zvyčajne musíš urobiť kompromis a rozhodnúť sa pre vyššiu kvalitu služieb alebo nízku cenu. 

Hotelové rezorty ponúkajú pestrú ponuku služieb, za ktoré si spravidla niečo priplatíš. Pre hotel sa rozhodni najmä vtedy, ak tam plánuješ stráviť väčšinu času z dovolenky. Napríklad kvôli programu pre menšie deti alebo atraktívnym doplnkovým službám.

Stačí ti ubytovanie, kde doslova len prespíš? Hľadaj voľné penzióny, apartmány či malé domčeky. Takisto sú zárukou komfortného ubytovania pre celú rodinu.

Láka ťa single dovolenka pri mori? Na niekoľko dní alebo predĺžený víkend môžeš využiť napríklad Airbnb ubytovanie.

Aby ťa žiadne ubytovanie nesklamalo, pred rezerváciou si vyhľadaj recenzie a hodnotenia predchádzajúcich návštevníkov. Vyhneš sa tak nepríjemným prekvapeniam a zničenej dovolenke.
 

dom-palmy

__bulb
Ako zohnať lacné ubytovanie a ušetriť na dovolenke?

Dovolenka za lacný peniaz sa oplatí najmä vtedy, ak sa vám podarí zohnať pekné a lacné ubytovanie v príjemnom prostredí. Poznáte spôsoby, ako sa dá zohnať lacné ubytovanie? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov.

Ušetri za neskorší termín


Cestovanie počas hlavnej dovolenkovej sezóny pridáva na cene zájazdov, ubytovania i služieb. Naopak, v závere leta, keď utíchne dovolenkový ruch, ceny zvyčajne klesajú. Navyše, v mnohých destináciách sú teploty stále vysoké aj v septembri.

Tip: Ušetri na budúcoročnej dovolenke už dnes. Ako? Vyber si z ponuky first minute zájazdov.
 

stolicky-vyhlad-plaz


Letná dovolenka pri mori nemusí byť drahá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Vopred si všetko naplánuj, využi naše tipy a uži si skvelú dovolenku aj s nízkym rozpočtom.

__bulb
Vyberte si najlacnejšie cestovné poistenie na vašu dovolenku

Cestovné poistenie by malo byť súčasťou každej dovolenky. Ktoré cestovné poistenie je najlepšie? V našom článku vám poradíme, ako získate najlacnejšie cestovné poistenie.