Ľanové šaty na 5 spôsobov: Univerzálny kúsok na každý deň

zena-pohlad-lanove-saty-voda

Súčasťou tvojho jarného a letného šatníka by mal byť nadčasový a moderný kúsok, akým sú ľanové šaty. Nevieš, ako ich nosiť? Inšpiráciu nájdeš v našom článku.

S blížiacim sa letom je čas na obmenu šatníka. Definitívne odlož hrubšie kúsky a nahraď ich tenšími a ľahšími. Medzi nimi ti nesmú chýbať obľúbené ľanové šaty. Sú univerzálnym kúskom oblečenia, ktorý môžeš nosiť na rôzne spôsoby. Presvedč sa o tom sama.

Nakupuj ľanové šaty pohodlne a rýchlo a vyberaj si z rôznych strihov, farieb a vzorov. Skvelé nákupy na teba čakajú v  e-shope AboutYou.

lanove-oblecenie-gombiky

Prečo nosiť ľanové šaty?


Jednou z najstarších látok používaných na šitie odevov je práve ľan. Tento jedinečný prírodný materiál bol obľúbený už niekoľko tisíc rokov dozadu. Hlavne kvôli dlhej životnosti patrí dodnes medzi populárne a vyhľadávané textílie.

Ďalšie výhody oblečenia z ľanu:
 

__check

pevnosť

__check

antibakteriálne vlastnosti

__check

antialergické vlastnosti

__check

vysoká odolnosť pred poškodením alebo natiahnutím

__check

priedušnosť

__check

vstrebávanie potu (na oblečení nezostávajú ani mokré škvrny)

__check

šetrné k životnému prostrediu

__check

kvalitný materiál

Aké má ľan nevýhody? Je to najmä:
 

__check

vysoká krčivosť látky pri nosení

__check

počas prania môže dôjsť k zrazeniu bielizne

__check

náročnejšie žehlenie za sucha (odporúča sa, kým je oblečenie vlhké)

__check

vyššia cena oblečenia


Chceš pri nákupe oblečenia ušetriť? Využi ponuky v kategórii móda na našom webe.

Ľan sa v súčasnosti využíva nielen na výrobu oblečenia, ale aj uterákov, posteľnej bielizne či doplnkov pre bývanie. O jej celkovej popularite svedčí aj fakt, že sa využíva aj v gastronómii vo forme ľanových semienok či oleja. Takisto ju nájdeš ako zložku v prírodnej kozmetike.
 

zena-lanove-saty-pohlad-stromy


Ako si vybrať a nosiť dámske ľanové šaty?


Nemusíš mať obavy, že by tento typ šiat nekorešpondoval s tvojou postavou. Vyrábajú sa v najrôznejších strihoch, takže určite nájdeš tie, ktoré ti budú dokonale sedieť.

Preferuješ jednofarebné a ľahšie kombinovateľné kúsky? Vyber si z nich. Alebo naopak túžiš vyniknúť vo farebných modeloch? V ponuke ich je viac ako dosť.

Rozhodovať sa môžeš aj medzi tým, či chceš šaty bez akýchkoľvek aplikácií alebo s nimi, napríklad s čipkou. Záleží len na tvojom vkuse a príležitosti, na ktorú si šaty vyberáš.
 

zena-biele-saty


Ležérny každodenný look


Rozmýšľaš, aké ľanové šaty si kúpiš ako prvé? Odporúčame ti siahnuť po tých v štýle tuniky alebo jednoduchých zavinovacích šatách po kolená. Skombinuješ ich naozaj so všetkým. Obleč si denimovú bundu, obuj tenisky, pridaj slnečné okuliare a máš skvelý outfit do mestských ulíc.

Chceš mať kapsulový šatník? Práve tieto šaty môžu byť nosným prvkom pre niekoľko tvojich outfitov.
 

zena-lanove-saty-kosik-rastliny


Formálny outfit do práce


Áno, tento druh šiat si môžeš pokojne obliecť aj do kancelárie. Na pracovné stretnutia sú dokonalé ľanové košeľové šaty s opaskom. Sú decentné ale zároveň krásne zvýraznia tvoju postavu.

Pridaj ešte lodičky alebo mokasíny a máš pripravený perfektný elegantný outfit.

A čo je najlepšie, vďaka skvelým vlastnostiam ľanu sa nemusíš obávať ani veľkej letnej horúčavy. Na šaty z tohto materiálu sa jednoducho môžeš vždy spoľahnúť.
 

zena-usmev-lanove-saty

 

Ľanové šaty na špeciálne príležitosti


Napadlo ti, či si môžeš obliecť šaty z ľanu na rodinnú oslavu alebo svadbu? Odpoveď je jasná, môžeš. Pri výbere zohľadni miesto a tému udalosti. Naším tipom sú maxi ľanové šaty v neutrálnych farbách. Tými naozaj nič nepokazíš.
 

zena-ruzove-lanove-saty


Letné ľanové šaty do mesta i na pláž


Kedy siahnuť po pestrých a farebných šatách, ak nie počas leta? Veselé farby ako je žltá, ružová či oranžová sú ideálne. Ale vieme, že sa nemusia páčiť všetkým. Môžeš to urobiť aj naopak – zvoľ bielu klasiku a doplň ju výraznými doplnkami.

Jedno je isté, ľanové šaty na leto s ramienkami oceníš na prechádzke mestom aj na pláži. Chýba ti už len klobúk a pohodlné sandále a môžeš vyraziť.
 

zena-saty-klobuk


Romantický look na rande


Každá z nás chce občas vyzerať tajomne a žensky zároveň. A to obzvlášť pri špeciálnych udalostiach s partnerom. Či idete oslavovať výročie, len tak sa prejsť po meste alebo na večeru, vhodnou voľbou budú dlhé ľanové šaty v jemných a neutrálnych odtieňoch. Doplň ich decentnými šperkami a lodičkami.
 

zena-priroda-lanove-saty

 

Starostlivosť o ľanové šaty


Správna starostlivosť o oblečenie je kľúčová, ak chceš, aby ti oblečenie vydržalo niekoľko rokov. Oblečenie z ľanu môžeš prať v práčke ideálne pri teplote 30 °C. Neodporúča sa používať bielidlo ani pracie prášky, ktoré ho obsahujú. Pri praní sa riaď symbolmi na štítku konkrétneho oblečenia.

Pre zachovanie kvality nechaj oblečenie z ľanu prirodzene vysušiť na stojane. Ak chceš oblečenie žehliť, nastav príslušný stupeň na ľan a žehli ho ešte vlhké. Zostane tak pekné hladké.
 

zena-lanove-saty-klobuk


Ak ešte nemáš v šatníku ľanové šaty, minimálne jedny si zaobstaraj. Okrem toho, že je ich materiál na leto must have, sú veľmi moderné a vydržia ti niekoľko sezón.

Navyše je možné, že sa stanú tvojimi obľúbenými aj na jeseň či v zime. Dlhší model ťa totiž ochráni pred chladnom a budeš vyzerať výborne. Tu nájdeš ďalšie tipy na trendy šaty na jeseň.