Kokosový olej – ktoré chýry sú o ňom skutočne pravdivé? Asi budeš prekvapený

ruka-otvoreny-kokosovy-orech

Máš doma kokosový olej? Vieš, čo dokáže a čo naopak nie? Zisti, aké sú jeho skutočné účinky a na čo všetko ho môžeš použiť. Odpovede nájdeš v našom článku.

Už niekoľko desaťročí reklamy produkty z kokosového oleja označujú rôznymi superlatívmi. Dôvodom sú ich údajné pozitívne účinky na telo, propaguje sa aj vyprážanie na kokosovom oleji. Majú však reálne nejaké benefity, alebo ide len o šikovný marketing?

Produkty s obsahom kokosového oleja nakupuj online a ušetri. Otvor si e-shop Notino a vyber si zo širokej ponuky.

palma-kokosove-orechy


Druhy kokosového oleja

 

Vo všeobecnosti rozlišujeme 2 druhy, a to rafinovaný a panenský kokosový olej. Rafinovaný sa spracováva chemicky a zo sušenej kokosovej dužiny. Kokosový olej na vyprážanie je práve tento.

V porovnaní s panenským nie je pre neho charakteristická kokosová vôňa. Panenský sa získava z čerstvej dužiny kokosu a spracovaný je nechemickým spôsobom.

Počul si, že existuje aj frakcionovaný kokosový olej? Vzniká procesom rozdelenia mastných kyselín. Je v tekutom stave bez akejkoľvek farby a vône.
 

ruka-kokosovy-orech

Benefity pre zdravie?

 

Hoci sú marketingové brožúry spravidla plné fantastických tvrdení o kokosovom oleji od liečby Alzheimera až po posilnenie imunity, máločo je ďalej od pravdy. Opierajú sa totiž o štúdie robené v laboratórnych podmienkach, a ešte k tomu na zvieratách. Má teda vôbec kokosový olej použitie v kuchyni?

Podľa výskumov sa z neho nechudne, hoci sa to tak často hovorí. Obsahuje síce prospešné MCT tuky, ale tie spolovice tvorí kyselina hyalurónová, takže v konečnom dôsledku sú všetky ich benefity potlačené.

A napríklad „dobrý“ HDL cholesterol nezvyšuje o nič viac než klasické maslo (a zvyšuje aj ten „zlý“ – LDL). Pri dávke viac ako 2 PL denne dokonca môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

Na druhej strane ale treba uznať, že bio kokosový olej patrí k najstabilnejším rastlinným tukom (takže by mal byť ideálny na varenie a pečenie. Aj preto, že kokosový olej na varenie môžeš nahriať až do teploty 175 °C.). Stále ale platí, že používať ho treba v rozumnej – teda malej – miere. Ak chceš maškrtiť, vhodnejšia by určite mala byť kokosová voda, rastlinné kokosové mlieko či spracovaná dužina.
 

kokosove-orechy

Kokosový olej na pokožku


V kozmetike dosahuje kokosový olej oveľa lepšie výsledky. Najviac využívaný je v produktoch určených na starostlivosť o telo.

Bežne sa používa na ošetrenie popálených miest. Nemusíš sa báť, že kokosový olej na tele zanecháva mastný film. Práve naopak, zostane príjemná a hebká na dotyk. Rýchlo sa vstrebáva a hydratuje aj tie najsuchšie miesta.

Aplikovať ho môžeš na všetky časti tela, aj na vlasy. Nie je žiadnou novinkou, že je častou zložkou pleťových kozmetických produktov.

Na pleti bojuje proti vráskam a akné. Chceš dlhé a lesklé vlasy? Zaobstaraj si kondicionér s obsahom oleja z kokosu či samotný kokosový olej. Vlasy sa ti odvďačia svojou krásou. Nezabúdaj ani na ďalšiu starostlivosť o vlasy a priprav si domáce masky na vlasy.

Kokosový olej ako zložka zubnej pasty podľa niektorých zdrojov pomáha v boji proti zubnému kazu, povlaku či zápalu ďasien.

Možno ťa prekvapí, že existuje aj kokosový olej pre bábätká. Určený je na liečbu zaparenín. Pokožku najmenších okamžite vyživí.
 

zena-olej-na-telo

Chceš si kúpiť produkty s obsahom kokosu na starostlivosť o celé telo? Odporúčame ti značku Yves Rocher.

Kokosový olej a domácnosť


Svoju nezastupiteľnú úlohu má aj v domácnosti. V kombinácii s jedlou sódou ho pokojne použi na vyčistenie škvŕn na oblečení.

Zmes nechaj pôsobiť zopár minút a následne opláchni. Približne 1 PL kokosového oleja nanes na handričku a pretri ňou dvere sprchového kútu.

Dokonale ich vyleští. Podobným spôsobom môžeš vyčistiť aj kožené topánky.

Odporúčame ti to ale najskôr vyskúšať na malom kúsku topánky. S kokosovým olejom jednoducho odstrániš aj etikety na fľašiach či skoncuješ s vŕzgajúcimi pántami.
 

ruka-kokosovy-orech-palmovy-list


Využitie kokosového oleja je naozaj rôznorodé, ale treba dávať pozor aj na jeho možné riziká a byť prirodzene skeptický pri prehnaných marketingových sloganoch a polopravdách, ktorých cieľom je len vytiahnuť ti z vrecka peniaze. Veríme, že sme ti jeho pre a proti ukázali v objektívnom svetle. Sme si istí, že ak ho začneš používať s rozumom, budeš spokojný.

__fire
Trápi ťa opuch tela? Skús domáci liek na odvodnenie organizmu

Nadmerné zadržiavanie vody v tele nie je príjemné a ani zdravé. Chceš si s ním poradiť? Vyskúšaj naše tipy na účinný domáci liek na odvodnenie organizmu.