Benefity pre zdravie?
Hoci sú marketingové brožúry spravidla plné fantastických tvrdení o kokosovom oleji od liečby Alzheimera až po posilnenie imunity, máločo je ďalej od pravdy. Opierajú sa totiž o štúdie robené v laboratórnych podmienkach, a ešte k tomu na zvieratách. Má teda vôbec kokosový olej použitie v kuchyni?
Podľa výskumov sa z neho nechudne, hoci sa to tak často hovorí. Obsahuje síce prospešné MCT tuky, ale tie spolovice tvorí kyselina hyalurónová, takže v konečnom dôsledku sú všetky ich benefity potlačené.
A napríklad „dobrý“ HDL cholesterol nezvyšuje o nič viac než klasické maslo (a zvyšuje aj ten „zlý“ – LDL). Pri dávke viac ako 2 PL denne dokonca môže spôsobiť tráviace ťažkosti.
Na druhej strane ale treba uznať, že bio kokosový olej patrí k najstabilnejším rastlinným tukom (takže by mal byť ideálny na varenie a pečenie. Aj preto, že kokosový olej na varenie môžeš nahriať až do teploty 175 °C.). Stále ale platí, že používať ho treba v rozumnej – teda malej – miere. Ak chceš maškrtiť, vhodnejšia by určite mala byť kokosová voda, rastlinné kokosové mlieko či spracovaná dužina.