Joga pre začiatočníkov zadarmo: Základné cviky a benefity pre telo

zena-joga-pozicia-slameny-podsedak-dekoracie

Potrebujete rozhýbať telo i myseľ? So spevnením tela a dokonalým oddychom mysle vám pomôže joga pre začiatočníkov. Toto sú jej základné cviky a benefity.

Zrejme každý súhlasí s tým, že cvičenie je skvelým mentálnym oddychom. Sústredíte sa na vykonávanie určitého pohybu a myseľ jednoducho vypnete od povinností a bežných starostí.

Nie ste práve športový typ, ale radi by ste sa venovali nejakej aktivite? Vyskúšajte jogu pre začiatočníkov z pohodlia domova. V ponuke je množstvo videí s profesionálnymi jogínmi za minimálne poplatky alebo úplne zadarmo.

Podložka na cvičenie a pohodlné oblečenie sú základom na cvičenie jogy. Chcete si kúpiť aj ďalšie príslušenstvo? Nájdete ho online na stránke Alza.sk
 

zena-cvicenie-jogy

Joga pre začiatočníkov


Joga („spojiť“) je komplexom rôznych techník a cvičení. Jej cieľom je priniesť celkové uvoľnenie tela i mysle, a zároveň zlepšiť fyzickú kondíciu. Pre niekoho predstavuje len cvičenie, pre iného je životným štýlom či filozofiou.

Vznikla v Indii, odkiaľ sa postupne rozšírila do okolitých krajín a celého sveta. V Európe sa objavila na začiatku 20. storočia. Odvtedy u nás jej popularita neustále rastie.

Považujete jogu za fyzicky náročné cvičenie? Vôbec nemusíte. Jej veľká škála štýlov a cvičení umožňuje vybrať si to, ktoré vám najviac vyhovuje. Navyše, joga pre začiatočníkov pozostáva zo základných cvikov na naťahovanie svalov a kĺbov, takže ju zvládnete aj bez predchádzajúcich skúseností. Postupne svoju úroveň môžete zvyšovať a ako pokročilí skúšať rôzne iné pozície.

Pozitívnou stránkou jogy je aj to, že je vhodná pre každého. Bez ohľadu na vek, pohlavie či fyzickú predispozíciu.
 

muz-dve-zeny-cvicenie-jogy

Chcete cvičenie doma posunúť na vyššiu úroveň? V našom článku nájdete užitočné tipy na cviky a kurzy, ako začať.

Joga pre začiatočníkov online


Ste začiatočník a neviete, či vás bude joga baviť? Skúste si ju zacvičiť s free videami. Zapnite si ich vtedy, keď vám to voľný čas dovoľuje.

Môžete si vybrať napríklad zo SK cvičení:
 

Alebo si zacvičte jogu pri sledovaní videí so zahraničnými jogínmi:
 

Máte záujem o hodinu jogy s profesionálnym jogínom? Navštívte niektoré joga centrum:
 

Chcete si užiť jogu naplno niekoľko dní? Prihláste sa na joga pobyt pre začiatočníkov. Aktuálne sú v ponuke napríklad tieto:

dvaja-muzi-zena-kurz-jogy

__bulb
Jarná únava a TOP 10 spôsobov, ako sa jej zbaviť

Aj vám sa v poslednej dobe nechce nič robiť? Prenasleduje vás pocit únavy a neviete, ako sa ho zbaviť? Možno trpíte nediagnostikovateľným zdravotným problémom, nazývaným jarná únava.

Benefity jogy na zdravie


Cvičenie jogy vám prinesie mnohé fyzické i psychické benefity, ktoré pocítite už od prvého cvičenia. Medzi najvýznamnejšie patrí:
 

__check

Zníženie stresu

__check

Pocit pokoja a vyrovnanosti

__check

Zlepšenie rovnováhy

__check

Zlepšenie dýchania

__check

Zvýšenie flexibility

__check

Celkové posilnenie tela

__check

Lepšie uvedomovanie si prítomného okamihu

__check

Posilnenie koncentrácie

__check

Zmiernenie bolestí chrbta


zena-joga-pozicia


Kedy jogu praktizovať?


Na cvičenie jogy potrebujete len podložku. Preto ju môžete praktizovať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. 

Chýba vám športové oblečenie? Pohodlne si ho môžete objednať online z e-shopu Myprotein.sk.

Kedy a ako začať cvičit jogu? Naším tipom pre začiatočníkov je ranná joga. Príjemne sa pomocou základných joga cvikov preberiete a naštartujete do nového dňa. Ranné cvičenie ale nemusí vyhovovať každému. Pokojne si vyskúšajte aj večernú jogu, pomocou ktorej uvoľníte svoje telo a pripravíte sa na odpočinok.

zena-cvicenie-jogy-kuchyna

__bulb
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!

Druhy jogy


Joga je veľmi pestrým druhom cvičenia, a preto si môžete vyberať medzi viacerými štýlmi jogy. Začnite s tým, ktorý sa vám najviac páči a nebojte sa skúšať nové. Nakoniec nájdete tie, ktoré vám budú najviac vyhovovať.

Medzi najznámejšie štýly jogy patria:
 

__check

Hatha joga – patrí medzi pokojnejšie štýly jogy. Jej podstatou je najmä fyzické cvičenie asán (fyzické cvičenie všetkých joga pozícií), práca s dychom a meditácia. Je účinná pri problémoch so spánkom, veľkom strese či potrebe celkového upokojenia.

__check

Power joga pre začiatočníkov – jej cieľom je schudnúť, vytvarovať postavu a zlepšiť kondíciu. Pozostáva najmä z fyzických cvikov, ale zároveň obsahuje meditačné prvky a prácu s dychom.

__check

Yin joga – pri tomto štýle jogy zostávate v pozíciách niekoľko minút s cieľom uvoľniť telo čo najviac. Je skvelá, ak chcete zvýšiť svoju flexibilitu alebo zlepšiť schopnosť pracovať s mysľou a emóciami.

__check

Iyengar joga – cvičiaci pri nej dbajú na dôkladné nastavenie tela v daných pozíciách a dlhšie zotrvanie v nich. Využívajú sa pri nej aj pomôcky, ako napríklad deky, stoličky, jogové bloky či vankúše. Odporúča sa pre ľudí so záujmom o klasickejšiu formu jogy.

__check

Hormonálna joga – určená je pre ženy aj mužov (v samostatných zostavách) s cieľom zlepšiť funkciu endokrinných žliaz.  Ženy tento štýl jogy využívajú napríklad pri problémoch s otehotnením či v období menopauzy.

joga-pozicia-zena

__bulb
Neviete, čo variť? Tieto lacné jedlá na obed musíte vyskúšať

Chcete vedieť, ako pripraviť lacné jedlá na obed? V našom článku vám poradíme niekoľko zaručených spôsobov, ako môžete na varení ušetriť a pritom jesť chutne.

Joga cviky pre začiatočníkov


Jogu tvorí veľmi veľa rôznych cvikov a pozícií. My sme pre vás vybrali 4 cviky na jogu pre začiatočníkov.
 

Pozícia „Hora“ (Tadasana)


Postavte sa na podložku nohami k sebe. Bez pohnutia sa ťahajte smerom hore a plynule dýchajte. Týmto cvikom predlžujete chrbticu a uvedomujete si prítomný okamih. Zároveň je táto pozícia základnou pozíciou pre iné.
 

Pozícia „Stolička“ (Utkatasana)

 

Zahájte polohu Hory. Natiahnite a zdvihnete ruky a predstavte si, že si idete sadnúť na stoličku. Svoju vrchnú časť tela zároveň ťahajte smerom hore a dopredu. Touto pozíciou posilníte nohy, chrbát aj ramená.


Pozícia „Pes tvárou dolu“ (Adho Mukha Svanasana)

 

Na podložke zaujmite polohu na všetkých štyroch, celou plochou chodidiel sa dotýkajte podložky, panvu zdvihnite smerom hore a dlaňami rúk sa dotýkajte podložky. Ak nedokážete úplne vystrieť nohy, nechajte ich pokrčené v kolenách. Pozícia je ideálna na upokojenie psychiky, predĺženie chrbtice či otvorenie ramien.


zena-joga-pozicia-pes-tvarou-dolu

 

Pozícia „Pes tvárou hore“ (Urdhva Mukhva Svanasana)


Ľahnite si na brucho, pokrčte lakte a dlaňami sa oprite o podložku v úrovni rebier. Váhu sa pokúste čo najviac preniesť na nohy. Zaprite sa rukami a panvu smerujte hore. Na záver zdvihnite z podložky kolená aj stehná, otvorte hrudník a snažte sa čo najviac vystrieť chrbát. Touto pozíciou uvoľníte panvu a natiahnete chrbát. Takisto viac otvoríte ramená a hrudník.
 

zena-dieta-joga-pozicia-pes-tvarou-hore

Základná chyba pri cvičení jogy


Najväčšia chyba, ktorú robia joga začiatočníci, je porovnávanie sa s ostatnými. Každé telo je iné a môže si dovoliť urobiť pokročilejšie cviky v inom čase. Majte so sebou dostatočnú trpezlivosť a neprekračujte svoje limity. Jednoducho si dovoľte toľko, koľko vládzete.


10 najčastejších chýb pri cvičení jogy
 

1

Nesprávne dýchanie. Pokiaľ jogín nepovie inak, dýchajte nosom.

2

Chyby v postavení. Dodržiavajte postoj prislúchajúci danej pozícii.

3

Nepoužívanie pomôcok. Zabezpečte si kvalitnú jogovú podložku a iné potrebné pomôcky.

4

Preskakovanie začiatočníckej úrovne. Ak s jogou začínate, nezačínajte s náročnými pozíciami, ale cvičte ich postupne.

5

Výber nesprávneho štýlu jogy. Pokojne si vyskúšajte viaceré, no potom sa vráťte k tým, ktoré vám najviac vyhovujú.

6

Ignorovanie signálov tela. Cítite sa pri určitých pozíciách zle? Počúvajte svoje telo a prestaňte ich vykonávať.

7

Nesprávna poloha chrbta. Nielen začiatočníci, ale aj pokročili majú problém s hrbením sa pri cvičení.

8

Nedostatočné sústredenie. Počas jogy sa plne koncentrujte na cviky, ktoré vykonávate. Inak nepocítite uvoľnenie a pokoj, aké vám má joga priniesť.

9

Neprispôsobený priestor. Cvičte v prostredí, kde sa cítite príjemne a uvoľnenie. Obklopte sa rastlinami a kvetmi, pustite si relaxačnú hudbu alebo si zapáľte sviečky.

10

Neschopnosť cvičiť bez jogína. Hodiny jogy vedené profesionálnymi jogínmi sú, samozrejme, dôležité. No rovnako dôležité je naučiť sa cvičiť aj bez prítomnosti a hlasu jogína a ponoriť sa do cvičenia samostatne.

zena-joga-podlozka

Nie ste rozhodnutí, či s jogou začať? Joga pre úplných začiatočníkov je skvelou voľbou, aby ste pocítili jej účinky na vlastnej koži. Veď jej benefity pre telo a dušu sú dôvodom, prečo sa jej venuje čoraz viac ľudí.

__bulb
101 jednoduchých spôsobov, ako ušetriť peniaze každý deň

Rastúce ceny za tovary a služby neovplyvníme. Môžeme ale zmeniť naše nákupné správanie a využívať veci na maximum. Ako efektívne ušetriť peniaze počas krízy?