Jazdené vozidlá - na čo myslieť pri ich kúpe?

27.09.2023 Dominika Auto Zdielať
muz-pohlad-auto-cesta

Pomerne veľká časť motoristov uprednostňuje jazdené vozidlá pred novými. Hlavným dôvodom je predovšetkým nižšia cena. Čomu venovať pozornosť pri ich výbere?

Dopyt po jazdených autách za posledné roky vzrástol ešte viac, ako inokedy. Jedným z hlavných dôvodov sú najmä dlhé dodacie lehoty na nové vozidlá, ktorých príčinou je nedostatok komponentov.

Naopak, jazdených áut je na výber dostatok, sú dostupné ihneď a za nižšie sumy. Vieš ale, ako postupovať pri ich kúpe, aby si nebol sklamaný? Povieme ti, čo by si si mal všímať, aby si zbytočne nestratil čas a ani peniaze.

E-shop Autovybava je overeným predajcom rôznych autodoplnkov. Presvedč sa o tom aj ty a pridaj sa k desiatkam spokojných motoristov.

zena-soferuje-auto

5 dôvodov, prečo si kúpiť ojazdené auto

 

Vieš, prečo sa mnohí ľudia rozhodnú pre nákup jazdených vozidiel? Podľa nás sú za tým hlavne tieto dôvody:
 

1

Veľká dostupnosť jazdených áut na predaj od súkromných osôb alebo oficiálnych predajcov. Naopak, na nové autá sa v súčasnosti čaká aj niekoľko mesiacov.

2

Mnohé jazdené autá sú v takmer perfektnom stave a vyzerajú skoro ako nové.

3

Nižšia cena v porovnaní s nákupom nového auta.

4

Auto spĺňa očakávania na bežné využívanie.

5

Nižšie poistné náklady v porovnaní s novým automobilom.

zena-muz-predaj-auta


Kúpa ojazdeného auta
 

Je absolútne normálne, že niekto túži po novom aute ešte s vôňou výrobnej továrne a inému stačí už použité ojazdené auto. Ak patríš do druhej skupiny, nasledujúce body by ťa mali zaujímať.


Účel používania



Polož si otázky, koľko kilometrov plánuješ s autom mesačne najazdiť a ako dlho ho chceš vlastniť. Na krátke trasy či presuny do a z práce ti stačí aj starší model za niekoľko stoviek eur v základnej výbave.

Plánuješ ojazdené auto využívať na rodinné výlety a dovolenky? V tom prípade venuj jeho technickému stavu a vybaveniu omnoho vyššiu pozornosť.
 

auto-cesta

__bulb
Jednoduché triky na zabezpečenie auta proti krádeži. Poznáš ich?

Odcudzenie vozidiel nie je ničím nezvyčajným nielen v prípade starších modelov áut, ale aj tých novších. Vieš, ako na účinné zabezpečenie auta proti krádeži?

Značka a typ auta


Záleží ti na značke auta, pretože ním chceš prezentovať svoj štýl? Alebo naopak, patríš do druhej skupiny a nemáš vyhradený vkus a ide ti len o funkčnosť auta? Pred nákupom auta je veľmi dôležité ujasniť si, aké auto vlastne chceš.

Rozdiel je aj v tom, či chceš malé a praktické auto, ktoré zaparkuješ kdekoľvek, ako je napríklad hatchback. Alebo ťa skôr láka väčšie a na pocit bezpečnejšie auto, ako napríklad SUV. V súvislosti s veľkosťou auta prihliadaj aj na kapacitu kufra a komfortné sedenie všetkých pasažierov.

Samozrejme, prihliadaj aj na parametre, ako je výkon, spotreba, typ prevodovky či druh tankovaného paliva. Alebo ťa láka elektromobil? Zváž všetky pre a proti s ohľadom na to, ako auto plánuješ využívať.
 

cierne-auto-cesta-budova

Najazdené kilometre


S počtom najazdených kilometrov a vekom ojazdeného auta sa spája aj jeho cena. Často je výhodnejšie kúpiť niekoľkoročné auto s nižším počtom kilometrov, ako to, ktoré má menej rokov, no omnoho viac najazdených kilometrov. Prihliadaj aj na technický stav auta, ktorý je taktiež zohľadnený v cene auta.

Aký je tvoj rozpočet na kúpu auta, ktoré už malo svojho majiteľa? Odporúčame ti časť peňazí z tejto sumy odložiť na prípadné opravy alebo prvotné investície do auta po jeho kúpe.
 

male-cervene-auto-cesta


Preverenie auta

 

Mať o autách všeobecný prehľad je pri ich kúpe viac než dobré. Ak nevieš sám posúdiť stav auta, pokojne si so sebou zober na pomoc známeho. Ušetríš si tým čas a energiu venovanú celému výberu auta.

Obhliadka a skúšobná jazda sú akousi samozrejmosťou. Ihneď po naštartovaní si všimni, či zasvietia všetky kontrolky. Ak niektorá na palubnej doske chýba, je pravdepodobné, že to je zámer s cieľom niečo zatajiť.

V interiéri auta si všimni hlavne opotrebenie pedálov, volantu, radiacej páky. Spýtaj sa aj na to, či boli niekedy menené airbagy alebo bezpečnostné pásy.

Z vonkajšej strany skontroluj farbu laku na celkom aute, rovnosť karosérie alebo značnú viditeľnosť menených dielov. Často je už totiž na prvý pohľad zrejmé, či bolo auto na niektorých miestach prestriekané lakom alebo prišlo k demontáži a montáži niektorých dielov.

Ak s tým majiteľ auta súhlasí, nechaj si auto pred kúpou skontrolovať po technickej stránke mechanikom. Ďalej si over pôvod vozidla, skontroluj všetky dokumenty k autu, VIN číslo, číslo motora, servisnú knižku či počet predchádzajúcich majiteľov. Pri kúpe dbaj na to, aby ti boli odovzdané všetky kľúče od vozidla.

biele-auto

Potrebuješ nové pneumatiky? Obráť sa na e-shop Spintero a nechaj si poradiť s výberom toho najlepšieho pre tvoje auto za prijateľné ceny.

Kúpa ojazdeného auta


Rozhodol si sa, že vyhliadnuté ojazdené auto kúpiš? V tom prípade je potrebné pripraviť kúpno-predajnú zmluvu so všetkými náležitosťami. Mala by obsahovať:
 

__check

identifikačné údaje kupujúceho aj predávajúceho (meno a priezvisko, rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, adresu, číslo účtu)

__check

informácie o vozidle (druh vozidla a jeho značka, typ, farba, rok výroby, číslo technického preukazu, stav, počet najazdených kilometrov a podobne)

__check

definovanie práv a povinností oboch zmluvných strán (termín odhlásenia a prihlásenia vozidla, dôvody na prípadné odstúpenie od zmluvy a podobne)

__check

cena za vozidlo a spôsob platby

__check

vlastnoručné podpisy oboch zmluvných strán


Po podpise zmluvy a zaplatení čiastky dohodnutým spôsobom je tvojou povinnosťou uzatvoriť povinné zmluvné poistenie. Urobiť tak musíš do samotného prihlásenia vozidla na dopravnom inšpektoráte, vtedy už preukazuješ číslo novej poistnej zmluvy. Celkovo musíš auto prihlásiť do 15 dní od jeho nadobudnutia.

__bulb
Porovnanie: Najlacnejšie povinné zmluvné poistenie auta

Potrebujete uzatvoriť poistenie vášho vozidla? Chcete to najlacnejšie povinné zmluvné poistenie? Poradíme vám, kde ho hľadať a ako získať najvýhodnejšiu cenu.

Ojazdené autá sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú kúpiť funkčné auto za menej peňazí. Ak si sa pre takéto rozhodol, bezprostredne po jeho kúpe ti odporúčame urobiť servis minimálne výmenou filtrov, oleja či rozvodov. Vyčistenie auta ti ešte viac spríjemní pocit z jeho kúpy.