Iný kraj, iný mrav: 5 overených receptov na veľkonočné pochúťky

Iný kraj, iný mrav: 5 overených receptov na veľkonočné pochúťky

Veľkonočné sviatky už pomaly klopú na dvere. Rozmýšľali ste, aké dobroty tento rok upečiete? Možno vás inšpirujú naše tipy na tradičné a chutné jedlá.

Oslavy Veľkej noci sa v jednotlivých regiónoch líšia, bez výnimky pokrmov. Bez akého jedla si tieto sviatky nedokážete predstaviť vy? Ak túžite po zmene, prinášame vám 5 receptov na sladké aj slané jedlá, ktoré budú chutiť všetkým.

 Schválne, našli ste medzi nimi aj svojho favorita?

Hľadáte kvalitné suroviny na prípravu jedál a pokrmov? Nakupujte ich rýchlo, jednoducho a za výhodné ceny z e-shopu Lidl.sk.

zena-misky-muka-pecenie

__bulb
Neviete, čo variť? Tieto lacné jedlá na obed musíte vyskúšať

Chcete vedieť, ako pripraviť lacné jedlá na obed? V našom článku vám poradíme niekoľko zaručených spôsobov, ako môžete na varení ušetriť a pritom jesť chutne.

Mazanec


Prvou dobrotou, ktorá by nemala chýbať na vašom veľkonočnom stole, je práve mazanec – koláč podobný vianočke. Takto jednoducho si ho pripravíte u vás doma.
 

Potrebujeme
 

__check

200 ml vlažného mlieka

__check

1 vanilkový cukor

__check

1 kocka droždia

__check

1 vajce

__check

380 g hladkej múky

__check

80 g kryštálového cukru

__check

citrónová kôra z 1 citróna

__check

1 PL oleja

__check

60 g zmäknutého masla

__check

1 vajce na potretie

__check

mandľové lupienky na posypanie

Postup
 

1

Vo vlažnom mlieku rozpustíme vanilkový cukor. Následne ním zalejeme rozdrobené droždie. Necháme pripraviť kvások.

2

V druhej miske vyšľaháme z bielku tuhý sneh.

3

V ďalšej nádobe zmixujeme múku, kryštálový cukor, citrónovú kôru, žĺtok, olej, zmäknuté maslo a kvások.

4

Postupne pridáme vyšľahaný sneh.

5

Pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.

6

Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske vytvarujeme bochník.

7

Mazanec uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

8

Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.

9

Necháme ešte približne 20 minút podkysnúť na teplom mieste.

10

Pečieme vo vyhriatej rúre približne 40 minút pri teplote 170 °C do zlatista.



Zdroj: YouTube

Tradičný koláč z kysnutého cesta


Dobroty z kysnutého cesta pravidelne nechýbajú na stoloch mnohých rodín. Počas veľkonočných sviatkov sú skvelým pokrmom pre vás i návštevy.


Potrebujeme
 

__check

500 g polohrubej múky

__check

50 g cukru

__check

250 ml mlieka

__check

25 g droždia

__check

1 žĺtok

__check

1 celé vajíčko

__check

soľ

__check

tvaroh, mak, slivkový lekvár alebo iná ľubovoľná plnka

Postup
 

1

Zohrejeme asi 1/3 mlieka, pridáme do neho trochu cukru, múku a droždie. Zmiešame a necháme odležať.

2

V druhej miske roztopíme maslo a vmiešame ho do zvyšného mlieka. Pridáme žĺtok, cukor a odloženú zmes s droždím.

3

Vypracujeme hladké cesto a necháme ho nakysnúť približne 30 minút.

4

Rozvaľkáme približne na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska (napríklad pohárom).

5

V kolieskach vytvoríme jamku určenú na plnku.

6

Naplnené kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a okraje potrieme vajíčkom.

7

Pečenie pri teplote 180 °C asi 20 minút.

kolace-z-kysnuteho-cesta-tanier

__bulb
Čo na večeru za pár minút? 20 tipov na chutné a rýchle recepty

Už sa vám niekedy stalo, že ste rozmýšľali, čo na večeru, ale nič vám nenapadlo? Pozrite si naše tipy na skvelé recepty a inšpirujte sa. Ktoré jedlo uvaríte?

Veľkonočná hrudka syra


Tradičnou pochúťkou týchto sviatkov je hrudka syra, nazývaná aj Syrek. Výborne sa hodí napríklad ku šunke.
 

Potrebujeme
 

__check

10 vajec

__check

1 liter plnotučného mlieka

__check

1 ČL soľ

__check

1 ČL korenie

Postup
 

1

Vajcia rozhabarkujeme v 1 l mlieka, osolíme a okoreníme. Zmes za stáleho miešania varíme, kým sa v hrnci nezačnú tvoriť hrudky.

2

Do misky vložíme sitko s gázou. Vylejeme do nej uvarenú zmes, zaviažeme a zavesíme.

3

Batôžtek necháme cez noc odkvapkať a následne skladujeme v chladničke.

noz-syr-doska-na-krajanie

Orechová bábovka


Rozmýšľate, aký koláč môžete pripraviť na veľmi veľa spôsobov? Je ním práve bábovka. Zmeňte náplň a získate úplne novú chuť.
 

Potrebujeme
 

__check

4  vajíčka

__check

200 g polohrubá múka 

__check

200 g práškový cukor

__check

1 dl olej

__check

1 dl mlieko

__check

1 ks prášok do pečiva

__check

1 ks vanilkový cukor

__check

orechy

Postup
 

1

Žĺtky vyšľaháme s práškovým aj vanilkovým cukrom na tuhšiu penu.

2

V druhej miske si vyšľaháme z bielkov sneh.

3

Do žĺtkovej hmoty následne zašľaháme mlieko s olejom. Pridáme múku, prášok do pečiva, pomleté oriešky a zmes z bielkov. 

4

Cesto vylejeme do vopred vymastenej a pomúčenej formy a pečieme pri teplote 150 °C približne 1 hodinu.

babovka-haluzky-zo-stromu

Baranček


Piekli ste už veľkonočného barančeka alebo sa ešte len chystáte? Nemusíte mať obavy, zvládnete to, aj keď ste v pečení začiatočníci.

 

Potrebujeme
 

__check

2 vajíčka

__check

120 g hladká múka 

__check

110 g práškový cukor

__check

štipka soli

__check

½ vanilkový cukor

__check

1 ČL prášok do pečiva

__check

citrónová kôra

__check

120 g masla

__check

tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy

__check

forma na barančeka

Postup
 

1

Polovicu cukru vymiešame so žĺtkami, maslom, vanilkovým cukrom a soľou.

2

Druhú polovicu cukru vyšľaháme so žĺtkami.

3

Do žĺtkovej zmesi vmiešame múku a prášok do pečiva. Postupne primiešavame aj sneh a brusnice, ktoré sme predtým namočili do vody.

4

Formu vymastíme tukom a posypeme hrubou múkou.

5

Vylejeme cesto a pečieme približne 40 minút na 180 °C.

6

Vychladnutého barančeka pocukríme, prípadne inak dozdobíme. 

kolac-na-tanieri-salky-dekoracia-zajac


Veríme, že sme vám poradili, aké dobroty môžete pripraviť na váš sviatočný stôl. Sme si istí, že nech upečiete čokoľvek, pochutí si celá rodina i návštevy.

__fire
Nasýťte celú rodinu: Jednoduché obedy s malým rozpočtom

Potrebujete inšpiráciu na rýchle, chutné a lacné jedlo pre celú rodinu? Stavte na tieto jednoduché obedy a navarte plnohodnotné jedlá bez veľkej námahy.