Veľkonočné sviatky už pomaly klopú na dvere a vy sa už určite chystáte na pečenie obľúbených dobrôt, je tak? Oslavy Veľkej noci sa však v jednotlivých regiónoch líšia. Priznajte sa, bez akého jedla si Veľkú noc nedokážete predstaviť? V prípade, že túžite po zmene, prinášame vám zopár receptov, za ktorými sa určite len tak zapráši. Schválne, našli ste medzi nimi aj svojho favorita?
K veľkonočným sviatkom zaručrne patria aj rôzne doroty. Prinášame vám 5 receptov, ktoré si môžete pripraviť aj vy. Poďme na to :-)
Droždie s cukrom poriadne rozmiešame do tekutého stavu, do ktorého následne prilejeme 100 ml teplého mlieka. V dalšej nádobe rozmixujeme vajíčko, rozpustené maslo a cukor, následne sem pridáme aj muškátový oriešok, soľ a citrónovú kôru. Do hmoty postupne pridávame múku, kvások a zbytok teplého mlieka. Na záver pridáme podľa chuti aj drobné sušené ovocie či oriešky (podľa chuti) a miešame dovtedy, kým sa nám nevytvorí pružné kysnuté cesto. Takto spracované cesto necháme odležať približne 1 hodinu. Po uplynutí hodiny cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 60 minút. Po hodine cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí, ktoré následne vyvaľkáme na rovnako dlhé valčeky, z ktorých upletieme vianočku (existuje však viecero spôsobov, akými sa pletie vianočka, preto sa rozhodnite pre ten, ktorý je pre vás najviac pohodlný). Takto pripravenú vianočku vložte do vopred predhriatej rúry (160 stupňov), potrte rozšľahaných vajíčkom a 1PL vody a nechajte piecť 45 minút.
→ tvaroh / mak alebo slivkový lekvár
Zohrejemi si asi 1/3 mlieka, pridáme do neho trochu cukru, múku a droždie. Tieto suroviny navzájom premiešame a necháme odležať. Roztopené maslo vmiešame do mlieka, ktoré nám zostalo, následne pridáme žĺtok, cukor a odležanú zmes s droždím. Všetko posypeme múkou a vypracujeme hladké cesto. Toto cesto prikryjeme a necháme nakynúť. Následne cesto rozvalkáme na hrubku asi dvoch centimetrov a povykrajujeme kolieska. V kolieskach vytvoríme jamku určenú na plnku. Pripravené a naplnené kolieska poukladáme na vopred pripravený plech a okraje potrieme vajíčkom. Pečemie na 180 stupňov asi 20minút.
Vajcia rozhabarkujeme 1 l mlieka, osolíme a okoreníme. Takto pripravenú zmes za stáleho miešania povaríme, kým sa nám v hrnci nezačnú tvoriť hrudky. Následne si pripravíme gázu, do ktorej vylejeme pripravenú zmes, previažeme a zavesíme. Batôžtek necháme odkvapkať a následne skladujeme v chladničke. Veľkonočná hrudka sa výborne hodí napríklad ku šunke, klobáske či cvikle a dochtiť si ju samozrejme môžete podľa vlastných predstáv.
Do väčšieho hrnca nalejte vodu, ktorú nechajte zovrieť. Následne do hrnca vložte syr, ktorý dobre uzavriete do igelitového vrecka- varíme približne 30 minút. Následne si vyšľahajte tavený syr s maslom, pridajte nakrájané vajcia, bylinky a nakrájanú šunku alebo slaninu.Roztopený syr vytiahnite z vody a tozvaľkajte. Následne na neho rovnomerte naneste plnku, zatočte a zabalte do fólie. Takto pripravenú roládu uložte do chladničky, kým nestuhne.
Žĺtky vyšľaháme s práškovým aj vanilkovým cukrom na tuhšiu penu, v ďalšej miske si vyšľaháme z bielkov sneh. Do žĺtkovej hmoty následne zašľaháme mieko s olejom, vareškou vmiešame múku, prášok do pečiva, pomleté oriešky a pridáme zmes z bielkov. Následne cesto vyleje do vopred vymastenej a pomúčenej formy a pečeme pri 150 stupňov približne hodinu.
Polovicu cukru vymiešame so žĺtkami, maslom, vanilkovým cukrom a soľou. Druhú polovicu (55 gramov) zas vyšľaháme so žĺtkami. Do žĺtkovej zmesi vmiešame múka a prášok do pečiva a postupne primiešavame aj sneh a brusnice, ktoré sme predtým namočili do vody. Formu si následne vymastíme tukom a posymeme hrubou múkou. Do takto pripravenej formy vylejeme cesto a pečieme približne 40 minút na 180 stupňov. Na záver už vychladnutého barančeka pocukrujeme, prípadne inak dozdobíme.