Doprajte si relax. S knihou v ruke

01.03.2019 Kristína Nakupovanie Zdielať
Doprajte si relax. S knihou v ruke

Marec je oddávna spájaný s príchodom jari, prvým jarným dňom a je považovaný za prvý jarný mesiac. Nezabudli ste však ani na to, že marec je už viac ako 60 rokov zároveň mesiacom kníh?

 
 
Marec - mesiac knihy si pripomíname už od roku 1955 na počesť Matej Hrebendu, slovenského popularizátora čítania. Hoci sa môže zdať, že virtuálna doba technológií a dát, v ktorej žijeme, vytlačila knihy na samý okraj našich záujmov, nie je to celkom tak. Čítanie je však stále v kurze a môžeme ním len a len získať.
 
 


Čítanie je stále IN

 
 
Žijeme vo svete rýchlo prúdiacich informácií. Všetko, čo potrebujeme, sa k nám dostane prakticky hneď. Čítanie nejeden z nás obmedzuje na top ranné správy alebo pikošky na internete. Nasávame informácie z elektronických médií. Ale pamätáte si ešte, kedy ste naposledy držali v rukách knihu? Kedy ste sa naposledy začítali do pútavého príbehu, od ktorého ste iba neradi odchádzali? Ak si spomínate len ťažko alebo s určitosťou viete, že to bolo dávno, tu je pár inšpirácií, prečo vlastne čítať.
 
1. Čítanie znamená oddych. Čítanie je jednoznačne forma oddychu. Len si to predstavte. Chvíľa iba pre vás a dobrú knihu. Niekde po ruke káva alebo čaj a vaše obľúbené kreslo alebo gauč. S dobrou knihou zabudnete na čas. Budete súčasťou príbehu, ktorý čítate. Budete jednou z postáv. Doprajte si každý deň aspoň pol hodinku. Je to forma relaxu a odreagovania sa od starostí bežného dňa.
 
2. Čítaním sa stávame vzdelanejšími. Pritom nemáme na mysli iba vedomosti, ktoré môžeme nadobudnúť čítaním odbornej literatúry. Ide aj o rozšírenie slovnej zásoby a tiež osvojenie si alebo zopakovanie gramatiky. Vizuálnym vnemom sa učíme nielen to, ako správne gramaticky písať, ale aj štylizovať vety a súvetia.
 
3. Čítanie podporuje našu predstavivosť. Na rozdiel od audiovizuálnych médií, ktoré nám vizuálny vnem podsúvajú, knihy nám dávajú absolútnu voľnosť. Môžeme si predstavovať hrdinov príbehu, ich výzor, odev, ale i miesto, kde sa príbeh odohráva. Všetko je dovolené a všetko závisí len od našej fantázie.

 

Nájdite si tú správnu knihu pre seba

 
 
Napríklad v knižnici. Ešte aj dnes majú knižnice svoje neopísateľné čaro. Nájdete v nich tisícky príbehov každého žánru, ale tiež literatúru faktu z rôznych oblastí. Knižnice sú pre vás otvorené takmer každý deň a svojimi aktivitami, najvýraznejšími najmä v mesiaci kníh, priťahujú prívržencov besedami či stretnutiami s rôznymi autormi.
 
Rovnako ako knižnice majú svoju osobitú energiu aj kníhkupectvá. Najmä pre tých, ktorí majú radi vôňu nových kníh. Ak vám však na ich návštevu nezvyšuje čas, hoci sa tam už dlho chystáte, nezúfajte. Už takmer všetky kníhkupectvá majú naozaj atraktívne webové stránky, kde si môžete knihy objednať on-line a vôňa novej knihy príde až k vám domov. Tak môžete mať onedlho naozaj krásnu zbierku rozmanitej literatúry. A to bez prievanu v peňaženke. Stačí sledovať a využívať zľavové kupóny a vytúžená knižka môže byť vaša za výhodnú cenu.
 
 
 

Odporúčané tituly:

odporucane knihy vasekupony.sk

» Náš tip: Využite naše zľavové kupóny pri nákupe v online kníhkupectvách Gorila.skMartinus.skMegaknihy.skPanta Rhei či mnohých ďalších.
 
Knihy nezanikajú. Práve naopak, je ich stále viac. Ich autori do nich vkladajú svoj čas, myšlienky, nápady a energiu. Záleží iba od vás, čomu sa rozhodnete venovať svoj čas vy. Ale čas strávený pri dobrej knihe nie je strateným časom. Spomaľte a odmeňte sa krátkym relaxom s knihou v ruke. Uvidíte, ako inak a lepšie sa budete cítiť po prečítaní príbehu, ktorého súčasťou ste boli. Knihe môžete dať šancu vždy, keď máte chuť. A prečo nie práve v marci - mesiaci knihy?