Ako znížiť spotrebu auta

18.09.2019 Kristína Auto Zdielať
auto

Dôsledkom nesprávnej jazdy môže vaša spotreba vzrásť o desiatky percent, čo pri súčasných cenách pohonných hmôt rozhodne nie je málo. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako jazdiť na aute tak, aby bola vaša spotreba paliva čo najnižšia.

Zníženie spotreby paliva nie je žiadna veda, poďme sa spolu na to pozrieť:

 
1. Počet otáčok motora je kľúčový
Tak, ako mnohí správne tušili, počet otáčok motora je pri šetrení momiriadne dôležitý. Najúspornejšie je ich udržovať niekde na hranici medzi 2000- 2500/ minúta pri každom prevodovom stupni. Pri prekročení tejto hranice zaraďte vyšší stupeň, motor pri vysokých otáčkach totiž spotrebuje oveľa viac paliva.
 
 
2. Opatrný rozjazd
Pozor si dávajte už pri samotnom rozjazde. Čím silnejšie na plynový pedál našliapnete, tým viac paliva spálite a to celkom zbytočne. pro rozjazde zaraďujeme prvý rýchlostný stupeň. Ten následne často používame aj na pomalú jazdu v teréne. V prípade, že je to aspoň trošku možné, preraďte sa na dvojku hneď ako to bude možné a znížite tak spotrebu paliva.

3. Plynulá jazda

Jazda v štýle brzda-plyn je ďalšou príčinou vyššej spotreby. Snažte sa preto jazdiť predvídavo, priebežne upravujte rýchlosť vozidla pred blížiacou sa kolónou či semaforom, ale aj pri vjazde do obce. Snažte sa brzdiť čo najmenej, namiesto toho len dajte nohu dole z plynu a auto spomalí aj samé.

4. Odpor vzduchu
Aby bola vaša jazda čo najekonomickejšia, je potrebá aj správna aerodynamika. Strešné nosiče alebo stojany na bicykle môžu v spojitosti s rýchlou jazdou zapríčiniť až 10-percentný nárast spotreby paliva.
 
 
5. Kontrolujte tlak v pneumatikách
Vedeli ste, že nedostatočne napustené pneumatiky vám dokážu zvýšiť spotrebu až o 10%? Presne tak. Počas návštev benzínky preto nezabúdajte pravidelne kontrolovať aj tlak v pneumatikách. Keď sme už pri prenumatikách, tak rozhodne nepodceňujte ani ich prezúvanie. Najmä zimné pneumatiky počas horúcih letných dní vedia narobiť poriadny prievan vo vašej peňaženke.
 
 
6. Autá s najnižšou spotrebou sú zväčša tie najľahšie
Autá s malou spotrebou sú spravidla tie, ktoré majú menšiu hmotnosť. Čím väčšia je hmotnosť vášho tátoša, tým bude pravdepodobne aj vyššia jeho spotreba. Ak cchete, aby vaša spotreba bola čo najnižšia, vyložte z auta všetko, čo nepotrebujete a zbytočne vám tám zavadzia. 
 
 
9. Klimatizácia
Ďalším spôsobom, ako znížiť spotrebu paliva, je obmedzenie klimatizácie. Aj keď sa to naprvý pohľad nezdá, práve spustená klimatizácia dokáže pridať vašej spotrebe aj 1,5 litra na 100 km. Vprípade, že chcete ochladiť interiér vozidla, vsaďte radšej na vnútornú cirkuláciu vzduchu.
 
 

10. Pri dlhšom čakaní vypnite motor

Čakáte dlhšie na semaforoch alebo si potrebuje na chvíľku odskočiť z auta? Tak potom určite vypnite motor. Novšie modely automobilov to vyriešia za vás pomocou funkcie start-stop.