Ako začať so zimnou turistikou

zimná turistika

Ste vášnivý turista, ale výletom v zime ste sa doteraz vyhýbali? Ak milujete pohyb a zasneženú krajinu, zimná turistika je pre vás to pravé. Ako sa na ňu pripraviť?

Zimná turistika je určite náročnejšia ako letná. Brodenie snehom a nízke teploty môžu byť pre organizmus vyčerpávajúce. Pohyb mierne sťažuje aj niekoľko vrstiev oblečenia navyše.

Na druhej strane prináša zimná turistika krásne výhľady. Na trasách stretnete menej turistov a snehový podklad je menej zaťažujúci pre kolená a nohy.

Outdoorové topánky do snehu musia byť nepremokavé a s dostatočnou tepelnou izoláciou. Dbajte na ich vysokú kvalitu. A ony sa zase postarajú o váš komfort aj v tých najnáročnejších podmienkach.

priroda-v-zime-jazero

 

Spravte si plán


Do najmenších detailov si pripravte plán túry. Najmä, ak ste začiatočník, venujte príprave dostatočný čas. Na ktoré kopce chcete ísť, aké sú všetky možnosti trasy a je po ceste nejaká horská chata?

Máte obľúbenú letnú túru? Jej trasu zrejme veľmi dobre poznáte. Odporúčame vám preto vybrať sa na ňu medzi vašimi prvými zimnými túrami.

Sledujte vývoj počasia a ak predpoveď nevyzerá priaznivo, túru radšej zrušte. Nemá zmysel riskovať zdravie počas silného vetra, snežných búrok a už vôbec nie pri lavínovom nebezpečenstve.

Tiež nezabudnite, že v zime sa stmieva skôr. Na túru preto vyrazte čím skôr, ideálne hneď po rozvidnení.
 

zimna-chata-v-lese-turistika

Aj na túre sa môžete spoľahnúť na moderné vymoženosti techniky. Stávkou na istotu je využitie turistickej GPS navigácie. Na výber máte rozmanité značky a funkcie.


Pripravte si výbavu


Dobrá turistická výbava je dôležitá v každom ročnom období. V zime však mimoriadne. Nepodceňte predovšetkým vhodné oblečenie a obuv, ale zároveň si nezbaľte zbytočnosti.

Čo by sa vo vašej zimnej turistickej výbave malo nachádzať?
 

zasnezene-stromy-chodnik


Zaobstarajte si kvalitnú obuv


Nič vám nedokáže pokaziť túru viac ako nevhodne zvolená obuv. Tá je najpodstatnejšou časťou turistickej výbavy.

Na zimnú turistiku zvoľte vysokú, nepremokavú turistickú obuv s tvrdou podrážkou. V prípade potreby na ňu jednoduchšie nasadíte mačky či návleky.

Podľa náročnosti terénu, do ktorého sú topánky určené, sa označujú písmenami od A po D.
 

pevnost-podrazky-teren-tury

Pevnosť topánok podľa náročnosti terénu
Zdroj: www.kombo.sk


Po každej túre by mala nasledovať starostlivosť o topánky.

Na ich očistenie použite mydlovú vodu, ale nie príliš horúcu. Tá by mohla porušiť ich nepremokavé vlastnosti. Sušenie sa odporúča pomocou vloženia novinového papiera do topánok, ktorý z nich vlhkosť „vytiahne“. 
 

sneh-zimne-topanky

Ďalším krokom starostlivosti o topánky je impregnácia. Čo to je a aký prostriedok použiť? Všetky užitočné informácie nájdete v našom článku.

Nepodceňte výber vhodného oblečenia


Počasie sa počas túry môže veľmi rýchlo zmeniť. Navyše je prirodzené, že vám počas chodenia bude teplo a keď zastavíte, pocítite chlad. Overeným spôsobom, ako zvládnuť premenlivosť počasia, je vrstvenie oblečenia.

Základné 3 vrstvy oblečenia

1

Spodná

Jej podstatou je funkčné spodné oblečenie, ktoré odvádza pot a udržiava pokožku v suchu. Táto vrstva by mala byť čo najviac priliehavá.

2

Termoizolačná

Ako vyplýva z jej názvu, plní izolačnú funkciu. Poslúži vám mikina, pulóver či rolák.

3

Vrchná

Nazývaná tiež ochranná vrstva chráni telo pred chladom, vetrom či snehom. Vhodným je vodoodolné športové oblečenie v podobe bundy a nohavíc.


Vo vašej turistickej výbave by nemala chýbať ani čiapka alebo iná pokrývka hlavy. Okrem jednej na hlave si do batoha pribaľte aj druhú, náhradnú.
 

muz-zena-v-prirode-zima

Široký výber outdoorových búnd vhodných na turistiku môžete prehliadať online. Pripravte sa na zimnú sezónu za aktuálne výhodné ceny.

Vyberte si primerane veľký batoh


S veľkosťou batoha to netreba preháňať. Na 1-dňovú túru vám stačí 30-litrový batoh, na viacdňové túry s objemom 60 a viac litrov.

Dôležité je, aby bol vystužený, priedušný a kvalitne spracovaný vo všetkých jeho častiach.

A čo by vám v batohu nemalo chýbať?
 

__check

náhradné oblečenie – ponožky, čiapka, mikina

__check

hotovosť, doklady

__check

baterka/čelovka

__check

lekárnička a lieky, ktoré pravidelne užívate

__check

mapa/GPS

__check

jedlo a pitie – zbytočne veľa zásob si neberte, ak viete, že sa na vašej trase nachádza horská chata

__check

mačky na topánky, prípadne návleky

turisti-sneh-les


Našou malou radou na záver je, aby ste na túry chodili minimálne vo dvojici. Bude vám veselšie a pekné okamihy môžete s niekým zdieľať. Ale hlavne, je to bezpečnejšie.

Ako vášnivý turista určite už teraz premýšľate, kam sa vyberiete v lete. V našom článku sme pre vás zhrnuli tipy na unikátne turistické destinácie Slovenska. Ktoré z nich navštívite?