Ako vyčistiť žehličku

27.08.2019 Barbora Bývanie Zdielať
čistenie žehličky

Poznáme to asi každá. Zapneme žehličku, ku nej aj nejaký film a ide sa na to. Stačí však chvíľka nepozornosti, nevhodne zvolená teplota a ľahko môže dôjsť ku pripáleniu oblečenia alebo žehliacej plochy. Nič však nie je márno. Ukážeme vám zopár spôsobov, vďaka ktorým sa rýchlo zbavíte nielen pripáleného nánosu, ale aj vodného kameňa.

Ako vyčistiť pripálenú žehličku

Pripálená žehlička je jedným z najčastejších problémov, s ktorým sa už určite neraz stretla nejedna gazdinka. Dôvodom môže byť nesprávne zvolená teplota, vďaka ktorej vznikajú na jemných tkaninách pripáleniny raz-dva. Pripálený však neostáva len samotný odev, ale aj žehliaca plocha. Popasovať sa s ňou môžete veľmi jednoducho. Stačí, ak použijete klasickú zubnú pastu, kuchynskú soľ alebo ocot a po pripálení nezostanú na platni ani stopy. Ukážeme vám, ako na to:

 
- Zubnou pastou dokážete vyčistiť takmer čokoľvek od drobných šperkov až po menšie pripáleniny na žehliacej ploche. Pastu pritom len jednoducho aplikujete na plochu a jemnými kríživými pohybmi z nej zotriete nežiadúce škvrny.
 
- Po octe siahajte v prípade, že to platňa vašej žehličky schytala už trošku viac. Pri tomto postupe by mala zostať žehlička ešte trochu nahriata. Handričku namočte do octu a prechádzte ňou po ploche, ako keby te ju chceli vyžehliť.
 
- V prípade, že máte doma staršiu žehličku, určite siahnite po kuchynskej soli. Kuchynská soľ je trošku hrubšia, a preto by mohla novšie typy žehličky nepekne poškriabať. Postupujeme tak, že soľ zabalíme do handričky a následne handričkou prechádzame po popálninách a čistíme dovtedy, kým ich neodstránime. 
 
 

Ako vyčistiť naparovaciu žehličku od vodného kameňa
 
Čistenie žehličky nie je žiadna veda. Vodný kameň pritom nie je častým problémom len práčky alebo umývadla. Dôvodom je tvrdá voda. Tá tvorí nánosy vodného kameňa, ktorý bráni priechodu vody alebo pary. Výsledkom je uvoľňovania vodného kameňa počas žehlenia, čo má za následok ušpinenie práve vypratej bielizne. Ukážeme vám ako s odnym kameňom raz-dva zatočíte.
 
V prípade, že vlastníte žehličku so samočistiacou funkciou, ktorá tež dsponuje s fuknciou samočistenia vodného kameňa, stačí ju len raz za čas zapnúť a žehlička urobí väčšinu práce za vás. Pred jej spustením odporúčame si dôkladne prečítať návod, štandardný postup je však taký, že žehličku necháte nahriať na najvyššiu teplotu a dparvaciu nádobku naplníte studenou vodou. Vzniknutá para vodný kameň odstráni.
 
Mnohé, najmä staršie žehličky, však tento program nemajú, a preto sa musíte o odstránenie vodného kameňa postarať vy. Nie je to však nič náročné. Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a zarobenú zmes vlejte do nádržky na vodu. Žehličku zapnite na naparovanie a nechajte približne 5 minút bežať.
 

Ako sa zbaviť hrdze na žehličke
 
Hrdza na žehličkách je v dnešnej dobe už celkom nevšedný jav, straršie modely sa s ňou však potýkali pomerne často. Žehličkou, ktorá má však na sebe hrdzu rozhodne nič nežehlite, zničila by všetko, čoho by sa dotkla. V prípade, že vlastníte práve takto poškodenú žehličku, rozhodne zvažujte kúpu novej. Náš portál ponúka množstvo zľavových kupónov a kódov, vďaka ktorým určite ušetríte. Prezrite si našu ponuku a tá najlepšia žehlička môže byť vaša už dnes.