Ako vybrať kosačku do záhrady? Vyhnite sa stresu a námahe

23.08.2022 Dominika Záhrada Zdielať

Pravidelné kosenie je kľúčom k zdravému a zelenému trávniku. Ako postupovať pri výbere kosačky? Prezradíme vám nielen to, čo si všímať, ale aj ako často kosiť?

Pri kúpe kosačky by ste mali zohľadniť 2 najdôležitejšie kritériá. Prvým je veľkosť plochy, ktorú budete pravidelne kosiť, druhou členitosť terénu.

Náš článok vám pomôže nájsť tú správnu kosačku pre váš trávnik.

Túžite po záhrade s kvalitnými plodinami a zeleným trávnikom? Postarajte sa o vzhľad svojej záhrady so správnym záhradným náradím a potrebami.

Ako vybrať kosačku?

 

Prvým kritériom pri výbere kosačky je typ. Toto rozhodnutie súvisí aj s množstvom financií, ktoré ste ochotný do kúpy kosačky investovať.

muz-s-kosackou

 

Typ kosačky

 

Pri výbere kosačky by ste mali zvážiť viaceré faktory – výkon motora, typ ovládania, hmotnosť a rôzne doplnkové funkcie na uľahčenie práce. 

Na trhu sú dostupné tieto typy záhradných kosačiek: 

__check

Benzínové

__check

Elektrické

__check

Akumulátorové

__check

Vretenové

__check

Strunové

__check

Robotické

__check

Rotačné

__check

Ridery a záhradné traktory

Benzínové kosačky
 

Využijete ich najmä v prípade, ak máte väčšiu záhradu s hustejším porastom. Prácu vám nebude sťažovať prívodný kábel, avšak sú o čosi hlučnejšie a ťažšie ako zvyšné typy kosačiek. Nevýhodou pre vás môže byť pravidelná kúpa paliva.

Existujú benzínové tlačené kosačky alebo benzínové samochodné kosačky s pojazdom. Samochodné sú vhodné do členitejších terénov, kde oceníte ich spoľahlivý výkon. 

benzinove-kosacky

Váhate, akú kosačku si vybrať? Skôr, ako sa pre niektorú rozhodnete v obchode, širokú ponuku typov kosačiek si môžete pozrieť aj online.

Elektrické kosačky

 

Vyznačujú sa menšou hlučnosťou a nižšou hmotnosťou. Od ich kúpy vás môže odradiť obmedzenie vo forme prívodného kábla. Výborne sa s nimi manipuluje, ale majú o niečo nižší výkon ako benzínové kosačky.

 

Akumulátorové kosačky

 

Disponujú vstavanou batériou, ktorú je potrebné pred prácou nabiť. Sú vhodné najmä pre malé trávniky s pravidelnou údržbou. Ich výkon je o niečo slabší. Tiež sa vám budú páčiť aj vďaka ich malej váhe a nízkej cene.

muz-kosi-travnik

 

Vretenové kosačky


Pri tomto type kosačiek sa trávnik nekosí, ale strihá. Tráva na dvore vám tak nezožltne. Ich ostrie začne trávu strihať až po tom, čo s kosačkou pohnete. Okrem manuálnych máte na výber aj benzínové, elektrické a akumulátorové vretenové kosačky.

Odporúčané je ich však využívať len na menšie a stredné trávnaté plochy. Ak túžite po krásnom anglickom trávniku, vretenová kosačka je pre vás vhodná voľba. 

 

Strunové kosačky



Potrebujete kosačku na kosenie zle prístupných plôch? Strunová kosačka tento účel splní na jednotku. Pracujú na princípe roztočenia struny veľkou rýchlosťou, čím dokážu rýchlo pokosiť trávu.


muz-kosi-travnik

Robotické kosačky
 

Sú vhodné na trávniky bez akýchkoľvek prekážok, ako sú napríklad stromy. Takýto priestor pokosia bez vašej asistencie. Navyše, váš trávnik bude vždy vyzerať, ako čerstvo pokosený. Môže za to mulčovacia funkcia. Ak ju vaša robotická kosačka má, pri kosení rozmiestňuje pokosenú trávu späť na trávnik.

Pri tomto type kosačky je dôležitým kritériom výdrž batérie a možnosti jej nabíjania. Navyše, mnohé robotické kosačky sa dokážu vrátiť do nabíjacej stanice úplne samé. Následne sú tak pripravené na ďalšie pravidelné používanie.

Robotický pomocníci sú v domácnostiach čoraz viac obľúbenými. Zvažujete vašu rodinu elektrických asistentov rozšíriť o elektromobil? Všetko dôležité sa o nich dozviete v našom článku.

roboticka-kosacka-na-travniku

 

Rotačné kosačky

 

Využívajú na kosenie rotačné nože. Tie trávu odhadzujú na zem alebo zbierajú do koša. Využiť ich môžete na rôzne typy záhrad. Na výber máte benzínový, akumulátorový aj elektrický variant. Ich ďalšou výhodou je veľmi príjemná cena.

 

Ridery a záhradné traktory



Viete, aký je základný rozdiel medzi záhradným traktorom a riderom? Vodič má pri záhradnom traktore motor pred sebou, no pri rideri je umiestnený pod ním. Oba sú vhodné na väčšie pozemky.

Výhodami riderov sú pohodlie, väčší výhľad, jednoduché ovládanie, širší záber a väčší zberný kôš. Majú však nižší výkon a menej možností využitia ako záhradný traktor. Ten okrem kosenia oceníte aj pri iných činnostiach. Napríklad so zapojeným prívesným vozíkom s ním môžete prepraviť materiál či v zime odpratávať sneh.

Pri práci v záhrade je dôležité aj pracovné oblečenie. Pri kosení by vám nikdy nemalo chýbať aj so správnou obuvou. Všetko oblečenie potrebné do záhrady, môžete výhodne nakúpiť ešte dnes.

zahradny-traktor-na-trave

Pri výbere kosačky si všímajte

 

Optimálna šírka rezu

 

Kosačky na trávu sú k dispozícii v rôznych šírkach rezu trávnika. Spravidla platí, že čím je kosačka širšia, tým je práca rýchlejšia. Podľa veľkosti trávnika zvoľte takúto šírku rezu:

__check

malé až stredne veľké trávniky (cca 200 m2 ) – pre tento typ trávnika je správnou voľbou šírka rezu 29 – 33 cm

__check

stredne veľké trávniky (cca 350 m2 ) – v tomto prípade je vhodná šírka rezu 38 cm

 

__check

veľké až veľmi veľké trávniky (cca 500 m2 a viac ) – tu by ste mali zvoliť šírku rezu najmenej 38 cm

kosacka-kosenie-travy

 

Objem koša

 

Objem koša je pri kosačkách, ktoré ho majú, veľmi dôležitým parametrom. Príliš malý kôš vám kosenie sťaží jeho častým vysypávaním. Preto zvoľte kosačku s dostatočne veľkým objemom koša, zodpovedajúcou veľkosti kosenej plochy.

 

Nastaviteľná výška kosenia

 

Na väčšine kosačiek môžete nastaviť výšku kosenia. Ako na to? Zväčšite alebo zmenšite vzdialenosť medzi nožmi a zemou. Váš trávnik tak pokosíte v akurátnej výške. Na niektorých kosačkách môžete presne nastaviť požadovanú výšku kosenia, pri iných máte na výber zo štandardných výšok.

kosacka-na-travniku

 

Spotreba elektrickej energie
 

Výkon a rýchlosť kosačky sa obvykle udávajú vo wattoch a počte otáčok za minútu. Spravidla platí, že čím menší je trávnik, tým menej je potrebné kosiť.

Elektrické kosačky na trávu sú preto k dispozícii vo verziách s príkonom 500 W, ale aj vo verziách s 1300 W. Kosačky na benzín majú zvyčajne viac energie ako elektrické, takže sú veľmi vhodné na kosenie veľkých plôch.

 

Ako často trávnik kosiť?

 

Ideálne je kosenie jedenkrát za týždeň. Pri tomto intervale dosiahnete, že váš trávnik bude hustý a zdravý. Počas mája a júna môže tráva kvôli teplému počasiu rásť rýchlejšie. Interval medzi jednotlivými koseniami tak môžete byť kratší.

dom-zeleny-travnik

Porovnanie kosačiek
 

Odpoveď na otázku, aká je najlepšia kosačka, závisí od viacerých faktorov. Podľa veľkosti trávnika si vyberajte tieto kosačky:

1

Malé záhrady – postačí vám elektrická alebo akumulátorová kosačka. V prípade rovného terénu bez prekážok siahnite po robotickej kosačke.

2

Veľké záhrady – ideálnu sú benzínové kosačky, záhradné traktory a ridery.

 

3

Chodníky a miesta s náročným prístupom – najvhodnejšia je strunová kosačka.

muz-kosi-travnik-na-dvore

Máte doma staršiu kosačku a chcete ju nahradiť novou? Alebo idete kúpiť svoju prvú? Pri kúpe sa zamerajte na všetky spomínané kritériá a neváhajte si s výberom nechať poradiť od ochotného personálu v predajniach.