Ako vybrať dobrý matrac vo výpredaji? Poradíme ti

15.11.2023 Dominika Nakupovanie na internete Zdielať

To, ako dobre sa vyspíš, do veľkej miery ovplyvňuje matrac. Chceš vymeniť svoj starý za nový? V našom článku nájdeš odpoveď, ako vybrať matrac pre kvalitný spánok.

Prebúdzaš sa ráno plná energie alebo si skôr vyčerpaná a trápia ťa bolesti chrbtice? Príčinou môže byť práve zlý matrac. Jeho kvalitu by si určite nemala podceňovať. Nekvalitný spánok má vplyv aj na to, s akou náladou sa prebúdzaš či to, ako veľmi si počas dňa produktívna.

Nevieš, kedy vymeniť matrac a aké máš na výber? Čítaj ďalej.

Chceš sa naozaj dobre vyspať? Bohatú ponuku matracov na každú posteľ nájdeš v e-shope Mall. Nakupuj z pohodlia domova aj ty a ušetri peniaze vďaka skvelým cenám.

nocny-stolik-lampa-kvety-postel
Autor: Burst (Pexels)

Ako vybrať správny matrac do postele?


Pre nerušený, komfortný a kvalitný spánok je matrac mimoriadne dôležitý. Do veľkej miery ovplyvňuje zdravie chrbtice a kĺbov. Typickým príznakom nesprávneho matraca je aj pociťovanie únavy po niekoľkohodinovom spánku.

Matrac by si mala vyberať zodpovedne a pre každého užívateľa zvlášť. Neexistuje totiž univerzálny matrac, ktorý bude vyhovovať všetkým členom rodiny. Jeho výber súvisí s vekom, hmotnosťou, výškou, polohou počas spánku či preferovaným typom tvrdosti matraca pre užívateľa.


Užitočné rady pri kúpe matraca
 

__check

Zohľadni svoju výšku (matrac by mal presahovať tvoju výšku o 20 – 30 cm), hmotnosť aj vek.

__check

Porovnaj parametre jednotlivých materiálov a vyber si ten, ktorý je pre teba najlepší.

__check

Dbaj na to, aby bola výška matraca aspoň 15 cm. Malo by platiť, že čím si vyššia, tým vyšší by mal byť aj matrac.

__check

Tvrdosť matraca vyberaj podľa svojich preferencií aj zdravotného stavu.

zena-spi-v-posteli
Autor: Miriam Alonso (Pexels)

Chceš s výmenou matraca vymeniť aj paplóny? V e-shope Sconto nájdeš tenšie na leto aj hrubšie na zimu a v rôznych veľkostiach. Z bohatej ponuky si určite vyberieš.

Druhy matracov podľa stupňa tvrdosti


Tvrdý alebo mäkký matrac? Ide o jednu z najdôležitejších otázok pri kúpe matraca. Pre ktorý sa rozhodnúť? Stupeň tvrdosti matraca sa označuje písmenom T, niekedy to môže byť aj písmeno H (od anglického slova hardness – tvrdosť).
 

Existuje 5 stupňov tvrdosti matracov
 

__check

T1 – mäkký matrac (nosnosť cca do 60 kg)

__check

T2 – stredne mäkký matrac (nosnosť cca do 90 kg)

__check

T3 – stredne tvrdý matrac (nosnosť cca do 110 kg)

__check

T4 – tvrdý matrac (nosnosť cca do 130 kg)

__check

T5 – extra tvrdý matrac (nosnosť nad 130 kg)


Mäkký matrac (T1) sa telu dokáže veľmi dobre prispôsobiť. Na druhej strane môže spôsobiť nezdravé zakrivenie chrbtice. Vhodný je pre osoby, ktoré spia väčšinou na boku. Ak preferuješ spánok na bruchu a chrbte, nie je pre teba správny, pretože oporná sústava môže byť veľmi prehnutá.

Stredne mäkký (T2) a stredne tvrdý (T3) matrac poskytujú telu celkovo najlepšiu oporu. A to z toho dôvodu, že sa telu prispôsobujú bez toho, aby sa spiaci do matraca príliš „zabáral“. Vhodné sú na spanie v akejkoľvek polohe či pre ľudí, ktorí často menia spacie polohy.

Tvrdý matrac (T4) je najlepšou voľbou pre osoby spiace na chrbte a bruchu. Chrbtici poskytuje silnú oporu a preto sa odporúča pre deti a tínedžerov, ktorých chrbtica sa vyvíja. Všeobecne po tvrdom matraci siaha malá skupina ľudí. Posledné, extra tvrdé matrace (T5) sú odporúčané pre ľudí s obezitou.

O tvoj spánok ako v bavlnke sa postarajú mäkké a kvalitné posteľné obliečky z e-shopu XXXLutz. Využi skvelé ceny a nakúp ich pre celú rodinu.

Vo všeobecnosti platí, že čím je človek vyšší a má vyššiu váhu, o to tvrdší matrac by mal mať. Pre nízkych ľudí s nižšou váhou sú odporúčané mäkšie matrace.

Výber stupňa tvrdosti matracu sa spája aj s pohlavím. Muži majú zvyčajne vyššiu hmotnosť ako ženy, preto sú pre nich ako lepšie odporúčané tvrdšie matrace. Tie poskytujú ich chrbtici dostatočnú oporu. Naopak, pre ženskú stavbu tela s nižšou hmotnosťou sú odporúčané stredne tvrdé matrace. Pri nákupe to pre teba môže byť pomôcka, no vždy zohľadňuj svoje individuálne potreby.

Aký matrac je najlepší zo zdravotného hľadiska? Tvrdé matrace síce poskytujú telu lepšiu oporu, no tlak na niektoré časti tela môže byť pre niekoho až príliš nekomfortný. Mäkké matrace sa veľmi dobre prispôsobia chrbtu, no ten sa kvôli jeho mäkkosti do neho až veľmi vnára, čo môže zase spôsobiť bolesti a zdravotné problémy. Pre najväčšiu skupinu ľudí môže byť zo zdravotného hľadiska najlepší stredne tvrdý alebo stredne mäkký matrac.

Preferovaný stupeň tvrdosti matraca sa môže počas života meniť podľa rôznych okolností, ako je napríklad rapídna zmena hmotnosti, zranenie, tehotenstvo, vek, zmenené polohy počas spánku a podobne.
 

zena-cita-na-posteli-zrkadlo
Autor: Vlada Karpovich (Pexels)

__bulb
Ako vybrať cestovné kufre za výhodnú cenu? Poradíme ti

Chystáš sa na dlhší výlet, dovolenku alebo pracovnú cestu? Už s predstihom mysli na to, do čoho sa zbalíš. Zisti, podľa akých kritérií vyberať cestovné kufre.

Máš príliš tvrdý alebo mäkký matrac? Zistíš to týmto rýchlym testom.

Ľahni si na chrbát a dlaň vlož do medzery medzi chrbticou a matracom. Zmestila sa ti do medzery celá dlaň a stále zostal medzi matracom a chrbtom voľný priestor? Tvoj súčasný matrac je príliš tvrdý. Ak sa ti do voľného priestoru medzi matracom a chrbtom dlaň vôbec nezmestí, matrac je príliš mäkký. V oboch prípadoch by si mala matrac vymeniť.

Nielen za matrace, ale aj celé postele môžeš zaplatiť menej, ak využiješ ponuky z nášho webu. Vyberáme pre teba tieto:


postel-policovy-regal-dekoracie
Autor: Dmitry Zvolskiy (Pexels)


Populárne druhy matracov


Medzi najobľúbenejšie druhy matracov patria penové, pružinové a latexové. Výber matraca je potrebné prispôsobiť aj roštu, pretože nie všetky sú spolu kompatibilné. Penový matrac je najlepšie umiestniť na plnú dosku, pevný alebo pružný rošt. Pružinový matrac sa hodí na plnú dosku alebo pevný rošt a latexový matrac skombinuj s polohovacím alebo pružným roštom.

Poďme si povedať, aké sú výhody a nevýhody spomínaných matracov.

Penové matrace sa vyrábajú z polyuretánovej alebo pamäťovej peny. Charakterizuje ich schopnosť prispôsobiť sa tvaru tela, vďaka čomu sú mimoriadne pohodlné. Sú dobrým tepelným izolantom, zabraňujú prenosu pohybov počas spánku, sú hypoalergénne, odolné voči roztočom a plesniam. Medzi ich výhody patrí aj dlhá životnosť a dobrá priedušnosť. Za nevýhody možno považovať vyššiu cenu, náročnejšiu údržbu a po určitom čase stratu tvaru.

Najstarším a zároveň najrozšírenejším typom matracov sú pružinové. Ak sa rozhodneš pre jeho nákup, poteší ťa pomerne nízka cena a pri používaní skvelá priedušnosť spolu s dlhou životnosťou. Medzi jeho negatíva patrí nižšia mäkkosť, ťažšia prispôsobivosť telu či hlučnosť pružín pri zmene polôh pri spaní.

Latexové matrace sa označujú ako najpopulárnejšie a zároveň najkvalitnejšie matrace dostupné na trhu. Vyrábajú sa z prírodného latexu, ktorý je mimoriadne elastický a rýchlo sa prispôsobuje tvaru tela. Tieto matrace definuje dlhá životnosť. Ich hlavnou nevýhodou je menšia priedušnosť a nie sú vhodné pre ľudí s vyššou potivosťou.
 

zena-s-telefonom-na-posteli
Autor: Mikhail Nilov (Pexels)


Odvzdušnenie radiátorov patrí k povinným činnostiam na začiatku vykurovacej sezóny. Nezabudol si na to?

Veľkosti matracov


Ponuka matracov je široká aj z hľadiska ich veľkostí. Najčastejšie nakupovanými sú:
 

__check

single size s rozmerom 90 x 200 cm (základný matrac na jednolôžko)

__check

double size s rozmerom 140 x 200 cm (pohodlne sa na ňom vyspia 2 osoby)

__check

queen size s rozmerom 160 x 200 cm (matrac na dvojlôžkovú posteľ)

__check

king size s rozmerom 180 x 200 cm (veľký matrac pre 2 osoby)

 

Aký matrac zvoliť na manželskú posteľ? Naším odporúčaním je kúpiť 2 samostatné matrace, predovšetkým kvôli tomu, že každému z partnerov môže vyhovovať iný stupeň tvrdosti matraca. Navyše, manipulácia s dvomi samostatnými matracmi je jednoduchšia ako s jedným veľkým.

Bytové doplnky sú skvelým spôsobom, ako zútulniť svoje bývanie. Kúpiš ich výhodnejšie vďaka kupónom na našom webe.

 

Čistenie matraca  

 

Každý matrac sa používaním znečistí či už prachom alebo zápachom. Aby si čo najviac predĺžila jeho životnosť, potrebná je pravidelná starostlivosť. Ako vyčistiť matrac do postele svojpomocne?

Základným úkonom by malo byť šetrné povysávanie povrchu od viditeľných nečistôt. Použi na to klasický vysávač s nadstavcom na vysávanie tkanín. Obzvlášť v záhyboch sa nečistoty hromadia najviac.

Sú na matraci škvrny? Účinné je posypať dané miesta sódou bikarbónou a následne ju povysávať.

Pravidelne by si mala robiť aj hĺbkové čistenie, najlepšie parným čističom. Ten odstráni nahromadené baktérie i zápach a matrac dezinfikuje. Nezabudni aj na pravidelné pranie poťahu.

Denne dostatočne a pravidelne vetraj a aspoň trikrát mesačne matrac otáčaj rôznymi smermi. Zabrániš tým jeho nerovnomernému preležaniu.
 

zena-ustielanie-postele
Autor: cottonbro studio (Pexels)


Ako často meniť matrac?


Z hygienického hľadiska sa matrac odporúča vymeniť približne každých 7 až 10 rokov. Skôr by si to mala urobiť, ak je napríklad jeho poťah poškodený a nie je možné ho opraviť, v matraci vznikajú nerovnosti, cítiš pružinu alebo, ak pri spánku počuješ vŕzganie, ktoré ťa ruší. Najväčším znakom toho, že je najvyšší čas na kúpu nového matraca je, že spánok už nie je taký kvalitný ako bol kedysi. Chceš predĺžiť životnosť svojho matraca? Kúp si chránič matraca alebo plachtu z e-shopu Möbelix.

 

Koľko rokov má tvoj matrac? Možno je práve teraz najvyšší čas na jeho výmenu. Pre ešte výhodnejší nákup, využi cenovo výhodné ponuky na našom webe na spálňové postele a matrace a dopraj si skutočne kvalitný spánok.



Máš rada online nakupovanie? Bude ešte výhodnejšie, ak si stiahneš Rozšírenie KUPLIO.

vasekupony.sk/rozsirenie-do-vyhladavaca