Ako ušetriť za prezúvanie pneumatík?

28.10.2021 Ivana Oprava auta Zdielať

Zvoliť pri prezúvaní pneumatík servis alebo sa spoľahnúť na svoje znalosti? To je otázka, ktorá každý rok trápi stovky vodičov. V snahe ušetriť v mnohých prípadoch zvolíme taký spôsob výmeny pneumatík, ktorý nám paradoxne prinesie ďalšie výdavky. Ako sa dá pri prezúvaní pneumatík skutočne ušetriť? Kedy sa oplatí pustiť sa do výmeny pneumatík svojpomocne a kedy je rozumnejšie navštíviť servis?

 

Kedy prezuť na zimné pneumatiky?

 

Viete, kedy najneskôr je potrebné vymeniť letné pneumatiky za zimné? Zákon o cestnej premávke stanovuje povinnosť používania zimných pneumatík na osobných autách od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ vozovku pokrýva súvislá vrstva snehu, námraza alebo ľad, a to na všetkých nápravách.

Téme prezúvania pneumatík sa podrobnejšie venujeme v samostatnom článku. Môžete si ho prečítať po kliknutí na nasledujúci odkaz.

Ako ušetriť za prezúvanie pneumatík

 

Ak patríte v tejto téme medzi nováčikov, zamerajte sa na auto-moto fóra, ktorých je na internete mnoho. Dočítate sa v nich nielen zaujímavé rady, ale nájdete tam tiež množstvo servisov, ktoré ponúkajú na svoje služby zľavy, aby prilákali nových zákazníkov. Oplatí sa sledovať aj stránky predajcov, kde často nájdete výhodné ponuky. Na Pneu.sk môžete momentálne využiť zľavy do výšky 20% na najlepšie zimné pneumatiky. Alebo navštívte Autoobuv.sk, kde momentálne prebieha akcia na vybrané pneumatiky. Chceli by ste ušetriť na doprave? Tak potom kliknite na Pneumatikypriamo.com alebo Tirendo.sk a získajte pri nákupe pneumatík dopravu zdrama.

Na fórách a v diskusiách nájdete aj cenné informácie o tom, ktoré pneumatiky sú vhodné a ktorý internetový obchod s pneumatikami ponúka kvalitné modely, ktoré stoja za kúpu. Pozor, neinvestujte do pochybných modelov pneumatík. Investícia do takýchto pneumatík sa vám rozhodne nemusí vyplatiť.

Stavte radšej na značky, ktoré prešli záťažovými testami. Rovnako si overte aj to, či daný typ pneumatiky spĺňa všetky normy. Neváhajte sa pritom obrátiť na servis alebo skúseného mechanika, ktorý vám poradí, ako vybrať vhodné pneumatiky a do ktorej značky sa oplatí investovať.

 

prezúvanie pneumatík

 

Svojpomocne či v autoservise?

 

Pri výmene pneumatík sa množstvo vodičov spolieha len na seba a nevyužíva služby autoservisu. Pravdou je, že výmena pneumatík na prvý pohľad naozaj nevyzerá komplikovane. Okrem toho je čakanie na servis mnohokrát zdĺhavé, a to najmä vtedy, keď sa na výmenu pneumatík odhodláte len pár dní pred povinnou výmenou letných pneumatík za zimné.

Na prezúvanie pneumatík však musíte mať potrebnú výbavuNa motocykli alebo štvorkolke to spravidla nie je problém. Ak však potrebujete vymeniť pneumatiky na aute, svojpomocnú výmenu vám neodporúčame, pretože riskujete poškodenie pneumatiky alebo disku. Ak nepatríte medzi zdatných mechanikov, ktorí vedia, ako vymeniť pneumatiky, obráťte sa radšej na odborníkov v servise. Ušetriť za výmenu pneumatík môžete napríklad tak, že si nenecháte prezúvanie na poslednú chvíľu a radšej sa objednáte do servisu so značným predstihom. Svojpomocná výmena pneumatík so sebou navyše nesie mnohé riziká - mohli by ste napríklad podceniť správne vyváženie, ktoré je mimoriadne dôležité.  

 

Pozor na skryté náklady

 

Práve správne vyváženie má totiž priamy vplyv na spotrebu paliva. Možno teda svojpomocnou výmenou ušetríte za výmenu pneumatík v servise, ale zaplatíte skryté náklady v podobe zvýšenej spotreby paliva.

 Nesprávne vyváženie so sebou prináša i ďalšie problémy. Stojí napríklad i za rýchlym opotrebovaním pneumatík. Veľmi rýchlo tak strácate výhodu lacného nákupu i lacnej výmeny, pretože pneumatiky budete potrebovať v krátkom čase opätovne vymeniť. Opotrebovanie z dôvodu nesprávneho vyváženia zasiahne i podvozok vášho auta.

A ešte jedna rada na záver: Nekupujte zbytočne nové pneumatiky, ak sú staré ešte v poriadku. Do nových pneumatík je potrebné investovať v okamihu, keď hĺbka dezénu dosiahne hranicu 1,6 mm. Rozhodne však nezanedbávajte situáciu, ak sú na pneumatikách viditeľné poškodenia. Rýchla výmena opotrebovaných a poškodených pneumatík vám môže ušetriť nemalé náklady, ktoré by ste museli vynaložiť na opravu ďalších poškodení.