Ako upiecť gaštany chutne a prakticky zadarmo

24.11.2023 Dominika Zdielať

Pečené gaštany patria k obľúbeným jesenným dobrotám. Už si ich pripravovala doma? Ak nie, v našom článku zistíš všetko o tom, ako upiecť gaštany za pár minút.

tanier-gastany
Autor: Jana Ohajdova (Unsplash)


So začiatkom jesene sa každoročne začína aj sezóna pečenia jedlých gaštanov. Niektorí si ich vychutnávajú predovšetkým na vianočných trhoch, iní celoročne kúpené z obchodu. No ich lahodnú chuť si môžeš vychutnať aj doma hneď, ako si ich čerstvé pripravíš.

Chceš vedieť, ako upiecť gaštany v rúre? Okrem jednoduchého a rýchleho receptu ti v článku prezradíme aj to, aké benefity prináša nášmu telu konzumácia gaštanov a ako spoznáš jedlé gaštany od nejedlých.

Nakupuj potraviny bez toho, aby si musela navštíviť obchod. V e-shope Tesco nájdeš všetky potraviny za rozumné ceny. Bonusom je rýchle doručenie až k dverám.

miska-s-gastanmi
Autor: Tijana Drndarski (Unsplash)

 

Prečo jesť gaštany?


Odpoveďou je hlavne ich vysoký obsah vitamínov (B, C, E, K) a minerálov (vápnik, zinok, železo, horčík, draslík). Takisto obsahujú veľa bielkovín, škrob, karotén a biotín. Majú tiež nízku kalorickú hodnotu a sú ľahko stráviteľné, bez akýchkoľvek výčitiek ich teda môžeš jesť aj tesne pred spaním.

Vďaka obsahu vlákniny môžeš konzumáciou gaštanov zlepšiť svoje trávenie, zinok v nich obsiahnutý dodáva vlasom pevnosť a lesk a draslík s horčíkom pomáhajú s reguláciou krvného tlaku.

Naopak, neobsahujú sodík (sú vhodné aj pre ľudí so srdcovými chorobami) a ani lepok (môžu ich jesť aj ľudia s celiakiou). Spracované gaštany môžeš pridať do polievok, šalátov aj dezertov. Z gaštanov sa dokonca vyrába aj múka.

Gaštan je označovaný ako orech aj ovocie. Za ovocie sa totiž považuje každý produkt kvitnúcej rastliny. Spracované jedlé gaštany charakterizuje jemne sladká chuť a mäkká štruktúra.

Aké je ich nutričné zloženie? 100 g gaštanov obsahuje zhruba 3 g bielkovín, 206 kalórií, 40 g sacharidov, 2 g tuku a 6 g vlákniny.

__bulb
Sušenie húb rýchlo a lacno. Vieš, ako na to?

Čerstvé huby sú, samozrejme, najlepšie. No, rada by si si ich vychutnala aj počas zimných mesiacov? Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako na rýchle a správne sušenie húb.


Ako rozlíšiť jedlý gaštan od nejedlého? Medzi najznámejšie druhy gaštanov patrí Pagaštan konský a Gaštan jedlý. Ako vyplýva z jeho názvu, druhý spomínaný patrí medzi gaštany s jedlými plodmi.

Prvý rozdiel je v tom, kde tieto stromy rastú. Nejedlé gaštany zvyčajne nájdeme v mestách, parkoch, alejách aj pri cestách. Gaštan jedlý rastie hlavne v sadoch a lesoch.

Listy nejedlého gaštana majú tvar dlane, pričom sú zložené zo 7 – 9 listov. Tobolka, v ktorej je plod, je zelenej farby, tŕne sú ostré, no ich hustota je redšia. Vo vnútri tobolky sa nachádza zvyčajne len 1 gaštan guľatého tvaru.

Gaštan jedlý má listy jednoduché s podlhovastým tvarom. Tobolka je hnedá a obsahuje veľký počet dlhých a ostrých tŕňov. V jej vnútri sa nachádza viac plodov, môžu to byť 2 až 4. Plody sú guľaté, ale na jednej strane majú sploštený tvar.

A nakoniec, nejedlé gaštany spoznáš aj podľa horkej chute.
 

gastany-v-dlaniach
Autor: Sébastien Bourguet (Unsplash)

Chceš vynoviť alebo doplniť svoje kuchynské príslušenstvo? Zo širokej ponuky sortimentu si môžeš vyberať v e-shope Tescoma.

Rýchly recept na pečené gaštany


Príprava pečených gaštanov trvá len niekoľko minút, pričom je výsledkom vynikajúci a zdravý snack na každý deň. Priprav si ich podľa tohto postupu a presvedčíš sa o tom sama.
 

1

Každý gaštan na jeho oblej strane narež do tvaru „X“. Vďaka tomu sa ti budú po upečení ľahšie lúpať.

2

Pridaj ich do hrnca s vodou a var na malom ohni.

3

Po zovretí gaštany sceď a poukladaj na plech tak, aby s narezaným „X“ smerovali nahor.

4

Podľa chuti ich osoľ a peč 10 – 15 minút pri teplote 220 °C.

5

Po vybratí z rúry ich prikry utierkou na ďalších 10 minút. Gaštany sa naparia a jednoduchšie ich olúpeš.


Chceš si vychutnať ďalšie zdravé snacky? Objednaj si ich z e-shopu Grizly.
 

plech-pecene-gastany
Autor: sare . (Unsplash)

Nakupuj potraviny výhodnejšie ako kedykoľvek predtým. Pomôžu ti s tým ponuky z nášho webu:


Ako pečené gaštany skladovať?


Pre čo najlepšiu chuť a zachovanie kvality gaštanov aj počas skladovania je dôležité, aby kúpené gaštany boli čerstvé a zrelé.

Samozrejme, najlepšie chutia čerstvo po upečení. No, ak si ich upiekla veľa a máš obavy, že sa nezjedia, môžeš ich upečené ešte v škrupinke odložiť do chladničky. Skladované vo vákuovom balení vydržia niekoľko dní.

Skladovať môžeš aj čerstvé gaštany a kedykoľvek ich spracovať. Celé gaštany v škrupinke ti v chladničke vydržia aj jeden mesiac.

__fire
Var sezónne a úsporne: Toto je najlepšia hokkaido polievka

Máš rada tekvicu? Potom by na tvojom stole predovšetkým počas jesene nemala chýbať tá najlepšia hokkaido polievka. Recept na presne takú nájdeš v našom článku.


Teraz, keď už vieš ako piecť gaštany v rúre, pripravíš si ich doma? Zo skúsenosti vieme, že ak ich raz ochutnáš, pripravovať ich budeš pravidelne.

 

Spríjemni si online nakupovanie s extra ponukami, ktoré ti prináša Rozšírenie KUPLIO. Ešte ho nemáš nainštalované?

rozsirenie-kuplio