Ako upiecť chlieb doma rýchlo a jednoducho

06.04.2020 Kristína Rodina Zdielať
Ako upiecť chlieb doma

Už dlhšie premýšľate nad tým, že by ste si doma upiekli svoj vlastný chlebík, ale doteraz ste na to nenabrali odvahu? Ponúkame vám niekoľko receptov, vďaka ktorým to zvládnete raz-dva. Veď napokon, doma upečený chlebík vonia krajšie ako ten kupovaný, však?

 

Chlieb, či celkovo pešivo, rozhodne patria medzi najviac vyhladávané potraviny, ktoré sa na našich stoloch objavujú denne. Siahame po nich nielen v čase raňajok, ale sú tiež mimoriadne obľúbeným druhom desiaty, olovrantu alebo večere. Ako upiecť domáci chlieb?

Nebojte sa, nie je to vôbec také náročné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ak navyše vlastníte domácu pekárničku, uspech je vopred zaručený. Ponúkame vám výber top receptov, z ktorých i určite každý vyberie ten svoj...

 

Kváskový chlieb

Kváskový chlieb patrí azda medzi ten najobľúbenejší. Recept, ktorý sme si pre vás vybrali síce patrí medzi tie časovo náročnejšie, výsledok však určite bude stáť za to.


Ingrediencie:

Kvások:

→ 2 PL kvások ražný

→ 50 g voda

→ 50 g múka ražná

Cesto:

→ 700 g pšeničná múka hladká

→ 450 g voda

→ 1 KL rasca

→ 1 KL soľ

kváskový chlieb

Postup:
Prvým krokom je pripraviť si kvások.  Zmiešajte si 2 polievkové lyžice ražného kvásku s 50 g ražnej múky a rovnakým podielom vody. Zo surovín si vypracujte kašičku, ktorú odložíte na noc na miesto, ktoré má stálu teplotu. Ideálna je rúra alebo mikrovlnka. Ráno bude už kvások vykysnutý a vy sa teda môžete pustiť do prípravy. Do väčšej misky zmiešate suroviny, ktoré sú určené na prípravu cesta, pridáte vykysnutý kvások a miestite, kým cesto neostane hladké a vláčne. Následne z neho vytvarujete bochník, ktorý zo všetkých strán pomúčite, prikryjete utierkou a opäť vložíte do mikrovlnky na približne 30 minút. Po uplynutí času cesto posolíte, poriadne premiesite a vložíte naspäť do misky a aj mikrovlnky. Tento proces opakujete každých 20 minúť približne 2 hodiny. Po ich uplynuti cesto opäť poriadne premiesite, vytvarujete bochník, vložíte do šatky a opäť necháte oddychovať približne 3 hodinky (ako inak, tiež v mikrovlnke). Následne si necháte vyhriať rúru na 250°C. Na spodok vložíte menší plech naplnený vodou a vyššie plech, kde po jeho nahriatí umiestnite chlebík. Chlieb pokropíte studenou vodou a narežete dokríža. Chlebík pečiete zhruba 15 minút, následne znížite teplotu na 200°C, opäť ho postriekate vlažnou vodou a pečiete ďalších probližne 45 minút. Po upečení chlebík vyberte z trúby, opäť pokropte vodou a prikryte vlažnou utierkou až kým nevychladne. 
 
 
» Náš tip: Zatúžili ste po domácej pekárničke, no nechcete míňať veľa peňazí?  Tak využite skvelé Alza zľavy a nakúpte si ju s výraznou zľavou.

 

Špaldový chlieb

Špaldový chlebík je nielen, že zdravý a chutný, navyše ho zvládnu aj úplni začiatočníci. 

Ingrediencie:

→ 1 KL sušené droždie

→ 1 PL cukor

→ 3 šálky teplej vody

→ 5,5 šálok celozrnnej špaldovej múky

→ 1 PL ocot

→ 1 KL soľ

→ 1 PL olivový olej

→ slnečnicové alebo tekvicové semienka

 
špaldový chlieb
Postup:
Do misky nalejeme teplú vodu, prisypeme 1 PL cukru + droždie a necháme hmotu 10 minúť odstáť. V momente, keď sa začnú na povrchu tvoriť bublinky vieme, že kvasnice začali pracovať a my môžeme pokračovať. Do misky prisypeme 2 šálky múky a poriadne premiešame. Následne pridáme ďalšie dve šálky múky, ocot, olej a soľ a znovu premiešame. Na záver vysypeme zvyšok múky, semienka a poriadne premiešame, prikryjeme a necháme cesto kysnúť na teplom mieste (mikrovlnka alebo rúra) približne jednu hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme do dvoch foriem, ktoré sme predtým vytreli olejom a necháme ďalších 30 minút kysnúť. Na záver chlebíky posypeme semienkami, vložíme do vopred vyhriatej trúby (180°C) a pečieme približne 35-40 minút. 
 
Banánový chlebík
Piekli ste už banánový chlebík? Nie? Tak na čo čakáte.Banánový chlebík je výborný nielen na raňajky, predstavuje aj veľmi prijemnú chutnú večeru pre všetkých tých, ktorí milujú sladké.
 
Ingrediencie:
→ 3 až 4 prezreté banány
→ 3/4 šálky hnedéhu cukru
→ 1,5 šálky polohrubej múky
→ 1 ČL sódy bikarbóny
→ 1 vajíčko
→ 50 g masla
→ 100 g posekaných orechov

 

banánový chlieb

Postup:
Banány popučíme vidličkou, pridáme k nim cukor a vajíčko a dobre premiesime. Do zmesi predáme múku a sódu bikarónu, roztopené a vychladnuté maslo + nadrobno nasekané orechy. Zmes poriadne premiešame, vložíme do formy, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 °C približne hodinu.