Ako pestovať nenáročne izbové rastliny šetrne k peňaženke?

28.04.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Ani tebe nevydržia kvety dlho a tak kupuješ stále nové? Tieto nenáročné izbové rastliny ti vďaka minimálnej starostlivosti ušetria kopec času aj peňazí.

Kvety a rastliny nájdeme asi v každej domácnosti. Svojou krásou dokážu zútulniť všetky miestnosti. Niekomu sa ich pestovanie darí aj bez veľkej námahy, iným aj pri dôkladnej starostlivosti skôr či neskôr vyschnú.

Patríš k druhej skupine ľudí? Nemusíš sa ich vzdať. Zaobstaraj si izbové kvety nenáročné na pestovanie a teš sa z ich krásy.
 

Súčasťou správnej starostlivosti o rastliny a kvety je aj substrát. Vyber si ten správny zo širokej ponuky v e-shope Kinekus.

sadenie-rastliny-zemina-male-naradie

Starostlivosť o nenáročné izbové rastliny


Zo samotného názvu vyplýva, že tieto rastliny nepotrebujú špeciálnu starostlivosť. Stále však platí, že sú živým organizmom a musíš im zabezpečiť podmienky pre dobrý rast a život.

Ako zistíš, čo daná rastlina potrebuje? Už pri samotnej kúpe si všímaj štítok na rastline. Mal by obsahovať 3 základné informácie:
 

__check

názov rastliny

__check

ideálne umiestnenie: svetlomilná, tieňomilná, polotieň

__check

odporúčaná frekvencia a množstvo zálievky

Ďalšie informácie si pre správnu starostlivosť odporúčame dohľadať. Jednou z takýchto informácii je aj „sťahovanie“ rastliny z interiéru do exteriéru, keď chceš kvety využiť ako jarné dekorácie do exteriéru. Práve preto by si si mala overiť aj tieto informácie. Rastlina sa ti odvďačí svojím pekný vzhľadom.
 

zena-rastliny-katalog
 


5 tipov na nenáročné izbové kvety


Veľkou výhodou týchto rastlín je, že ich môžeš umiestniť prakticky kdekoľvek. Páčiť sa im bude na schodisku, chodbe aj v kúpeľni.

Monstera


Túto rastlinu v miestnosti určite neprehliadneš. Je typická krásnymi, veľkými a výraznými zelenými listami. Na rast jej stačí polotieň bez priamych slnečných lúčov. Kvôli tomu sa zaraďuje medzi izbové rastliny nenáročné na svetlo.

Podrobnosti:

 

__check

Výška: 3 – 5 m (je možné regulovať strihaním stoniek)

__check

Umiestnenie: polotieň až tieň

__check

Zálievka: vždy, keď je zemina suchá, listy môžeš osviežiť rozprašovačom (nezabudni ich aj pravidelne utierať od prachu)

rastlina-monstera-stolicka-kvetinace-kvety

Aloe vera


Z nášho zoznamu nemôžeme vynechať ani obľúbenú rastlinu s názvom Aloe vera. Táto rastlinka taktiež patrí medzi izbové rastliny nenáročne na starostlivosť. K jej dobrej vitalite a rastu potrebuje dostatok slnečného svetla a nepravidelnú zálievku.

Vedela si, že gél z listov aloe vera má blahodarné účinky pre tvoje telo? Je vynikajúci na zmiernenie svrbenia, urýchlenie hojenia drobných rán či po uštipnutí hmyzom.

Podrobnosti:

 

__check

Výška: až do 90 cm

__check

Umiestnenie: priame slnečné svetlo

__check

Zálievka: 1 x za 3 týždne

rastlina-aloe-vera

Orchidea


Medzi izbové kvety nenáročné na svetlo patrí obľúbená orchidea. Vyhovuje jej teplo a slnko, ale nedávaj ju na miesto, kde svietia priame slnečné lúče. Tie by jej mohli veľmi uškodiť.

Spomedzi ostatných, prevažne zelených rastlín, sa bude vynímať farebnými kvetmi. Zaujímavosťou je, že existuje viac ako 25 000 druhov tejto rastliny.

Podrobnosti:
 

__check

Výška: podľa druhu do 90 cm

__check

Umiestnenie: polotieň, bez priamych slnečných lúčov

__check

Zálievka: 2 x za týždeň (leto), 1 x za týždeň (zima)

kvet-orchidea-dekoracie

Skvokrin jazyk


Zaujímavý názov dostala rastlina charakteristická dlhými, úzkymi a vysokými vzpriamenými listami. Je zelená a so žltými okrajmi po celej jej dĺžke. Pri umiestnení na slnečné miesto ťa odmení zelenými kvetmi.

Táto na pohľad obyčajná rastlina má niekoľko pozitívnych účinkov na tvoju domácnosť a telo. V prvom rade filtruje škodlivé látky, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu. Takisto prispieva k lepšej kvalite spánku a dokonca môže pomôcť aj k zmierneniu bolestí hlavy.

Podrobnosti:
 

__check

Výška: 15 – 20 cm

__check

Umiestnenie: polotieň až slnečné miesto

__check

Zálievka: mierna, približne raz za mesiac (počas zimných mesiacov 1 x za 2 týždne)

zena-sadenie-kvetinac-rastlina-skvokrin-jazyk

Fikus


Rastlina je typická veľkým množstvom listov rozmiestnených okolo kmeňa. Fikus už na prvý pohľad pôsobí elegantným dojmom a bez pochýb je vhodný na skrášlenie každej miestnosti. Ideálne bude, ak ho dáš na jedno miesto a nebudeš ho premiestňovať.

Podrobnosti:

__check

Výška: 30 – 45 cm

__check

Umiestnenie: polotieň až slnečné miesto

__check

Zálievka: približne 1 x za týždeň

rastlina-fikus-listy

Ďalšie nenáročné izbové rastliny
 

__check

Juka

__check

Kaktusy

__check

Slonia noha

__check

Lopatkovec

__check

Dracéna

__check

Zelenec

__check

Kalatea

__check

Pieprovec

__check

Diefenbachia

__check

Paprade

rastliny-v-kvetinacoch-regal-policky


Máš doma niekoľko nenáročných izbových rastlín? Doplň ich o ďalšie. Sú predsa najkrajšou dekoráciou, akú doma môžeš mať.

__bulb
Zimné záhrady – kreatívne nápady, ako ich ozvláštniť

Zimné záhrady sú obľúbeným spôsobom, ako prepojiť dom s terasou. Máte ju aj vy? Poradíme vám tipy na jej zútulnenie a vytvorenie ešte príjemnejšieho miesta.