Ako odstrániť pleseň zo steny bez drahých prostriedkov?

16.01.2024 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Škvrny plesní sú problémom nielen kvôli vzhľadu bývania, ale predovšetkým škodia zdraviu. Vieš, ako odstrániť pleseň zo steny svojpomocne a prečo vlastne vzniká?

Výskyt plesne nie je v domácnostiach ničím neobvyklým. Hlavným dôvodom jej vzniku je nadmerná vlhkosť a únik vody. No za jej výskytom môžu byť aj ďalšie príčiny. Aké to sú a aj to, ako sa účinne zbaviť plesne pomocou domácich spôsobov, sa dočítaš nižšie.

S tvorbou plesne súvisí aj spôsob vetrania či vykurovania. Na spomínané kategórie nájdeš na našom webe potrebné produkty za skvelé ceny.

Ako vzniká pleseň na stenách?


Pleseň je malý organizmus, ktorý sa prejavuje v podobe škvŕn zelenej, sivej alebo čiernej farby na stenách alebo iných povrchoch, ako sú napríklad dlaždice, rohy vane, no vyskytnúť sa môže aj za nábytkom. Sušením bielizne v interiéri a častým varením v kombinácii s nedostatočným vetraním takisto vytváraš ideálne prostredie na ich vznik. Použitie nekvalitných materiálov a okien pri stavbe môže takisto skôr či neskôr prispieť k ich výskytu. Pri kúpe nehnuteľnosti sa preto rozhodne oplatí spýtať na použité materiály, ako aj celkový stavebný postup.

Čo ešte spôsobuje pleseň na stenách? Častým dôvodom je aj vysoká izbová teplota, ktorá v kombinácii s nepravidelným vetraním spôsobuje nielen pleseň, ale aj vlhkosť. Pleseň sa môže v domácnosti vyskytnúť aj kvôli prítomnosti dreva či tapiet.

Existenciu plesní v dome spoznáš podľa jej typického zápachu po plesni či vlhkosti a takisto zmeny textúry povrchu z hladkého a suchého na vlhký či lepkavý podľa druhu plesne.

__bulb
Chystáš sa na stavbu domu? Aj pri nej vieš ušetriť s našimi kupónmi

Nenašiel si príbytok, ktorý by bol vhodný pre tvoju rodinu? Potom ťa čaká stavba domu. Poradíme ti, ako na to, aby bola finančne aj časovo menej náročná.


Výskyt plesne rozhodne neignoruj, môže viesť k rôznym zdravotným problémom, ako je napríklad bolesť hlavy, podráždenie očí, vznik alergií a ďalšie. Preto je dobré zbaviť sa plesne v čo najkratšom čase.

Vyvarujte sa plesní a používajte kvalitné stavebné materiály. Nielen to, ale i všetko potrebné náradie nájdeš za super zľavy v týchto e-shopoch:


Počul si o Rozšírení KUPLIO? Nainštaluj si ho a postará sa o tvoje výhodnejšie online nákupy.

rozsirenie-kuplio-vase-kupony

Ako plesni v domácnosti účinne prechádzať?


Máme pre teba niekoľko užitočných tipov a rád, ktorými predídeš plesniam vo svojom dome.
 

__check

a nakoniec nezabudni pravidelne sledovať teplotu vzduchu v interiéri

__check

udržuj v dome čistotu

__check

medzi nábytkom a stenou nechávaj voľný priestor na prúdenie vzduchu

__check

ak je to možné, bielizeň suš v exteriéri

__check

pri varení používaj digestor

__check

v kúpeľni používaj na odsávanie pár aj ventilátor

__check

vetraj niekoľkokrát denne

plesen-stena
Autor: Annie Spratt (Unsplash)

__bulb
Ako vyriešiť vlhkosť v dome bez drahých produktov?

Vlhkosť v dome je bežným problémom mnohých domácností. Aké sú príčiny jej vzniku, čo môže spôsobiť, ako proti nej bojovať a kedy je potrebné zavolať odborníka?

Ako odstrániť pleseň na stenách?


Menšie plochy napadnuté plesňou bez problémov odstrániš aj svojpomocne a s domácimi prostriedkami. Pripomíname ti použitie ochranných pracovných pomôcok, ako sú hlavne rukavice a maska. Nezabudni z dosahu odložiť nábytok a iné vybavenie. Takisto v čase odstraňovania plesní dbaj na to, aby bol priestor dobre vetraný.

 

Čo na pleseň na stenách použiť?


Tým najrýchlejším a najjednoduchším spôsobom, ako odstrániť pleseň z domu je použiť ocot. Je to všestranná tekutina, ktorá dokáže malú pleseň účinne zničiť. Ako na to? Môžeš ho použiť neriedený alebo zriedený s vodou v pomere 1:1. Nalej ho do nádoby so sprejom a nastriekaj na pleseň. Nechaj pôsobiť približne 15 minút a následne utri vlhkou handričkou. Ak na povrchu zostala časť plesne, postup opakuj ďalší deň.

Domáci prostriedok na plesne vytvoríš aj zmiešaním octu, sódy bikarbóny a peroxidu vodíka. Zmes aplikuj na plesňou postihnuté miesto sprejom a nechaj pôsobiť 15 minút a utri vlhkou handričkou. Za účinné v boji s plesňou sa považujú aj extrakty z citrusov a Tea Tree olej. Po zmiešaní približne 30 kvapiek extraktu alebo oleja s 2 šálkami vody aplikuj túto zmes na pleseň. 
 

zena-utierka-sprej
Autor: cottonbro studio (Pexels)


Máš na stenách v dome veľké plesne, ktoré vytvárajú takzvané mapy? V tom prípade by si sa mal siahnuť po špeciálnych prípravkoch proti plesniam. Pri ich používaní sa riaď pokynmi na obale. Ak nepomôžu, neváhaj sa obrátiť na odborníka.

Tam, kde na pleseň nestačia domáce recepty musia nastúpiť špeciálne prípravky. Pozri, aké majú skvelé ceny v e-shope Mall, je čas nakúpiť aj do zásoby.


Pleseň v dome rozhodne nie je ničím príjemným. Trápi tvoj domov práve začínajúca pleseň? Vyskúšaj naše rady a zbav sa jej účinne a bez chémie. A budeš mať nielen čisté, ale aj zdravé bývanie.

__bulb
Ušetri za teplo s výmenou okien vďaka našim radám, zľavám a kupónom

Tepelné straty a viditeľné opotrebenie za roky používania sú jasnými signálmi, že je výmena okien nevyhnutná. Aké máš na výber, ako postupovať a ušetriť peniaze?