Ako odstrániť hrdzu

16.07.2019 Adriana Bývanie Zdielať
hrdza

Aj vás trápi hrdza? Ponúkame vám niekoľko návodov, ako sa zbaviť hrdze rýchlo, jednoducho a navyše aj lacno.

Pre hrdzu je charakteristický červenohnedý povlak. Tvorí sa spravidla na kovových predmetoch a nie je zrovna lákavý svojim vzhľadom. Nič to, existuje niekoľko možností, vďaka ktorým už odstránenie hrdze nebude tragédia. Spôsoby vám prezradíme v nasledujúcich návodoch. 


Ako odstrániť hrdzu z kovu

Spôsobov, ako odstrániť hrdzu z kovu je hneď niekoľko. Voliť pritom môžete prírodné, ale aj chcemické prostriedky. Ukážeme vám, ako na to.
 

» Jedlá sóda

Zmiešajte jedlú sódu s vodou a vytvorte pastu. Tú následne naneste na zhrdzavené miesto a nechajte hodnú chvíľku pôsobiť. Poškodené miesto následne vydrhnete kartáčom alebo zubnou kefkou a nakoniec opláchnite vodou. 

» Šťava z citróna a ocot
Tento spôsob je určený najmä pre menšie predmety. Dôvod je prostý. Zhrdzavený predmet totiž musíte do octu namočiť , a to aj na niekoľko hodín. V prípade, že predmet stále zostáva hrdzavý,postup opakujte. Predmet následne len z octu vytiahnete a hrdzu zotriete. Okrem octu môžete použiť aj štavu z citróna alebo limetky, postup zostáva rovnaký. 

 

» Coca-Cola
Osvedčený odstraňovač hrdze je aj obľúbený kolový nápoj. Obsahuje totiž kyselinu fosforečnú, ktorá si hravo poradí s takmer každou nečistotou. Pri čistení postupujete rovnako ako pri octe či citrónovej štave. Predmet do nápoja namočíte a necháte niekoľko hodín pracovať za vás. 

coca cola ako vycistit hrdzu

» Chémia
Použiť však môžete aj o niečo drastickejšiu metódu, a teda použiť priamo prípravok na odstránenie hrdze. V obchode si dokážete zakúpiť prostriedky priamo na odstránenie hrdze, pri ktorýchsa vždy držte návodu na obale.
 
Hrdza na látke? Žiaden problém
Aj keď sa hrdza tvorí len na kovových predmetoch, veľmi jednoducho sa vie dostať aj na naše oblečenie. Kovové patenty na kabelke, rôzne zipsy či kombíky sa neraz vedia postarať o poriadnu neplechu. S menšími škvrnami si hravo poradí aj obyčajná mydlová voda a jelení loj, pri tých zažratých siahnite po citrónovej vode a soli, z ktorých vymiešate hmotu, ktorou následne postihnuté miesto potriete a necháte pôsobiť. Na záver oblečenie operte v práčke a máte vyhraté. 

Použiť však môžete aj oveľa radikálnejší spôsob, aj keď tu sa môže stať, že sa nakoniec budete musieť s oblečením aj tak nadobro rozlúčiť. Použiť totiž môžete aj chcemické prostriedky, napríklad ten, na čistenie hrdze z toalety. Prípravok len jednoducho nakvapkáte na postihnuté miesto, necháte zhruba 30 minút pôsobiť, a následne ho vyperiete v práčke. Tu však chceme pripomenúť, že nakoľko ide o pomerne agresívne prostriedky, najmä farebné oblečenie môže v postihnutých miestach vyblednúťa oblečenie budete musieť aj tak vyhodiť.
 
Hrdza na toalete
Hrdza na toalete nevyzerá zrovna veľmi vábne. Nič však nie je stratené. V prípade, že aj vás trápi rovnaký problém, určite čítajte ďalej. Najskôr vašu toaletu dôkladne vyčistite bežným čistiacim prostriedkom a následne ju zasypte jedou sódou a poriadne vydrhnite štetkou. Použiť tiež môžete zmes octa a vriacej vody. Ohrejte asi jeden liter vody, do ktorej vlejete zhruba 250 mililitrov octu. Takto pripravenú zmes nalejte po vyčistení do toaltey a opäť vydrhnite.
 
Hrdze sa môžete zbaviť aj mechanicky
Na záver ešte jedna rada. Vprípade, že sa vám nedarí hrdzu odstrániť žiadnym z uvedených spôsobov, vyskúšajte sa jej zbaviť mechanickým spôsobom. Skúsiť môžete klasické brúsenie s brúsnym papierom, pričom jeho hrubosť vyberajte podľa materiálu, s ktorým budete pracovať. Tento spôsob sa však odporúča aplikovať len na predmetoch, ktoré sa nebojíte poškriabať, nakoľko ich povrch môžete pri brúsení poškodiť. 
 
Tak čo, poradili sme vám? Ako vidíte, čistenie hrdze už nemusí byť tragédia.