Ako grilovať zeleninu a ovocie

30.07.2019 Adriana Rodina Zdielať
grilovaná zelenina

Nie iba mäso robí grilovanie. Vyskúšal si už niekedy prihodiť na rošt aj zopár paradajok, cuketu či baklažán? Prezradíme ti, ako správne grilovať zeleninu a ovocie.

Grilovaná zelenina už dávno nie je len prílohou k mäsu. Pokojne môže plnohodnotne nahradiť hlavný chod. Okrem toho, že odľahčí mäsové hody, dodá tvojmu telu potrebnú vlákninu.

Vieš, ako správne grilovať zeleninu, aby zostala chrumkavá a zároveň si zanechala všetky dôležité vitamíny?

Bez grilu to nepôjde. Zaobstaraj si ten svoj z e-shopu Kondela aj s potrebným príslušenstvom ešte dnes.

muz-gril

 

Zelenina a ovocie patria aj na gril


Ak si už griloval zeleninu, zrejme si po ako siahol najmä po paprike, paradajkách, cukine či šampiňónoch. No na gril môžeš prihodiť aj množstvo ďalších druhov zeleniny. Veľmi obľúbená je napríklad mrkva, špargľa, kukurica, zemiaky v šupke, sladké zemiaky, resp. batáty, baklažán či obyčajná cibuľa a cesnak.

Grilovanie zeleniny nie je žiadna veda a na rošt môžeš položiť takmer čokoľvek, no každý druh si vyžaduje špeciálny prístup. 
 

grilovana-zelenina-kukurica

Ako pripraviť niektoré druhy ovocia a zeleniny?
 

__check

Paprika – rozkroj ju na štvrtiny. Pred uložením na gril ju umy len z vonkajšej strany.

__check

Paradajka – odporúča sa grilovať ich vcelku. Cherry paradajky môžeš napichnúť na grilovaciu ihlu pre jednoduchšiu manipuláciu.

__check

Cuketa – nakrájaj ju asi na 1 cm veľké kolieska. Čo je veľmi dôležité – pred grilovaním ju nesoľ, pretože by stratila vodu. Môžeš ju pokvapkať olivovým olejom a jemne posypať korením.

__check

Baklažán – griluj ho, ako cuketu. Nakrájaný na kolieska a neosolený. Výborne chutí napríklad s marinádou s balzamikovým olejom, cesnakom a bazalkou.

__check

Cibuľa – nakrájaj ju asi na 1 cm kolieska.

__check

Cesnak – hlavičku cesnaku prekroj na polovicu tak, aby vznikla hviezda a polož na gril. Prekvapí ťa, ako sa prenikavá chuť cesnaku zmení na sladkastú.

__check

Šampiňóny – nakrájaj ich maximálne na štvrtinky, pretože menšie kúsky by sa mohli spáliť.

__check

Zemiaky, batáty a patizón – nakrájaj ich na tenšie kolieska. Skôr budú hotové, ak ich predtým predvaríš.

__check

Mrkva – najlepšie bude chutiť baby mrkva, ktorá je sladšia. Grilovať môžeš aj klasickú, nakrájanú na menšie kúsky.

__check

Kukurica – pred grilovaním ju chvíľu var a počas grilovania potieraj maslom. Ešte viac tak vynikne jej chuť.

__check

Špargľa – pred grilovaním z nej odkroj drevnatú časť a následne griluj vcelku.

Na grilovanie ale môžeš použiť aj niektoré druhy ovocia. Dôležité je, aby malo pevnú dužinu ako napríklad broskyňa, jablko či hruška. Veľmi chutné sú však aj grilované banány či ananás.
 

__check

Broskyňa – rozkroj ju na polovicu, odstráň kôstku a lícom polož na rozohriaty gril. Jej chuť podčiarkneš napríklad medom alebo škoricou.

__check

Ananás – ak ho raz ochutnáš grilovaný, iný už nebudeš chcieť jesť. Plátky ananásu polož na rozohriaty gril a opekaj z každej strany asi 3 minútky.

__check

Banán – pozdĺžne ho prekroj na polovicu a na gril ho polož aj so šupkou. Stačí ho grilovať 2 minúty.

zena-muz-grilovanie


Chuť grilovanej zeleniny a ovocia si veľmi rýchlo obľúbiš. Presvedč sa o tom sám na najbližšej grilovačke.

__bulb
4 tipy na ľahké recepty so zeleninou ideálne pre vaše zdravie

Chcete do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny? Vyskúšajte naše tipy na ľahké recepty za pár minút. Ich prípravu zvládnete, aj ak ste v kuchyni začiatočník.