Nie iba mäso robí grilovanie. Vyskúšali ste už niekedy prihodiť na rošt aj zopár paradajok, cukinu či baklažán? A čo tak broskyne, ananás alebo dokonca banán? Poradíme vám, ako správne grilovať zeleninu a ovocie tak, aby si oblizovali prsty aj zarytí milovníci mäsa.
Zdravé jedlá
Grilovaná zelenina už dávno nie je len prílohou ku mäsu a pokojne môže plnohodnotne nahradiť hlavný chod. Dodá vášmu jedálničku vlákninu a dokáže odľahčiť mäsové hody. Ukážeme vám, ako správne ugrilovať zeleninu tak, aby ostala chrumkavá a zároveň si zanechala všetky dôležité vitamíny.
Hoci mnohí znás siahajú najmä po paprike, paradajkách, cukine či šampiónoch, na gril môžete prihodiť aj množstvo ďalších druhov zeleniny. Veľmi obľúbená je napríklad mrkva, špargľa, zelené fazuľky, kukurica, zemiaky v šupke, sladké zemiaky, resp. batáty, baklažán či obyčajná cibuľa a cesnak. Grilovanie zeleniny nie je žiadna veda. Hoci na rošt môžete položiť takmer čokoľvek, každý druh si vyžaduje špeciálny prístup. Poďme sa pozriet, ako na to:
» Paradajka: paradajky sa odporúčajú grilovať v celku, menšie cherry rajčinky môžete pre zmenu napichnúť na ihlu, bude sa s nimi jednoduchšie manipulovať
» Cuketa: nakrájajte ju asi na 1 cm veľké kolieska a rozhodne ju pred grilovaním nesoľte - stratila by vodu. Pokvapkať ju však môžete olivovým olejom a jemne posypať korením. Grilovaná cuketa je pre mnohývh úplna topka
» Baklažán: baklažán grilujte rovnako ako cukinu. Nakrájaný na kolieska a neosolený. Výborne chutí napríklad s marinádou s balzamikovým olejom, cesnakom a bazalkou. Na grile mu stačí zhruba 6 minút
» Cibuľa: cibuľu nakrájajte na asi centimetrové kolieska a tak ju ugrilujte
» Šampióny: šampióny môžete nakrájať maximálne na štvrtinky. Menšie kúsky by sa spálili
» Zemiaky, batáty a patizón: Sladké zemiaky, ale aj tie klasické, krájajte tiež na asi centimeter hrubé kolieska. Ak chcete, aby boli rýchlejšie hotové, predvarte si ich
» Mrkva: mrkvu pokojne môžete nakrájať aj na menšie kúsky, na grilovanie sa odporúča skôr menšia karotka, ktorá je sladšia
» Kukurica: kukuricu sa odporúča predvariť a následne počas grilovania potierať maslom. Vynikne tak jej chuť
» Zelená fazuľka: odporúča sa grilovať spoločne s mäsom, a to preto, aby sa nevysušila. Vložiť ju však môžete aj do grilovacej panvičky. Pokvapkajte ju olivových olejom, posoľte a po ugrilovaní potrite maslom
» Špargľa: pred grilovaním z nej odkrojte drevnatú časť a následne grilujte v celku. Stačia jej 2 až 3 minúty
» Broskyňa: broskyne jednoducho rozkrojíte na polovicu, odstránite kôstku a lícom ich priložíte na rozhriaty gril. Jej chuť môžete podčiarknúť napríklad aj medom či škoricou
» Ananás: ak raz vyskúšate grilovaný ananás, nebudete už chcieť nič iné. Postup je pritom jednoduchý. Plátok ananásu priložíte na rozohriaty gril a opekáte z každej strany asi 3 minúty