Ako doma prezuť pneumatiky a tipy, kde kúpiť príslušenstvo k autu

26.03.2024 Dominika Oprava auta Zdielať

Začiatok jari je pre všetkých motoristov pripomienkou na prezutie pneumatík. Chcel by si vedieť jednoduchý postup, ako prezuť pneumatiky doma? Prečítaj si náš článok.

Podľa zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke je každý vodič povinný mať na svojom automobile, ktorým jazdí, prezuté zimné kolesá v termíne od 15. novembra do 31. marca. No samozrejme, ak je na ceste sneh či ľad, môžeš tak urobiť aj o niekoľko dní skôr. Z toho vyplýva, že s letnými pneumatikami môžeš jazdiť od 1. apríla. Niektoré zdroje uvádzajú, že pokiaľ teploty niekoľko dní dosahujú viac ako 7 °C, na pneumatiky s letným dezénom môžeš prezuť aj skôr.

Máš pneumatiky osadené na diskoch? S malou dávkou zručnosti, potrebným náradím a naším postupom ich zvládneš na aute vymeniť aj svojpomocne. Poďme na to.

Práve si zistil, že tvoje letné kolesá nie sú v dobrom stave? Nevadí, spolu s diskami si nové môžeš objednať z e-shopu Spintero.

Prečo je dôležité prezúvať pneumatiky?


Určite si sa už stretol s tým, že niektorí šoféri jazdia na zimných pneumatikách aj v lete. Opačne to však rozhodne neplatí. Zimné aj letné pneumatiky sú špeciálne vyrobené do iných podmienok a podľa toho by sa mali aj používať.

Používanie zimných pneumatík v lete nie je najlepšie rozhodnutie najmä z bezpečnostného hľadiska. Zimné pneumatiky sú vyrobené do chladného zimného počasia, kedy je ich priľnavosť k ceste lepšia ako v lete. Pri ich používaní v horúcom počasí je takisto dlhšia brzdná dráha a dochádza aj k vyššej spotrebe pohonných hmôt. To sú len niektoré dôvody, prečo by si s prezutím pneumatík nemal dlhšie váhať.
 

muz-zatahuje-skrutky-na-kolese
Autor: Artem Podrez (Pexels)

Existuje však jedno riešenie, ako sa vyhnúť sezónnemu prezúvaniu pneumatík – kúpiť si celoročné pneumatiky. Odporúčame ti vybrať si ich z veľkej ponuky e-shopu Autoobuv.

Postup, ako doma prezuť kolesá


Spoliehal si sa minulé roky na auto-servisy a pneuservisy, kde ti zabezpečili túto služby odborní pracovníci, no tento rok nemôžeš zohnať vyhovujúci termín? Žiadne obavy, bez veľkej námahy zvládneš prezutie kolies aj sám doma. Povieme ti, ako na to.

V prvom rade musíš skontrolovať stav pneumatík, ktoré chceš použiť. Všímaj si, či sa na nich nenachádzajú poškodenia, ktoré by ovplyvňovali ich kvalitu. Ďalej si všimni to, aká je hĺbka dezénu, ktorá je zákonom stanovená na 1,6 mm. Ak bude väčšia, je to nielen problém pri policajnej kontrole, ale aj potenciálne nebezpečenstvo na ceste. Samozrejmosťou je výber správnej veľkosti a nosnosti kolies k danému vozidlu.

Ale pozor, či už máš úplne nové kolesá alebo si ich vytiahol z garáže, pred prezutím súpravy kolies je potrebné odborné vyváženie v pneuservise. Malo by sa realizovať pri každom prezúvaní pneumatík. Zabezpečí sa tým lepšia plynulosť a komfort z jazdy, predĺži sa životnosti pneumatík a samozrejme zvýši sa aj bezpečnosť.

Teraz je čas pripraviť si náradie, bez ktorého sa výmena kolies uskutoční len veľmi ťažko. Potrebuješ:

__check

hever na zdvihnutie vozidla

__check

momentový kľúč na povolenie a utiahnutie skrutiek, prípadne rázový uťahovák alebo uvoľňovač skrutiek

__check

drôtená kefa a handra na očistenie nečistôt

__check

ochranné rukavice


Auto zaparkuj na rovine a na mieste, kde budeš mať na prezutie dostatok času bez akýchkoľvek rušivých vplyvov. Automobil zabezpeč proti pohybu zatiahnutím ručnej brzdy. V prípade automatickej prevodovky, zaraď „P“.
 

1

Ešte kým je auto na zemi, mierne povoľ všetky skrutky na kolese.

2

Pomocou hevera zdvihni auto. Umiestni ho na miesto, ktoré je na to na aute presne určené. Toto miesto môže byť na aute nejakým spôsobom vyznačené, prípadne ti to povie servisný technik. Auto zdvihni do takej výšky, kým nebude koleso celé vo vzduchu.

3

Je tu krok na odmontovanie samotného kolesa. Úplne povoľ všetky skrutky - odporúča sa povoľovať ich do kríža po niekoľkých otáčkach. Následne zlož koleso.

4

Pomocou drôtenej kefy a handry očisti všetky viditeľné komponenty.

5

Máš vo svojej dielni karosársky vosk? Namaž ním dosadacie plochy. Zabrániš tým hrdzaveniu kolesa.

6

Nasaď letné koleso podľa jeho označenia, vlož skrutky a dotiahni ich momentových kľúčom opäť krížových spôsobom. Dotiahni ich toľko, aby sa koleso nehýbalo.

7

Auto opatrne spusti z heveru na zem a skrutky dotiahni momentovým kľúčom na maximum.

8

Postup zopakuj na ostatných 3 kolesách.

muz-vymiena-na-aute-pneumatiku
Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)


Kontrola tlaku


Ako posledný krok po vymenení pneumatík a pred jazdením by si nemal zabudnúť skontrolovať hodnoty tlaku v jednotlivých pneumatikách. Pretože aj keď boli pneumatiky odložené, tlak v nich mohol klesnúť pokojne aj o tretinu. Premeraj, či tlak v nich zodpovedá predpísanej hodnote podľa typu automobilu.

Ak by si jazdil napriek nízkemu tlaku, spotreba paliva by sa výrazne zvýšila a naopak, ak bude tlak vysoký, skracuje sa životnosť pneumatík.

Aké vybavenie do garáže má pre teba pripravený e-shop Mall? Zistíš to kliknutím na odkaz nižšie.


Vlastnenie auta síce prináša obrovskú samostatnosť a flexibilitu, no zároveň aj zodpovednosť za jeho stav. Staraj sa a nepodceňuj stav auta nielen kvôli svojej bezpečnosti, ale aj bezpečnosti ostatných účastníkov cestnej premávky. Odmenou za pravidelný servis a kontroly automobilu pre teba bude jeho dlhá životnosť, dobrý stav a minimum nepredvídateľných výdavkov.

__bulb
Ušetriť sa dá aj na benzíne. Stačí dodržiavať tieto tipy

Aj napriek tomu, že sa ceny pohonných hmôt za posledné obdobie dramaticky menia, motoristi sa tankovaniu nevyhnú. Ako za benzín zaplatiť menej a ako ho šetriť?