Aj vám kradnú horúčavy spánok? Vyskúšajte toto

20.08.2018 Kristína Rodina Zdielať
Aj vám kradnú horúčavy spánok? Vyskúšajte toto

Poznáme to asi všetci. Celý rok sa tešíme na leto, slnko a prázdniny. Zrazu však teploty vystúpia nad magických 30°C a my vítame akúkoľvek možnosť ochladenia. Kritické chvíle prichádzajú najmä vtedy, keď sú horúce aj noci a my nemôžeme zažmúriť oko. V nasledujúcich tipoch vám poradíme, čo s tým môžete robiť.



#1 Cez deň vetrajte opatrne

Samozrejme, že čerstvý vzduch treba. V letných mesiacoch si však vetranie naplánujte na skoré ranné alebo až na podvečerné hodiny. Kým slnko nezapadne, otvárajte okná minimálne, aby ste si dnu nevpúšťali horúci vzduch. Tiež sa oplatí zatemňovať priestory závesmi či žalúziami. V miestnosti budete mať hneď o pár stupňov menej.


#2 Vypnite všetky zdroje tepla

Nemyslíme len rúru v kuchyni. Radi z postele sledujete televíziu alebo vám slúži ako zvuková kulisa pri zaspávaní? Možno si pravidelne nabíjate mobilný telefón na nočnom stolíku. Povypínajte, čo sa dá, a zároveň znížte negatívny vplyv elektromagnetického žiarenia, ktoré vo veľkej miere súvisí aj s kvalitou spánku.

#Ochlaďte si vzduch v spálni

Rýchla pomoc pri probléme s prehriatou spálňou? Povolajte do služby stolný ventilátor. Postačí malý tichý model, pred ktorý postavíte misku s ľadom. Vzduch v miestnosti sa príjemne ochladí a vy sa dočkáte vytúženého spánku. Ideálna teplota v miestnosti určenej na spánok je okolo 20°C.

mall zľvový kupón vašekupiny.sk

» Náš tip: Chcete pri nákupe ušetriť? Tak potom určite navštívte internetový obchod Mall.sk, kde teraz nájdete aj tieto skvelé ventilátory za top ceny. Ak navyše využijete Mall zľavový kupón alebo výpredaj, ušetríte ešte viac. 


#4 Používajte ľahké materiály

Teraz je čas, aby ste vytiahli tie saténové obliečky, ktoré po zvyšok roka schovávate vzadu v šatníku. V lete takisto postačia tenké plachty, ktoré ľahko vyperiete a rovnako rýchlo aj uschnú. Takmer okamžite sú tak pripravené na opätovné použitie. Pyžamo zvoľte kvalitné bavlnené, ktoré vašej pokožke umožní dýchať. Najdôležitejšia zásada znie: hlavne pohodlne.


#5 Nepodceňujte prípravu na spánok

Nie je to problém len nenapraviteľných workoholikov. Mnohí z nás zvyknú pracovať po večeroch či po nociach. Skúste si malými krokmi otočiť režim a pracovať už iba cez deň. Pre kvalitný a osviežujúci nočný spánok je dôležité, aby telo malo čas preladiť sa na pokojový režim. Každý z nás má túto hranicu nastavenú inak, no vo všeobecnosti platí, že organizmus „prepína“ na spánok až po dvoch hodinách od ukončenia akýchkoľvek náročnejších činností. Špeciálne v lete sa preto neodporúča pred spaním pozerať do monitora počítača, ale ani cvičiť. Naopak skvelou aktivitou je čítanie, ktoré upokojí telo aj myseľ.


#6 Bylinky na dobrý spánok

Môžete to považovať za alternatívnu medicínu, ale správne bylinky vedia zefektívniť aj proces zaspávania. Levanduľa, medovka či ľubovník sú rastlinky, z ktorých si môžete pripraviť chutný čaj alebo príjemný večerný kúpeľ.


#7 Namiesto sieťky uterák

Sieťky proti hmyzu sú už neoddeliteľnou súčasťou takmer každej domácnosti. Ak však potrebujete miestnosť ochladiť, skúste ich nahradiť navlhčeným uterákom či osuškou. Odparujúca sa voda prúdením vzduchu cez látku o poznanie zlepší teplotu v spálni a vám sa v nej bude lepšie zaspávať. Ak to praktizujete aj cez deň, zvoľte uterák v bielej farbe.


#8 Skúste domácu klimatizáciu

Často si v lete povzdychnete, že v práci je príjemnejšie ako doma? Kancelária je totiž klimatizovaná, kým doma je horúco na nevydržanie. Zmeňte to a spríjemnite si vzduch aj v byte či v dome. Domáca klimatizácia je dnes bežne dostupná a investícia do nej sa rýchlo vráti. Mnohé modely kombinujú viacero spotrebičov v jednom. Napríklad systém chladenia a ohrievania vzduchu využijete celoročne. Kombináciu so zvlhčovaním zase ocenia alergici a ľudia citliví na prašné prostredie. Ak si navyše radi ušetríte, môžete použiť Mall sk zľavový kód. Toto sú tri najpredávanejšie modely: 

mall výpredaj vašekupony.sk