7 tipov, ako ušetriť na kúrení

16.09.2019 Barbora Financie Zdielať
šetrenie

Máme tu jeseň, onedlho zimu, a to je čas, kedy opäť zapíname radiátory. Každoročná vykurovacia sezóna je späť a s ňou aj ďalšie výdavky. Ako ich znížiť?

Aj ty platíš každý rok za teplo akosi priveľa? Máme pre teba niekoľko skvelých tipov, vďaka ktorým ušetríš. Pretože aj na vykurovaní sa dá ušetriť, len musíš vedieť, ako na to.

Otvor si e-shop MekuryMarket a všetko, čo súvisí s kúrením, nakúpiš na jednom mieste.

radiator-dvere-okno


Kúrenie v dome a byte

 

1. Zníž teplotu o jeden stupeň
 

Vykurovanie domu môže byť finančne veľmi náročné. Vedel si, že každý stupeň, o ktorý priestory zbytočne prekúriš, zvyšuje spotrebu energie o vyše 5 %? Presne tak. Rôzne miestnosti majú rozličnú optimálnu teplotu. Kým v kúpeľni sa pohybuje ideálna teplota na úrovni 24 °C, v spálni či v obývačke je to 20 - 22 °C, a na chodbe naopak stačí len 18 °C. 
 

2. Nevypínaj kúrenie úplne
 

Aj ty patríš medzi tých, ktorí pri odchode z domu celkom vypnú kúrenie? Nerob to. Vykúriť po návrate celkom podchladený byt je oveľa drahšie, ako v ňom po celý čas udržiavať napríklad 15 °C.

 

3. Nezakrývaj radiátory


Zvykneš sušiť na radiátoroch oblečenie? Tak s tým rýchlo prestaň. Zakryté radiátory ťa môžu obrať až o 25 % energie na kúrenie.

Efektivita kúrenia samozrejme klesá aj v prípade, že teplu, ktoré prúdi cez radiátor, prekážajú aj iné predmety, ktoré tam nemajú čo hľadať. Zabezpeč preto, aby sa v blízkosti radiátora nenachádzali veci, ktoré by bránili prenikaniu tepla do miestnosti.
 

stolik-knihy-radiator

__bulb
Musia byť náklady na bývanie vysoké? Stačí vedieť, ako šetriť

Ušetriť náklady na bývanie je snom mnohých ľudí. Máte pocit, že peniaze vyhadzujete do koša? Prečítajte si naše tipy, ako zvýšiť rodinný rozpočet a ušetriť.


4. Krátke a intenzívne vetranie


Počas chladných dní sa odporúča vetrať krátko ale častejšie. Nonstop otvorená vetračka ťa totiž môže stáť poriadne draho. Radšej párkrát za deň otvor okno dokorán na približne 5 minút a v konečnom dôsledku prídeš o oveľa menej tepla.

 

5. Tesnenie a zateplenie
 

Práve okná a dvere sú najslabšími článkami bytu či domu. V prípade, že netesnia dokonale, siahni po tesniacich páskach, vďaka ktorým zabrániš možným tepelným stratám.

Skvelým pomocníkom sú aj vonkajšie rolety, ktoré dokážu znížiť náklady na kúrenie až o 30 %. Na podlahy môžeš použiť termoizolačný náter. Straty tepla sa znížia až o 25 %.

__bulb
Ako ušetriť elektrinu v čase zdražovania? Pomôžu vám tieto tipy

Chcete vedieť, ako ušetriť elektrinu vo vašej domácnosti? Existuje niekoľko opatrení, ktoré vám pomôžu so znížením nákladov. Vyskúšajte ich čím skôr.


6. Odvzdušnenie
 

Kedy si naposledy odvzdušňoval radiátor? Po určitom čase sa do každého radiátora dostane vzduch, ktorý následne bráni výkonnejšiemu kúreniu. Po odvzdušnení sa úspora môže vyšplhať až na ďalších 10 %. 

 

7. Pravidelný servis
 

Nemalé problémy ti neraz môže spôsobiť aj pokazený kotol. Tak ako pri oknách, aj tu treba zvážiť možnosť jeho výmeny, vďaka ktorej môžeš ušetriť nemalé peniaze. 


Ako vidíš, ušetriť na kúrení nie je také náročné. Skús dodržiavať týchto zopár bodov a uvidíš, že tvoje účty za kúrenie budú nižšie.