5 tipov, ako zariadiť detskú izbu

04.10.2019 Kristína Bývanie Zdielať
detská izba

Niektorí z nás začínajú plánovať detskú izbu už od momentu, ako sa na tehotenskom teste objavia dve čiarky. Iní zase počkajú, kým bábätko vyrastie a detskú izbu plánujú až v predškolskom či školskom období. Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, zariadenie detskej izby na vás určite počká. Na čo sa zamerať a čomu venovať dostatočný čas? Poradíme vám, ako zariadiť detskú izbu nielen prakticky, ale aj dizajnovo.

#1 Nenechajte sladké sny na náhodu

V izbičke vášho drobca by určite nemala chýbať posteľ alebo detská postieľka. Pri výbere postele sa pokojne nechajte uniesť. Že má váš syn rád rýchle autá? V jednom takom môže spať každú noc. Alebo miluje rozprávky o pirátoch? Čo tak darovať mu parádnu pirátsku loď? Alebo máte doma princeznú? V obchode Sconto nábytok nájdete to pravé aj pre ňu. Samozrejme, že tieto módne vychytávky vedia spraviť poriadny vietor v peňaženke. So Sconto zľavovým kupónmi to však nemusí byť až také finančne náročné a vy môžete svojej ratolesti dopriať posteľ, o akej vždy snívala.

detska-kuchynka-dievcatko-v-obyvacke
 

Pri výbere však dbajte na to, aby bola postieľka prispôsobená výške a váhe vášho dieťaťa. Nezabúdajte, že základom plnohodnotného spánku je správne zvolený matrac. Na trhu nájdete rôzne matrace z pamäťovej peny, latexu či kokosového vlákna, niektoré dokonca s prídavkom pohánky, s odnímateľným a ľahko prateľným poťahom. Pri výbere matraca dôkladne zvážte aj jeho tvrdosť.

 

detska-postielka-drevena-s-medvedikom

#2 Miesta nie je nikdy dosť
Nájsť vhodný úložný priestor pre malé i veľké drobnosti vášho miláčika je niekedy poriadne namáhavé. Predsa len musí mať správne rozmery, aby sa do detskej izby zmestil a v neposlednom rade sa musí páčiť. Vsaďte na praktickosť a do detskej izby umiestnite aspoň jednu šatníkovú skriňu. Ako bude vaša ratolesť rásť, určite ocení, že si bude mať kde odložiť stále pribúdajúce módne novinky. Myslite aj na dekorácie, knihy či elektroniku, ktoré bude treba niekde uložiť. 
 
dievcatko-detska-izba-ulozny-priestor
 
#3 Prvé písmenká na novom stole
Ak máte doma školáka, študenta alebo sa váš škôlkar chystá do prvej triedy, zadovážte mu kvalitný písací stôl s pohodlnou stoličkou. Najvýhodnejšie je investovať do stola a stoličky, ktoré majú nastaviteľnú výšku a rastú spolu s dieťaťom. Rovnako by mali vyhovovať ergonomickým potrebám dieťaťa. Zo začiatku váš prváčik nebude za stolom tráviť toľko času, no to sa postupne zmení. Vstupná investícia je trochu vyššia, ale pokiaľ vám dieťa vyrastie, nemusíte kupovať nový stôl ani stoličku. 
 
dievcatko-sa-uci.abecedu-plagat
 
#4 Izba by mala byť útulná
Či už zariaďujete detskú izbu pre vašu malú princeznú alebo skoro dospelého stredoškoláka, nezabúdajte, že by sa v nej mali cítiť príjemne. Je to izba, kde trávia najviac času, a preto by to malo byť ich kráľovstvo. A máločo dokáže zútulniť priestor tak, ako správne vybratý koberec. Jednofarebný alebo pestrý, s rozprávkovým motívom alebo motívom obľúbenej skupiny či metropoly. Priestor je útulnejší, pôsobí domáckejším a teplejším dojmom. Vyberte ho spoločne, a potom skočte na zmrzlinu či dobrý obed. Uvidíte, ako dobre sa bude na to spomínať. 

babatko-s-medvedikom-v-posteli

#5 Do posledného detailu

Venujte pozornosť aj výberu vhodných svietidiel. Aj v tomto prípade máte na výber neskutočné množstvo motívov. A či už zariaďujete izbu tematicky alebo klasicky, dobrý výber lampy dotvorí atmosféru a dovedie celkový dojem z detskej izby do dokonalosti.