10 tipov a trikov, ako môžete dosiahnuť nižšiu spotrebu

02.01.2019 Kristína Energie Zdielať
10 tipov a trikov, ako môžete dosiahnuť nižšiu spotrebu

Ak nejazdíte správne, spotreba vášho auta môže vzrásť až o desiatky percent. Viete, čo treba robiť, aby vaše auto “žralo” čím najmenej? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov.

 

Viete, čo treba robiť, aby vaše auto žralo čím najmenej? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov a trikov. 

 
 

Ako znížiť spotrebu auta?

 
 
Na spotrebu paliva vplýva množstvo faktorov. Sú to najmä hmotnosť vozidla, poveternostné podmienky, odpor vzduchu, pneumatiky, no predovšetkým šofér. Výslednú spotrebu vozidla totiž najviac ovplyvňuje štýl vašej jazdy.
 
#1: Rozbiehajte sa s citom
Pri rozbiehaní zošliapnite plynový pedál len zľahka. Čím prudšie ho totiž zošliapnete, tým viac paliva spálite.
 
 
#2: Sledujte otáčky motora
Motor vo vysokých otáčkach spotrebuje oveľa viac paliva. Ak teda chcete jazdiť úsporne, udržujte otáčky motora v rozmedzí 2000 - 2500 otáčok a po prekročení tejto hranice zaraďte vyšší prevodový stupeň. Jednotka je pritom určená len na rozjazd - nepoužívajte ju zbytočne ani pri pomalej jazde v snehu alebo náročnom teréne. Ak je to len trochu možné, preraďte dvojku.
 
 
#3: Jazdite plynule
Ak pri jazde rýchlo zrýchľujete, a potom rovnako rýchlo brzdíte, okrem plávajúcich žalúdkov vašich pasažierov sa to odrazí aj na zvýšenej spotrebe. Snažte sa jazdiť plynulejšie a podľa konkrétnych situácií prispôsobujte rýchlosť vozidla už v predstihu. Týka sa to napríklad zmien rýchlosti pri vjazde do obce, pri križovatkách alebo kolónach. Ak to nie je nevyhnutné, zbytočne nebrzdite. Na zníženie rýchlosti predsa stačí len zložiť nohu z plynu alebo preradiť nižší prevodový stupeň.

ako usetrit na spotrebe vasekupony.sk

#4: Minimalizujte odpor vzduchu
Vyššiu spotrebu paliva môžu zapríčiniť tiež strešný nosič, držiak na bicykle, ale aj ochranné rámy či spojlery. Spotreba pritom narastá najmä pri vyšších rýchlostiach. Ak teda práve tieto zariadenia nepoužívate, z auta ich odstráňte.


#5: Vyložte nepotrebný náklad
Vyššia hmotnosť vozidla znamená aj vyššiu spotrebu. Ak teda v aute vozíte nepotrebný náklad, vyložte ho.

#6: Používajte správne klimatizáciu
Klimatizáciu používajte s rozvahou - nielenže sú veľké teplotné rozdiely príčinou ochorení horných dýchacích ciest, ale klimatizácia vám na spotrebe vám pridá až 1,5 litra / 100 km. Pre ochladenie interiéru často stačí, keď prepnete systém na vnútornú cirkuláciu. Na druhej strane - s otvoreným oknom jazdite len v rýchlostiach do 60 km / h, pri vyšších rýchlostiach už spôsobuje zvýšený aerodynamický odpor.
 

ako ušetriť naftu vasekupony.sk

#7: Auto pravidelne servisujte
Doprajte svojmu štvorkolesovému tátošovi pravidelný servis a údržbu. Najmä výmena oleja a filtrov pomáha znížiť spotrebu paliva. Takýto prístup tiež zaručí, že vaše auto netrpí žiadnou poruchou, ktorá má vplyv na zvyšovanie spotreby.
 

#8: Dbajte na správne pneumatiky
Dôležité je, aby ste prezúvali letné a zimné pneumatiky v správnom čase. Hlavne, ak používate zimné pneumatiky v lete, odrazí sa to na výrazne vyššej spotrebe. Mimoriadne dôležitá je tiež pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách. Ak nie sú dostatočne nahustené, nielenže sa rýchlejšie opotrebujú, ale dokážu zvýšiť spotrebu paliva až o 10 %.
 
 
#9: Pri čakaní vypínajte motor
Ak viete, že budete dlhšie stáť a nemáte v aute zabudovaný systém štart - stop, určite sa vám na tento čas oplatí vypnúť motor. Za hodinu prevádzky na voľnobeh dokáže totiž spaľovací motor spotrebovať až liter paliva.
 
 
#10: Čerpajte kvalitné palivá
Na lacnejšom palive neušetríte. Čerpajte kvalitné palivá, najlepšie s obsahom čistiacich prísad. Tie udržia motor vášho auta v dobrej kondícii a postarajú sa o primeranú spotrebu.