Moderné koberce do obývačky alebo plávajúca podlaha: Čo vybrať?

obyvacka-koberec-sedacka

Rozmýšľaš, že svoju súčasnú podlahu nahradíš novou? A bude to plávajúca podlaha alebo moderné koberce do obývačky? Porovnanie sme ich výhody, nevýhody a vlastnosti.

Výber podlahy je rovnako dôležitý ako nákup nábytku, osvetlenia alebo iných častí bývania. Aj ty sa práve rozhoduješ pre tento typ zmeny v bývaní? Alebo plánuješ kúpu nehnuteľnosti a chceš mať jasno aj v tejto otázke? Pozri si naše porovnanie kobercov a plávajúcej podlahy z viacerých aspektov.

Máš predstavu, ako má vyzerať tvoja nová podlaha? Vyhľadaj ju v e-shope Merkury Market.
 

__bulb
Ušetri za teplo s výmenou okien vďaka našim radám, zľavám a kupónom

Tepelné straty a viditeľné opotrebenie za roky používania sú jasnými signálmi, že je výmena okien nevyhnutná. Aké máš na výber, ako postupovať a ušetriť peniaze?

Plávajúca podlaha alebo koberec?


Ešte niekoľko rokov dozadu by sme nenašli obývačku bez koberca. Dnes je to už iné, konkurujú mu rôzne druhy podláh, najmä plávajúca. Práve tieto dva môžeme v súčasnosti považovať za najobľúbenejšie druhy podláh.
 
Vo všeobecnosti je výber medzi plávajúcou podlahou a kobercom čisto subjektívnym rozhodnutím. Závisí od tvojich potrieb, preferencií, ale aj rozpočtu. Do úvahy je potrebné brať aj funkciu priestoru a jeho zaťaženie rôznymi vplyvmi či náročnosť spôsobu inštalácie podlahy. Túžiš predovšetkým po teplom a mäkkom povrchu? Koberec je z tohto hľadiska najlepším riešením. Alebo sú tvojimi hlavnými požiadavkami hlavne odolnosť a životnosť? Rozhodni sa pre plávajúcu podlahu.

Nevieš, ktorá možnosť je pre tvoje bývanie najlepšia? Poďme si povedať základné rozdiely medzi kobercom a plávajúcou podlahou z viacerých hľadísk.
 

obyvacka-sedacka-stolik-koberec
Autor: Dan Gold (Unsplash)

Ani taký sortiment, akým je podlahová krytina, sa nemusíš báť nakupovať cez internet. Dôležité je vyberať z dostatočne veľkej ponuky, presne ako má e-shop XXXLutz.

Prečo vybrať koberec do obývačky?


Už pri prvom pohľade do miestnosti s kobercom získaš hrejivý a útulný pocit. A v momente ako na neho stupíš, zapáči sa ti jeho mäkkosť a pohodlnosť. Vďaka týmto vlastnostiam ho stále nájdeme ako hlavnú podlahu v mnohých domácnostiach. V iných pôsobí skôr ako bytový doplnok. Nenahraditeľný je najmä v detských izbách, kde deťom zabezpečuje príjemné hranie na zemi v porovnaní s akoukoľvek inou podlahou. A v prípade zničenia opotrebovaný jednoducho vymeníš kus za kus.


Aké sú pre a proti koberca?

 

Výhody
 

__check

komfortný na dotyk

__check

tepelná izolácia

__check

akustická izolácia

__check

bezpečná podlaha pre deti aj starších ľudí (malé riziko zranenia pri páde)

__check

jednoduchá a rýchla výmena starého koberca za nový

__check

kompatibilita s podlahovým kúrením

__check

veľká škála dizajnov a prevedení

__check

možnosť výberu podľa funkcie – metrážne aj kusové koberce

Nevýhody
 

__check

náchylnosť na vznik škvŕn

__check

usádzanie prachu a nečistôt vo vláknach koberca

__check

potrebné pravidelné vysávanie (min. 2 x ročne aj tepovanie)

__check

vysoká náchylnosť na opotrebenie a poškodenie

__check

niektoré druhy kobercov sú náročnejšie na čistenie

deti-hranie-na-koberci
Autor: Polesie Toys (Pexels)

Chceš pri nákupe kobercov ušetriť? Tieto ponuky sú presne na to.

Kedy zvoliť plávajúcu podlahu?


Plávajúcu podlahu mnohí považujú za chladnú a nepríjemnú na dotyk. Ak je toto jediná prekážka, ktorá ti bráni v rozhodnutí, rýchlo a ľahko to vyrieši podlahové kúrenie. Nezabudni však pri kúpe zohľadniť rozťažnosť danej podlahy pri zohrievaní. Presvedčí ťa možno aj to, že inštaláciu zvládneš, aj ak si domáci majster so základnými zručnosťami. Spoľahnúť sa môžeš aj na jej vysokú odolnosť pred poškodením kvôli viacerým ochranným vrstvám.


Výhody
 

__check

veľký výber druhov, dizajnov a materiálov

__check

jednoduchá a rýchla údržba pri znečistení

__check

inštaláciu zvládne aj domáci majster

__check

vysoká odolnosť voči opotrebeniu

__check

kompatibilita s podlahovým kúrením

__check

niektoré druhy sú vodoodolné

Nevýhody
 

__check

pri väčšom poškodení je väčšinou potrebná odborná pomoc

__check

plocha by mala byť čo najviac rovná

__check

menej pohlcuje hluk

byt-kuchyna-s-obyvackou
Autor: deborah cortelazzi (Unsplash)

Nábytok je dôležitou súčasťou funkčného bývania. Staré kusy za nové nahradíš za super ceny vďaka týmto ponukám:


Porovnanie koberca a plávajúcej podlahy


Pri kúpe podlahovej krytiny musíš zohľadniť viaceré faktory a ich zhodu s tvojimi očakávaniami. Toto sú najdôležitejšie parametre.


Vzhľad a dizajn


Vizuálne prevedenie podlahy je pre mnohých prvým podstatným parametrom pri nákupe. Aj keď nie je najdôležitejším, zďaleka nie je ani zanedbateľným. 

Moderné koberce do obývačky sú dostupné v rôznych farebných i vzorových prevedeniach či zaujímavých textúrach. Vďaka tomu jednoducho vyberieš vzhľad koberca či už podľa zariadenia interiéru, farebnému tónu miestnosti alebo tvojho štýlu.

Koberce sú rozmanité viac, ako si možno myslíš. Vyberať si ich totiž môžeš podľa použitého materiálu, prírodného (vlna, bavlna, hodváb..) či syntetického (polyester, polyamid, akryl..). A tiež podľa techniky výroby buď vyšívaný, strihaný, slučkový či kombinovaný koberec zo slučiek a strihaného vlasu.

Viac sa ti páči koberec s krátkym alebo dlhým vlasom? Z praktického hľadiska jednoznačne vyhráva koberec s nízkym vlasom. Jeho údržba je jednoduchšia, neusádza sa v ňom veľa nečistôt a neskôr sa opotrebuje v porovnaní s kobercom s vysokým vlasom. Na druhej strane môže byť pre niekoho menej pohodlný.

Ak sa ti páčia koberce, rozhodnúť sa môžeš pre veľký metrážny koberec na celú plochu miestnosti, alebo naopak vybrať malý dizajnový koberec do obývačky len na určitú časť priestoru.

Hľadáš koberce do každej miestnosti tvojho domu? Nájdeš ich medzi ponukami na našom webe


Pod pojmom plávajúca podlaha sa všeobecne označuje spôsob, akým sa podlaha inštaluje, teda pokladaním. Samotné typy podlahovej krytiny rozlišujeme podľa materiálu na laminátové, vinylové, drevené a korkové.
 
Za najčastejšie vyberanú sa považuje laminátová podlaha kvôli svojej skvelej cenovej dostupnosti. Typická je jej výroba so vzorom dreva, dlaždíc a kameňa, rovnako ako vinylová podlaha. Drevená podlaha je takisto veľmi obľúbenou najmä kvôli svojmu elegantnému vzhľadu. Korková podlaha nie je až tak populárna, čo je škoda, keďže jej vzhľad je skutočne jedinečný. Navyše je pružná, odolná a výborne izoluje zvuk.

obyvacka-sedacka-koberec
Autor: Curtis Adams (Pexels)

Montáž


Prejdeme k praktickej stránke ukladania podlahy, čo sa ti určite zíde, ak chceš montáž koberca alebo plávajúcej podlahy realizovať sám.


Ako správne položiť koberec do obývačky?
 

1

Kúp dostatočne veľký koberec, na každej strane s presahom aspoň 15 cm.

2

Z miestnosti vynes všetok nábytok, zves aj dvere.

3

Na podlahu polož kobercovú podložku, ktorá zabezpečí lepšiu zvukovú a tepelnú izoláciu, zamedzí ohýbaniu a deformácii koberca a zvýši komfort pri jeho používaní. O podlahu ju pripevni fixačným alebo disperzným lepidlom.

4

Teraz je čas položiť samotný koberec, ktorý je nutné pripevniť ku kobercovej podložke. Najjednoduchším spôsobom, ako ho zafixovať, je použiť obojstrannú lepiacu pásku na koberce (odporúčané do menej frekventovaných miestností) alebo fixačné či disperzné lepidlo.

5

Ak použiješ lepidlo, postupne ho nanášaj na kobercovú podložku a zároveň rovnomerne prilepuj koberec. V prípade použitia lepiacej pásky ju nalep po celom obvode v dvoch pruhoch a tiež cez stred miestnosti. Pre jednoduchšiu montáž môžeš páskou polepiť celú zem vo forme mriežky približne v 50 cm rozostupoch.

6

Koberec roluj od kraja miestnosti ku stredu, pričom odstraňuj ochrannú fóliu lepiacej pásky, koberec prilep a poriadne pritlač. Pokračuj cez celú miestnosť.

7

Dávaj pozor, aby nevznikali vzduchové bublinky alebo iné nerovnosti.

Premýšľaš, kde kúpiť koberce, aby ti neukrojili z rozpočtu veľa peňazí a zároveň si kúpil kvalitné produkty? Využi tieto ponuky.


Uloženie plávajúcej podlahy


Ako sme písali vyššie, pomenovanie plávajúca podlaha označuje spôsob, ako sa táto podlaha skladá. Konkrétne sa jednotlivé časti podlahy spájajú klipovým systémom, čím dosky do seba pevne zapadnú a nie je potrebné spájať ich inak. Tento spôsob inštalácie zvládneš bez problémov aj sám.

Okrem vybranej podlahy a jej malej rezervy budeš potrebovať podložky pod plávajúcu podlahu, ktoré zaistia redukciu hluku, podlahové lišty na ukončenie podlahy a prepojenie so stenou. Všeobecným odporúčaním je nechať podlahu pred ukladaním v miestnosti aspoň 24 hodín, aby sa prispôsobila teplote.

Vyberáš plávajúcu podlahu do kúpeľne alebo kuchyne? Do týchto miestností vyber vodoodolnú plávajúcu podlahu. Spája sa lepením, čím medzi jednotlivými časťami nezostávajú žiadne prázdne miesta. Je však potrebné, aby bol priestor čo najviac rovný.
 

izba-skrina-plavajuca-podlaha
Autor: Curtis Adams (Pexels)

__bulb
Chystáš sa na stavbu domu? Aj pri nej vieš ušetriť s našimi kupónmi

Nenašiel si príbytok, ktorý by bol vhodný pre tvoju rodinu? Potom ťa čaká stavba domu. Poradíme ti, ako na to, aby bola finančne aj časovo menej náročná.

Izolácia a pohodlie


Z hľadiska lepšej zvukovej izolácie jednoznačne vyhrávajú hrubšie koberce od ich tenších variantov aj plávajúcich podláh. Dobre známou vlastnosťou plávajúcej podlahy je, že prenášajú a vydávajú zvuk už pri chodení po nej. No umiestnením špeciálnej podložky pod plávajúcu podlahu môžeš tento zvuk znížiť.

Niet pochýb, že koberec je lepší aj v oblasti tepelnej izolácie. Sám osebe totiž dokáže poskytnúť väčší tepelný komfort ako plávajúca podlaha. Dôležité však je, že pod tieto oba typy podlahy môžeš umiestniť podlahové kúrenie a tak zvýšiť úroveň svojho komfortu.

A čo pohodlie? Odpoveď na túto otázku je individuálna, keďže niekomu môže vyhovovať mäkkosť koberca a inému zase pevnosť plávajúcej podlahy. Všeobecne sa však za pohodlnejší typ podlahovej krytiny považuje koberec, pričom plávajúcu podlahu zase možno považovať za o niečo elegantnejšiu.

Hľadáš dokonalý koberec do spálne alebo detskej izby? E-shop Kondela má pripravenú bohatú ponuku s množstvom štýlových kobercov do každej izby.

Hygienické hľadisko

 

Ak si mal doma niekedy koberec, iste si si všimol, že v miestnosti s nim bola vo vzduchu nižšia koncentrácia prachových častíc. No tým pádom sa zhromažďujú práve v spomínanom koberci spolu s alergénmi či baktériami. Nevýhodou kobercov je aj to, že sú náchylnejšie na vznik plesní a vlhkosti.

Naopak, aj keď je na plávajúcej podlahe vidieť prach a nečistoty takmer okamžite, nikde inde sa neusádzajú, a tak ich jednoducho môžeš odstrániť. Prúdenie prachových častíc však môžeš pozorovať vo vzduchu.

Po čistom a voňavom domove túžime všetci. Stačí mať tie správne prostriedky a pôjde to ľahko. Všetko, čo potrebuješ, nájdeš v ponukách na našom webe.

Čistenie a údržba


Pre čistý domov je dôkladné upratovanie nevyhnutnosťou. Okrem pravidelného vysávania koberca, sa ho odporúča minimálne dvakrát za rok tepovať. Máš na koberci škvrnu? Je dôležité ju odstraňovať vhodnými prostriedkami okamžite, aby si zabránil vzniku trvalých škôd. Mysli na to, že o niečo náročnejšie môže byť čistenie koberca s dlhým vlasom, preto ho umiestňuj skôr na miesta, ktoré sa až tak neznečisťujú.

Pri čistení plávajúcej podlahy sú takisto najdôležitejšími činnosťami vysávanie a vytieranie pomocou mäkkého mopu. Pri druhej spomínanej činnosti dávaj pozor, aby si na podlahu nepreniesol príliš veľa vody a vyhol sa tak vzniku vlhkosti. A máme pre teba tip, ako si uľahčiť vysávanie kobercov s nižším vlasom aj plávajúcej podlahy – kúp si robotický vysávač. Pri odstraňovaní škvŕn použi mäkkú navlhčenú handričku.
 

zena-umyva-podlahu
Autor: SHVETS production (Pexels)

__bulb
Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Životnosť a odolnosť


Každý chce, aby mu kúpený produkt fungoval či slúžil čo najdlhšie. Samozrejme, prispievame k tomu správou starostlivosťou a šetrným používaním. Aká je životnosť koberca a plávajúcej podlahy?

Priemerná dĺžka životnosti koberca je od 5 do 15 rokov v závislosti od kvality materiálu a spracovania, typu a hrúbky vlákien a tiež frekvencie používania. Je samozrejmé, že v miestnostiach, kde sa koberec intenzívne používa (napr. obývačka, rohožka pri vstupe do domu, koberec na chodbe), sa skôr zničí, ako na iných miestach.

Životnosť plávajúcej podlahy sa odhaduje na 10 až 25 rokov. Skutočná životnosť takisto záleží od viacerých faktorov, ako je typ materiálu, kvalita montáže či intenzita používania. Jej životnosť môžeš predĺžiť aj opatrným premiestňovaním nábytku, aby nedošlo k poškriabaniu alebo inému poškodeniu povrchu.

Plávajúca podlaha má z hľadiska odolnosti a životnosti oproti kobercu jednu veľkú výhodu. Ak sa zničí časť plávajúcej podlahy, môžeš daný kus vymeniť. No v prípade väčšieho zničenia koberca musíš väčšinou vymeniť celý koberec. Len občas sa totiž stáva, že je ešte dostupný daný typ koberca, ktorým by si nahradil zničenú časť.

__bulb
Ako vyriešiť vlhkosť v dome bez drahých produktov?

Vlhkosť v dome je bežným problémom mnohých domácností. Aké sú príčiny jej vzniku, čo môže spôsobiť, ako proti nej bojovať a kedy je potrebné zavolať odborníka?

Koľko zaplatíš za plávajúcu podlahu a moderný koberec do obývačky?


Na záver ťa zrejme zaujíma, koľko za spomínané typy podlahy zaplatíš. Výsledná cena opäť závisí od materiálu, kvality spracovania či konečného predajcu.

Za metrážny moderný koberec do obývačky zaplatíš približne 3 € za m2 a plávajúca podlaha ťa bude stáť zhruba 6 € za m2. K tejto cene je potrebné pripočítať aj ďalšie potrebné komponenty potrebné k montáži.

Pomôžeme ti aj s nákupom nového nábytku. V ponukách na našom webe nájdeš desiatky skvelých ponúk.

Kompromis v bývaní


A čo ty, nedáš dopustiť na mäkký koberec alebo plávajúcu podlahu? Aj keď v tom máš jasno, možno sa ti stalo, že sa s partnerom neviete zhodnúť, čím pokryť podlahu vo vašom bývaní. Máme pre teba riešenie – niektoré podlahy pokry krytinou a na vybrané miesta umiestni kusové koberce.

Ako to môže vyzerať v obývačke? Malý koberec umiestni pod konferenčný stolík a sedačku, na zvyšku nechaj ako viditeľnú plávajúcu podlahu. V spálni bude veľký koberec zbytočný, keďže väčšinu miesta zaberá nábytok. Preto kusový koberec umiestni tesne po obvode postele. A v jedálni môžeš štýlový koberec umiestniť len pod stôl a stoličky, čím podčiarkneš význam tejto miestnosti a zároveň zabezpečíš komfort pri stolovaní.
 

stol-stolicky-zrkadlo
Autor: Spacejoy (Unsplash)

 

Zhrnutie porovnania kobercov a plávajúcej podlahy


Jednoznačne nemôžeme povedať, ktorá podlahová krytina je lepšia, pretože to závisí od tvojich individuálnych potrieb a preferencií. Čo ale povedať môžeme, sú vlastnosti jednotlivých podláh, ktoré sme zhrnuli v tabuľke. Možno ti pomôžu k rozhodnutiu pri kúpe.
 

porovnanie-koberca-a-plavajucej-podlahy
Zdroj: vlastné spracovanie

__bulb
Ako odstrániť pleseň zo steny bez drahých prostriedkov?

Škvrny plesní sú problémom nielen kvôli vzhľadu bývania, ale predovšetkým škodia zdraviu. Vieš, ako odstrániť pleseň zo steny svojpomocne a prečo vlastne vzniká?

Je lepší koberec alebo plávajúca podlaha? Odpoveď si môžeš dať len ty podľa tvojich potrieb a preferencií na to, aká podlaha sa ti páči a vyhovuje viac.

A naša rada na záver  - nemaj obavy nakupovať cez internet. Ceny sú v e-shopoch často lepšie ako v kamenných predajniach a tak máš možnosť ušetriť. A možnosť ušetriť pri online nákupoch máš aj vtedy, ak si stiahneš Rozšírenie KUPLIO.


Vieš o tom, že už prebiehajú valentínske zľavy. V našom článku zistíš super tipy na darčeky, ktorými potešíš svoju polovičku.

valentinske-zlavy-vase-kupony