Ako vybrať notebook? Kompletný sprievodca výberom

10.04.2024 Dominika Nakupovanie na internete Zdielať

Popularita stolových počítačov klesla už dávno a nahradili ich oveľa praktickejšie notebooky. Zaujíma ťa, ako si vybrať notebook? Prevedieme ťa nákupom.

V súčasnosti nájdeme minimálne jeden notebook takmer v každej domácnosti. Je plnohodnotnou náhradou za stolový počítač a aj oveľa praktickejšou, keďže ho jednoducho prenesieš, kdekoľvek potrebuješ.

Ako sa ale zorientovať v širokej ponuke e-shopov a vybrať si ten pravý notebook? Poradíme ti, aby bola tvoja kúpa čo najlepšia a zároveň aj finančne úsporná.

Využi filter na stránke Okay a vyber si notebook, ktorý zodpovedá tvojim cenovým možnostiam i preferenciám.

10 dôvodov, prečo si kúpiť notebook


Aj keď kúpa kvalitného notebooku nie je malou investíciou, prináša mnohé výhody. Ak uvažuješ o výmene starého modelu za nový, alebo si chceš kúpiť svoj prvý notebook, tu je niekoľko dôvodov, prečo to urobiť.

__check

Flexibilné používanie kedykoľvek a kdekoľvek.

__check

Využívanie notebooku na rôzne účely.

__check

Kvalitný obraz.

__check

Ľahko prenosný.

__check

Dlhá výdrž batérie.

__check

Kompaktnosť.

__check

Vysoký výkon.

__check

Nízka spotreba energie.

__check

Dlhodobá investícia.

__check

Veľký výber z dizajnov a prevedení.

Na našom webe nájdeš množstvo ponúk, ktoré môžeš využiť na kúpu notebooku i potrebného príslušenstva. Vybrali sme niekoľko najlepších.


Ako vybrať notebook?


Teraz si už poďme povedať o konkrétnych parametroch, ktoré je pri kúpe potrebné zvážiť. Tými najdôležitejšími sú údaje o výkone, grafickej karte, pamäti, displeji, konektivite, operačnom systéme a v neposlednom rade je to cena.


Používateľ notebooku


Výber notebooku podľa všetkých vyššie spomínaných parametrov súvisí v prvom rade od toho, kto bude používateľom notebooku. Iné nároky na notebook má študent, rozdielne požiadavky má dospelý pracujúci človek a iné ten, ktorý hľadá notebook na voľnočasové surfovanie na internete a hranie hier.


Notebook pre študentov by mal byť predovšetkým nižšej váhy pre jednoduché prenášanie. Dôležitá je takisto dlhšia výdrž batérie a odolná konštrukcia. Naopak, menej podstatná je výkonnosť, keďže ho využívajú najmä na zapisovanie poznámok a tvorbu projektov.

Pracovný notebook by mal disponovať vysokou výkonnosťou, dostatočne veľkou uhlopriečkou, úložným priestorom a dlhou výdržou batérie. No a v neposlednom rade by mal aj vyzerať reprezentatívne.

Ak hľadáš notebook na voľný čas a hry, zameraj sa na výkon grafickej karty i procesora. Dôležitá je aj kapacita operačnej pamäte na uloženie hier a dostatočne veľká uhlopriečka.
 

stol-stolicka-notebook-zapisnik
Autor: Arina Krasnikova (Pexels)

__bulb
Ako vybrať najlepší tablet do 200 eur? Toto sú TOP ponuky

Hľadáš cenovo dostupný tablet, ktorý splní tvoje očakávania na bežné fungovanie? Máme pre teba 4 tipy na najlepší tablet do 200 €. Ktorý si vyberieš?

Výkon


Za jeden z najdôležitejších komponentov notebooku sa považuje procesor. Práve od neho závisí výkon samotného zariadenia, a to nielen ak ide o práce v náročnejších programoch, ale ovplyvňuje tiež pracovanie vo viacerých programoch súčasne. Medzi dlhodobo obľúbené značky procesorov patrí Intel a AMD.

Vidíš v uvedených parametroch konkrétneho produktu informáciu o frekvencii procesora? Uvádza sa v GHz a označuje sa ňou počet pokynov, ktoré procesor vykoná za 1 sekundu. Základné frekvencia sú medzi 1,6 GHz až 3,3 GHz, no frekvencia výkonných procesorov sa pohybuje až na úrovni 4 GHz.


Grafická karta


Úlohou grafickej karty je zobrazovanie obrazu na displeji notebooku. Výkon grafickej karty súvisí predovšetkým s hraním hier, no aj prácou v grafických programoch.

Len pripomíname, že grafická karta je umiestnená priamo v notebooku a časom ju nie je možné nijakým spôsobom vylepšovať. A z toho dôvodu sa oplatí priplatiť si za notebook, aby ti maximálne slúžil na všetko, čo od neho očakávaš.

Existujú 3 druhy grafických kariet, a to:

__check

Integrovaná – nachádza sa v puzdre procesora a pracuje s operačnou pamäťou. Aj keď je výkonná, vhodná je predovšetkým pri notebookoch do kancelárie.

__check

Dedikovaná – ide o samostatnú grafickú kartu, ktorá má vlastnú grafickú pamäť. Využíva sa pri hracích notebookoch, výkonných na strihanie videí či pri práci v grafických programoch.

__check

Herná – špeciálne navrhnutá na hranie hier, pričom ide o samostatnú grafickú kartu.

Desiatky notebookov obľúbených značiek nájdeš aj v e-shope TPD. Nenechaj si ujsť skvelé ceny a vyber si podľa svojich preferencií.

Pamäť


Pod úložiskom notebooku rozumieme operačnú pamäť a pevný disk.

Operačná pamäť sa udáva v GB a slúži na plynulé fungovanie operačného systému. To znamená, že čím je výkonnejšia, tým viac programov súčasne bez problémov spustíš. Takisto dočasne uchováva rozpracované dáta. Akýmsi základom sú 4 GB, no naozaj komfortné používanie notebooku ti zabezpečí 8 GB.

Na pevný disk sa ukladajú médiá, nainštalované programy, vytvorené dokumenty i všetky ostatné dáta. Existuje viacero druhov, no odporúčaným je najmä SSD, ktorý je rýchly a odolný proti otrasom. Nevýhodou je však nižšia kapacita.
 

muz-pracuje-na-notebooku
Autor: Buro Millennial (Pexels)

Displej  


Pokiaľ ide o displej, potrebné si je všímať najmä jeho uhlopriečku a rozlíšenie. No pozornosť venuj aj povrchovej úprave displeja.

Veľkosť uhlopriečky priamo ovplyvňuje rozmery notebooku i jeho hmotnosť. Na základe veľkosti uhlopriečky môžeme notebooky rozdeliť do dvoch kategórií. Do prvej patria notebooky s uhlopriečkou od 11 do 13 palcov. Sú kompaktné, ľahké a ideálne na časté prenášanie.

Väčší komfort pri používaní ti poskytnú notebooky s uhlopriečkou od 14 do 17 palcov. Ideálnu sú na prácu, hranie hier i sledovanie filmov.

Rozlíšenie displeja sa udáva v pixeloch. Jednoducho platí, že čím je pixelov viac, tým ostrejší je obraz. Za štandard sa už považuje Full HD rozlíšenie, ktoré môže mať 1920 x 1080 px a viac.

Pokiaľ ide o samotný displej, na výber máš notebooky s lesklou, matnou alebo antireflexnou povrchovou úpravou. Aj keď lesklá prináša naozaj výrazné farby, na slnku s ňou nepochodíš, pretože nebudeš nič vidieť. Pri používaní vo vnútri je však obraz dostatočne viditeľný a sýty.

Matná povrchová úprava je naopak výbornou voľbou, ak často pracuješ vonku. Farebná sýtosť je síce o niečo nižšia, no nie je to nič, čo by ovplyvnilo tvoju prácu s notebookom. Tretia, antireflexná, je akousi zlatou strednou cestou medzi lesklou a matnou. Účinne minimalizuje odlesky a zároveň má kvalitný obraz.

__bulb
Najlepšia sonická kefka - ako ju vybrať, kde ju zohnať?

Po krásnom a zdravom úsmeve túžime všetci. Čo pre ten svoj robíš ty? So správnou starostlivosťou ti pomôže najlepšia sonická kefka. Ako ju vybrať a kde nakupovať?

Konektivita


Možnosť komunikovať a vymieňať si dáta s inými zariadeniami majú notebooky zvyčajne prostredníctvom USB, HDMI, LAN, WiFi, Bluetooth a čítačky pamäťových kariet.

Chceš si kúpiť pracovný notebook? Všimni si či disponuje napríklad digitálnym konektorom s názvom DisplayPort. Určený je na prenos zvuku a obrazu vo vysokom rozlíšení.

Videla si ponuku e-shopu Planeo? Použi filter a rýchlo nájdeš zariadenie podľa svojich predstáv.

Operačný systém


Najrozšírenejším operačným systémom je nepochybne OS Windows od Microsoftu, za ním nasleduje MacOS od Apple a bežne sa stretneš aj s operačným systémom Linux a Chrome OS. Rozhodnutie pre konkrétny z nich závisí len od tvojich preferencií.

Aké sú medzi nimi rozdiely? Operačný systém Windows je aktuálne dostupný vo verzii 11, ktorá bola vydaná v roku 2021. Navrhnutý bol tak, aby jeho používanie bolo pre užívateľov ešte jednoduchšie, prinášal funkcie na pomoc s produktivitou, bol výkonný na tvorbu a spokojní s ním boli i hráči.

Na prvej priečke pri hodnotení rýchlosti by sa určite umiestnil MacOS. Výborný je napríklad pre ľudí pracujúcich v kanceláriách, ktorí potrebujú pracovať s výkonným zariadením. Presne to najviac vystihuje notebook s operačným systémom od Apple.

Čo sa týka operačného systému Linux, ide o bezplatný operačný systém. Ale ešte skôr, ako sa pre neho rozhodneš, prever si, či je kompatibilný s tvojim vybraným notebookom. No pravdou je, že pri novších modeloch notebookov je podpora pre Linux v poriadku.

A na záver je to operačný systém Chrome, orientovaný predovšetkým na prácu s internetom. Notebook, ktorý má nainštalovaný tento operačný systém, sa nazýva Chromebook. Pre maximálne využitie je potrebné mať aktívne pripojenie k internetu, no niektoré kancelárske aplikácie je možné využívať aj v offline režime. 

__bulb
Ako vybrať dobrý matrac vo výpredaji? Poradíme ti

To, ako dobre sa vyspíš, do veľkej miery ovplyvňuje matrac. Chceš vymeniť svoj starý za nový? V našom článku nájdeš odpoveď, ako vybrať matrac pre kvalitný spánok.

Cena


Výsledná cena za notebook závisí od mnohých faktorov – na aký účel chceš notebook primárne používať, aké parametre musí spĺňať a tiež, či máš svoju preferovanú značku.

Napríklad notebook na bežné použitie kúpiš už od 150 €, no cenovka pracovného výkonného notebooku začína približne na 400 €.

Nechceš minúť veľa peňazí? Odporúčame ti vopred stanoviť finančný limit a presne si spísať, čo od notebooku očakávaš. Pomôže ti to zamerať sa len na tie zariadenie, ktoré spĺňajú tvoje požiadavky a ihneď vyfiltruješ tie notebooky, ktoré by si v skutočnosti nevyužila.


Starostlivosť o notebook


Keďže notebook nie je najmenšou investíciou, pozornosť je potrebné venovať nielen jeho výberu, ale aj následnej údržbe, ktorou predĺžiš jeho životnosť.

Začneme vnútorným čistením notebooku. Základom starostlivosti je vykonávanie pravidelných aktualizácií, vymazávanie nepoužívaných aplikácií a dát, ktoré už viac nie sú potrebné. Aj ony totiž zaťažujú zariadenie a znižujú jeho výkon.

A teraz je čas na údržbu notebooku zvonku. Čo by mala zahŕňať? Čistenie monitora, klávesnice a myšky na pravidelnej báze, povedzme raz za dva týždne. Na odstránenie prachu z klávesnice a myšky použi jemný štetec, ktorým z nich odstrániš prach. No ešte predtým môžeš klávesnicu otočiť, čím z nej vypadnú najväčšie nečistoty. Následne na handričku nanes čistič určený na plastové komponenty počítača a dočisti ich. Monitor takisto vyčisti handričkou navlhčenou špeciálnym prípravkom na čistenie obrazoviek a jemne ju utri.
 

Šetriť pri online nákupoch? S Rozšírením KUPLIO to nie je žiadny problém. Stiahni si ho ešte dnes a užívaj si šetrenie peňazí.

vasekupony-rozsirenie-kuplio


Notebook je momentálne jednotkou na trhu v rámci počítačovej techniky, a to práve vďaka jeho univerzálnemu a jednoduchému používaniu a prenášaniu kedykoľvek a kdekoľvek. Sme si istí, že jeho výhody spoznáš už po prvom použití a veľmi rýchlo si ho obľúbiš.