Pozor, začína sa chrípková sezóna

01.10.2019 Barbora Rodina Zdielať
chrípka

Posilni svoju imunitu a dopraj telu dostatok vitamínov. Chrípková sezóna je späť a na pozore by sa mali mať najmä rizikové skupiny ľudí. Patríš medzi nich aj ty?

Ani sme sa nenazdali a chrípková sezóna opäť zaklopala na dvere. V našich končinách trvá najmä od októbra aktuálneho roka do apríla nasledujúceho roka. Neznamená to však, že sa nemôže vyskytnúť aj v inej časti roka. Vyznačuje sa zvýšeným výskytom chrípky a jej podobných ochorení.

Najrizikovejšou skupinou sú najmä seniori, deti, tehotné ženy, ľudia s chronickými ochoreniami a oslabenou imunitou (napríklad zdravotníci). Čo robiť, aby ťa choroba obchádzala míľovými krokmi?

Ochorel si? Objednaj si lieky online z pohodlia domova. V Benulekáreň kúpiš všetko, čo potrebuješ a za skvelé ceny.

zena-v-posteli-smrkanie-chripka
Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)
 

Príznaky chrípky


Kašeľ, kýchanie a sliny sú 3 hlavnými zdrojmi prenosu chrípky z človeka na človeka. Keďže je jej prenos naozaj veľmi jednoduchý, považuje sa za vysoko infekčné vírusové ochorenie. Trvanie chrípky ako aj jej sprievodné príznaky sú u každého jedinca iné, a to podľa veku, úrovne imunity či iných sprievodných ochorení.

Najťažšie príznaky väčšinou odznejú po 5 – 7 dňoch od začiatku liečby, menej závažné ako únava, bolesť kĺbov či nádcha môžu trvať aj 7 – 14 dní.

Aký je rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím? Veľa ľudí si ich zvykne mýliť. Prechladnutie má pomalší vývoj, naopak chrípka začína odrazu – ráno sa cítiš dobre a poobede alebo večer máš teplotu, zimnicu a pociťuješ únavu.

Najčastejšími príznakmi chrípky je horúčka, zimnica, bolesti svalov a kĺbov, kašeľ, bolesti hlavy, únava a celková slabosť.
 

muz-postel-drzanie-hlavy
Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)

Účinná prevencia


Pôvodcovia chrípky sa do nášho organizmu dostávajú cez horné dýchacie cesty a spojovky. V chrípkovom období by si preto dávaj pozor na svoje zdravie vo zvýšenej miere.

Očkovanie je prvým všeobecne odporúčaným opatrením v snahe neochorieť na chrípku. Zabezpečí telu množstvo ochranných protilátok, ktoré sa v tele vytvoria 10 – 14 dní od očkovania. Vzhľadom na to, že zloženie očkovacích látok sa každý rok mení, je potrebné očkovanie absolvovať každý rok. 

Samozrejmosťou by mala byť zvýšená hygiena rúk doplnená o používanie dezinfekčných gélov. A to najmä vtedy, keď nemáš možnosť umyť si ruky mydlom a vodou.

__fire
Jednoduchý návod na správne umývanie rúk v 11 krokoch

Myslíte si, že si umývate ruky správne? Aj takáto obyčajná činnosť vás môže ochrániť pred chorobami. Zistite, ako na to pomocou jednoduchého návodu.


umyvanie-rukAutor: Edward Jenner (Pexels)

 

V kontakte s ľuďmi sme neustále, či už pri návšteve obchodu, cestovaní verejnou dopravou alebo v práci. Ak je to možné, snaž sa vyhýbať priamemu kontaktu s ľuďmi, u ktorých sa viditeľne prejavujú príznaky chrípky. Platí to aj opačne, ak si chorý ty, zostaň doma a nestretávaj sa s ľuďmi.

Jednoducho sa však môžeš nakaziť aj po kontakte s kontaminovaným predmetom a následným dotknutím očí, nosa či úst bez toho, aby si si ruky predtým umyl. Vysokorizikovými predmetmi sú napríklad tlačidlá vo výťahu, kľučky, nákupné vozíky a košíky či držiaky v autobusoch.

Podľa hygienikov prežije vírus v prachu nevetranej izby aj niekoľko dní, preto je odporúčané nárazové a pravidelné vetranie.
 

zena-drzanie-teplomer
Autor: Polina Tankilevitch (Pexels)

Posilnenie imunity v boji proti chrípke


Úlohou imunitného systému je chrániť organizmus pred chorobami a infekciami. Ak nie je imunita dostatočná, organizmus je ľahšie napadnuteľný.

Úroveň imunity ovplyvňuje viacero faktorov, napríklad zvýšená konzumácia alkoholu, fajčenie, nezdravé stravovanie, nedostatok spánku, ale aj užívanie silných liekov či vážne ochorenia.

Svojmu imunitu ale môžeš neustále posilňovať a to rôznymi spôsobmi. Dôležité je, aby si to robil neustále a nielen v období chrípkovej sezóny. To už môže byť neskoro.
 

Ako celoročne posilňovať imunitu?

__check

Pohyb – šport je strašiakom mnohých ľudí a je v poriadku, že nie každý si k nemu našiel cestu. Napriek tomu sa môžeš pohybu venovať každý deň, napríklad vo forme krátkej prechádzky alebo tým, že uprednostníš chôdzu pred cestou autom na krátke vzdialenosti.
Chceš začať s pravidelným pohybom? Na začiatok je skvelá joga pre začiatočníkov.

__check

Zdravá a vyvážená strava – zaraď do svojho jedálnička viac vlákniny, probiotík či potravín s obsahom zinku. Nezabúdaj aj na dostatočný pitný režim.

__check

Vitamíny – pre telo je najlepšie, ak vitamíny prijmeš vo forme stravy, teda konzumáciou ovocia, zeleniny, orechov či rôznych semienok. Ak sa ti ich nedarí konzumovať v dostatočnom množstve, siahni po výživových doplnkoch z lekárne Dr. Max.

__check

Spánok – často je podceňovaný, no regenerácia je pre telo mimoriadne dôležitá nielen kvôli dostatočnej produktivite počas dňa, ale aj na posilnenie imunity.

__check

Stres – pokús sa nájsť príčinu a odstrániť ju, aby si ho čo najviac eliminoval.  


Odlíšiť chrípku od iných respiračných ochorení je niekedy náročné. Aj z toho dôvodu chorí ľudia niekedy nenavštívia lekára a stavia na samoliečbu. Nie je to správne, pretože veľmi jednoducho môžu ochorenie preniesť na ďalších ľudí. Preto, ak cítiš nejaké príznaky chrípky, vyhľadaj lekára a z ochorenia sa vylieč skôr, ako pôjdeš medzi ľudí.