Dávaš pod stromček lyžiarsku prilbu? Poradíme, na čo predtým myslieť

04.12.2023 Dominika Nakupovanie na internete Zdielať

Vianoce sú hlavne o praktických darčekoch, ktoré dotyčný využije. Ak sa nevie dočkať zimnej lyžovačky, vyber mu lyžiarsku prilbu. Čo vedieť pred kúpou?

Zima sa oficiálne začala a spolu s ňou aj obdobie zimných športov. Plánuješ si sneh užiť plnými dúškami? Nezabudni na kvalitné teplé oblečenie. Skvelým spôsobom, ako stráviť zimné voľno, je oddychový víkend na horách spojený s lyžovačkou. Chystáš sa na ňu ty sám alebo vieš o niekom z tvojho blízkeho okolia? Praktickým darčekom bude prilba na lyžovanie.

Vieme, že kvalitné športové oblečenie a doplnky nie sú najlacnejšou záležitosťou. Preto sme pre teba vybrali niekoľko skvelých ponúk, vďaka ktorým ušetríš peniaze.

lyziar-lyzovanie
Autor: Chris F (Pexels)

Je lyžiarska prilba povinná?


Nosením prilby na lyžovanie v prvom rade zvyšuješ vlastnú bezpečnosť na svahu. V prípade pádu totiž výrazne znižuje riziko zranenia hlavy. Takisto plní ochrannú funkciu pred mrazom a vetrom. A v neposlednom rade upevňuje lyžiarske okuliare.

Ako je to s povinnosťou nosenia lyžiarskej prilby? Síce jej nosenie dospelým nepredpisuje zákon, ale je to všeobecne odporúčané. A to bez ohľadu na to, či si začiatočník alebo skúsený lyžiar. Vhodné je mať ju vo svojej lyžiarskej výbave vždy.

V prípade detí platia iné podmienky. V niektorých krajinách je pre nich nosenie prilby dokonca predpísané zákonom. Za jeho nedodržanie hrozia pokuty či odobratie skipassov. V ktorých krajinách musia mať deti na svahu prilbu?
 

__check

Slovensko – deti do 15 rokov

__check

Česká republika, Francúzsko, Švajčiarsko – nosenie prilby nie je dané zákonom, ale odporúčané

__check

Rakúsko – rozdiely sú podľa strediska pre deti do 15 – 16 rokov

__check

Slovinsko – deti do 15 rokov

__check

Poľsko – pre deti do 16 rokov

rodic-dieta-lyzovanie
Autor: karim desouki (Pexels)

__bulb
Platba kartou v zahraničí - na čo všetko si dávať pozor?

Chceš v zahraničí platiť kartou? Mal by si vedieť, aké poplatky si tvoja banka účtuje. A vieš, čo robiť, aby bola platba kartou v zahraničí bezpečná? Povieme ti to.

Celoškrupinová vs. pološkrupinová prilba


Si ty alebo ten, komu ju chceš kúpiť, občasný lyžiar, ktorý si zjazd na svahu najradšej užíva pomalým tempom? V tom prípade kúp pološkrupinovú lyžiarsku prilbu. Poskytuje vysoký komfort počas nosenia aj vďaka nižšej hmotnosti. Neodporúča sa nosiť ju na rýchlu jazdu v náročnom teréne, ideálna je na upravené zjazdovky.

Naopak, celoškrupinová lyžiarska prilba by mala byť súčasťou výbavy v prípade zjazdu náročného terénu. Je oveľa bezpečnejšia a spoľahlivejšia ako pološkrupinová.
 

Hľadáš cenovo dostupnú prilbu? Nájdeš ju v ponukách na našom webe.

Ako vybrať lyžiarsku prilbu a kde majú na ne zľavy?


Vieš, čo všetko je potrebné zohľadniť pred kúpou prilby na lyžovanie? A kde ju kúpiš so športovým oblečením za TOP ceny? Aj to zistíš v nasledujúcich riadkoch.

__bulb
Zimná dovolenka na lyžiach: Ako na nej ušetriť?

Súhlasíte s tým, že zimná dovolenka musí byť na zasnežených kopcoch? Doprajte si ju s celou rodinou aj tento rok. S našimi tipmi na nej ešte aj ušetríte.

Veľkosť prilby je kľúčová


Správny výber veľkosti prilby je rozhodujúci pre celkový komfort, ale hlavne bezpečnosť. To, že je prilba vybratá správne, zistíš tak, že ani netlačí, ani nie je príliš voľná. Takisto by sa nemala na hlave posúvať a zakrývať oči.

Vhodnú veľkosť lyžiarskej prilby zistíš jednoduchým spôsobom – krajčírsky meter umiestni tesne nad obočie a zmeraj obvod hlavy. Prilby sú dostupné v mnohých veľkostiach a v určitom rozsahu, napríklad, ak máš obvod hlavy 54, bez obáv si môžeš kúpiť prilbu s označením veľkosti 54 – 56 cm.

Veľkosť prilby pre deti sa určuje rovnakým spôsobom, ako pri dospelej osobe. Nechceš každú chvíľu kupovať novú detskú lyžiarsku prilbu? Vyber tú so systémom regulácie. Dostupné sú v rôznych farebných prevedeniach a motívoch, vďaka čomu bude aj jej výber pre dieťa o niečo zaujímavejší.

Dámska lyžiarska prilba je vo svojej zadnej časti prispôsobená výrezom na vlasy a vrkoč. Modely pánskej lyžiarskej prilby sú zase prispôsobené väčšiemu obvodu hlavy. Ak medzi spomínanými nenájdeš takú, ktorá by ti sedela ako uliata, pozri aj kategóriu unisex modelov.
 

lyziar-svah-hory
Autor: Fede Roveda (Pexels)

Ak myslíš prakticky, tou najlepšou voľbou je prilba na lyžovanie so štítom. Štít plní rovnakú funkciu ako samotné okuliare. Komfortné riešenie je to najmä pre lyžiarov, ktorí nosia dioptrické okuliare.

A čo spomínané okuliare? Medzi nimi a prilbou by nemal byť veľkých priestor, kvôli prenikaniu chladného vzduchu. Nemali by ťa tlačiť, ale zároveň je dôležité, aby priliehali k hrane prilby. Alternatívou je lyžiarska prilba s okuliarmi, ktoré sú na nej už upevnené.

Medzi ponukami na našom webe nájdeš aj okuliare na lyžovanie i snowboard. Ktoré si vyberieš?

Odvetrávanie prilby


Tento parameter prilby je veľmi dôležitý, kvôli odvádzaniu potu a vlhkosti nahromadenej v prilbe. Odvetrávanie môže byť riešené formou fixných otvoroch alebo tak, že počet otvorov bude regulovať používateľ podľa potreby.

 

Zateplenie prilby a jej hmotnosť


Pri výbere zateplenia prílb máš na výber hrejivé, antialergénne či priedušné materiály. Odporúčanou maximálnou hmotnosťou prilby je 550 gramov kvôli jej pohodlnému niekoľkohodinovému noseniu.

Vieš, že na našej stránke nájdeš širokú ponuku pre každého športovca? A v zľave desiatok percent? Pozri na tie najlepšie kúsky, čo sme pre teba ulovili:


Komfortné zapínanie prilby


Prilby s vyššou cenovkou disponujú kovovým uzáverom namiesto plastového. Častým spôsobom zapínania je tzv. račňové uťahovanie, no stretnúť sa môžeš aj zapínaním pomocou pracky s magnetom. Zvoľ to, ktoré bude pre používateľa najlepšie.

__bulb
Ako šetriť batériu do mobilu, aby vydržala čo najdlhšie?

Krátka výdrž batérie trápi väčšinu používateľov mobilných telefónov. A pritom existuje množstvo jednoduchých riešení, ako batériu do mobilu šetriť. Ktoré to sú?

Ako zistíš, že si vybral dobrú lyžiarsku prilbu?
 

__check

na hlave sedí veľmi dobre – nie je tesná ani príliš voľná

__check

je ľahká – platí, že čím ľahšia, tým lepšia

__check

umožňuje hlavou voľne pohybovať

__check

nad zátylkom by mala tesne priliehať

__check

nepadá na oči

__check

zapínanie pod bradou je mäkké

__check

jej súčasťou je ventilačný systém

__check

zadná časť nad krkom by mala byť z mäkkej výstelky


Skontroluj, či vybraná prilba spĺňa bezpečnostné normy. Kvalitná prilba musí mať certifikát CE EN1077 o dodržaní noriem EÚ.

lyziar-svah-kopce
Autor:  Chris F (Pexels)

Ušetriť môžeš aj na ubytovaní, stačí použiť tieto ponuky:


Kedy vymeniť prilbu?


Samozrejmosťou je jej výmena po páde, pretože tým dôjde k jej deformácii. No všeobecným odporúčaním je meniť prilbu každé 3 až 5 rokov, bez ohľadu na to, či došlo k pádu alebo nie.

__bulb
Vyberte si najlacnejšie cestovné poistenie na vašu dovolenku

Cestovné poistenie by malo byť súčasťou každej dovolenky. Ktoré cestovné poistenie je najlepšie? V našom článku vám poradíme, ako získate najlacnejšie cestovné poistenie.

Teraz už vieš, na čo sa pri výbere lyžiarskej prilby zamerať. Našou radou je zobrať pred nákupom dotyčného do predajne prilbu vyskúšať. Keď budeš vedieť, ktorá mu najlepšie sedí, objednaj ju cez internet. Online nákupy sú predsa vďaka rôznym kupónom vždy výhodnejšie.

A aby prilba nebola pod stromčekom osamelá, prihoď k nej aj športovú výbavu. S týmito výpredajmi potešíš aj ušetríš:


Exkluzívne zľavy a zľavové kódy nájdeš v našom adventnom kalendári. Každý deň od 1. do 20. decembra môžeš využiť inú skvelú ponuku. Aká zľava ťa čaká dnes?

adventny-kalendar-vase-kupony