Platba kartou v zahraničí - na čo všetko si dávať pozor?

31.08.2023 Dominika Ako ušetriť na cestách Zdielať

Chceš v zahraničí platiť kartou? Mal by si vedieť, aké poplatky si tvoja banka účtuje. A vieš, čo robiť, aby bola platba kartou v zahraničí bezpečná? Povieme ti to.

Platenie kartou je všeobecne obľúbeným a pohodlným spôsobom platenia. Počas dovolenky to platí dvojnásobne. Len málokomu sa chce so sebou neustále nosiť hotovosť pri presúvaní sa z hotela k moru a naopak či pri návšteve mesta a pamiatok.

Plánuješ aj ty najbližšie využiť na platenie bankomatovú kartu? Tieto tipy ti pomôžu k bezpečnému plateniu kartou. A zhrnuli sme aj poplatky, ktoré sú účtujú 3 vybrané banky za platby kartou v zahraničí.

Rozmýšľaš nad zmenou banky? Možno práve mBank splní tvoje predstavy o poskytovaných službách. Pozri si jej ponuku ešte dnes.

obchod-platenie-kartou

 

Výbery z bankomatov


Na uskutočnenie výberov z bankomatov banky odporúčajú využívať debetnú kartu. V porovnaní s kreditnou sú poplatky za výber výrazne nižšie. Aby si na výbere hotovosti nepreplatil, musíš dávať pozor aj na to, z akého bankomatu si chceš peniaze vybrať. Hľadaj preto bankomaty skupiny tvojej banky. Naším odporúčaním je informovať sa ešte pred cestou, z akých môžeš vyberať hotovosť bez poplatkov.

V akej mene realizovať výbery – v domácej (€) alebo v zahraničnej mene danej krajiny? Odporúčaním bankárov je vyberať hotovosť bez konverzie na euro, teda v zahraničnej mene krajiny, v ktorej sa nachádzaš.

Z akého dôvodu? Poplatok za prepočet predstavuje niekoľko percent z celej transakcie. Podľa výšky vyberanej sumy by si tak mohol prísť o nemalú sumu peňazí.

Všeobecnou radou je naraz vybrať vyššiu sumu, ako opakovane platiť poplatky za výber z bankomatov v zahraničí.

No a na záver, ak to nie je nutné, služby zmenárne nevyužívaj. V prepočte na miestnu menu budeš mať menej peňazí, než by si mal k dispozícii po výbere z bankomatu či pri platení kartou.
 

zena-vyber-z-bankomatu


Debetná vs. kreditná karta


Rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou sme naznačili už v predchádzajúcom odseku. Ktorú teda využívať na čo?  

Debetná karta je ideálna na výbery hotovosti z bankomatov či na platenie menších položiek.

Naopak, kreditnou uhrádzaj náklady za ubytovanie, dopravu a iné väčšie náklady za položky súvisiace s cestovaním. V niektorých hoteloch sa dokonca môžeš stretnúť s tým, že budú akceptovať len platbu kreditnou kartou.

O tom, prečo vlastniť aj kreditku, ťa možno presvedčí to, že často sa s ňou spájajú aj rôzne benefity. Príkladom je napríklad vstup do VIP letiskových salónikov či drobné darčeky pri ubytovaní. Výhody, ktoré sa s ňou spájajú, sa odlišujú od konkrétnej banky.

Ak ich pri cestovaní budeš mať obe, bude to rozhodne tvojou výhodou a ušetríš.
 

nakup-potravin-terminal-platba-kartou

__bulb
Ako vybrať cestovné kufre za výhodnú cenu? Poradíme ti

Chystáš sa na dlhší výlet, dovolenku alebo pracovnú cestu? Už s predstihom mysli na to, do čoho sa zbalíš. Zisti, podľa akých kritérií vyberať cestovné kufre.

Platenie mobilom a hodinkami


Súčasná moderná doba nám umožňuje realizovať platbu mobilom aj hodinkami. Je to rovnako jednoduché ako platenie kartou, no ešte o niečo bezpečnejšie.

Pri tomto druhu platenia totiž neprechádzajú skutočné údaje z karty, ale pri každej platbe je vygenerované jedinečné číslo spolu s kódom. Všetky dáta sú uložené v zariadení a nie sú poskytované obchodníkom. Platenie kartou v zahraničí teda pokojne doplň o tieto spôsoby uhrádzania.
 

terminal-platenie-hodinkami

 

Poplatky za platbu kartou v zahraničí


Pozreli sme sa na poplatky za platenie kartou v zahraničí v prípade 3 bánk pôsobiacich na našom trhu. Pre najaktuálnejšie informácie si vo svojej banke si tieto podmienky over pred každou cestou.

V prípade Slovenskej Sporiteľne, VÚB banky a Tatra banky sú poplatky za platbu kartou v zahraničí nasledovné:
 

platba-kartou-v-zahranici-porovnanie-poplatkov


Slovenská sporiteľňa si za výber hotovosti z bankomatu alebo platbu kartou účtuje poplatok 2 %, no vždy maximálne 3 € z danej sumy. V prípade VÚB banky je rozdiel medzi typom karty – ak máš debetnú, poplatok je 2,4 % z transakcie a pri kreditnej karte sú to 2 % z transakcie. No, a ak máš účet v Tatra banke, poplatok za platbu kartou zahraničí neplatíš.
 

zena-taska-terminal

Všeobecné rady pri platení kartou v zahraničí:
 

__check

over si platnosť karty a nastavené maximálne limity

__check

odporúča sa vlastniť minimálne 2 karty, pričom jedna by mala byť embosovaná  (Môžeš s ňou platiť na predajných miestach, kde používajú imprinter – zariadenie na prenášanie údajov z karty na pokladničný blok. Na karte je vyrazené číslo karty, jej platnosť a meno držiteľa. Pri platení s ňou stačí podpis, nie je potrebné zadávať PIN kód. Dokonca nemusíš mať kartu ani pri sebe, stačí zadať číslo karty, meno, dátum exspirácie a kontrolné číslo.)

__check

zisti si, či tvoj hotel akceptuje debetnú kartu

__check

podozrivé platby na účte ihneď nahlás banke a kartu zablokuj

__check

PIN kód si nepíš a neukladaj do peňaženky

__check

nastav si notifikácie pri platení kartou

__check

pri zadávaní PIN kódu chráň číselník druhou rukou

__check

údaje o karte nikomu nehovor

__check

kartu nenechávaj nikde položenú a maj ju vždy pod dohľadom

Bezhotovostné platby sú rýchle, jednoduché a považované aj za menej rizikové z hygienických dôvodov. Využívaj svoju kartu na maximum, no vždy mysli pri platení na bezpečnosť, aby si ochránil svoje peniaze.