Ako vybrať cestovné kufre za výhodnú cenu? Poradíme ti

17.07.2023 Dominika Nakupovanie na internete Zdielať

Chystáš sa na dlhší výlet, dovolenku alebo pracovnú cestu? Už s predstihom mysli na to, do čoho sa zbalíš. Zisti, podľa akých kritérií vyberať cestovné kufre.

Žiadne cestovanie sa nezaobíde bez kvalitného cestovného kufra. Jeho veľkosť a vlastnosti súvisia s konkrétnou cestou či dĺžkou pobytu. Potrebuješ si kúpiť nový kufor a rozmýšľaš, ako ho vybrať? Čítaj ďalej.

Chceš si kúpiť štýlový cestovný kufor? Pozri si ponuku e-shopu Answear a za jeho nákup ušetri.

kufor-oblecenie-cestovne-doklady

Druhy cestovných kufrov


Na trhu sa stretneš s týmito druhmi kufrov na cestovanie:
 

__check

Kabínový kufor – ide o cestovný kufor s najmenšími rozmermi. Svojou veľkosťou (55x40x20 cm) sa zaraďuje do kategórie palubných kufrov. Tento malý cestovný kufor má maximálnu nosnosť 15 kg.

__check

Stredný cestovný kufor – jeho výška zvykne byť do 80 cm, ostatné rozmery môžu byť rôzne. Maximálna nosnosť je 20 kg.

__check

Veľký cestovný kufor – s objemom 150 litrov je ideálny na dlhšie dovolenky. Za tento kufor si u prepravcu pravdepodobne niečo priplatíš.


Špecifickým druhom sú cestovné tašky do lietadla, ktoré si môžeš zobrať aj na palubu lietadla. Môžu byť vhodnou alternatívou kabínového kufra. Sú dostatočne priestranné, nenáročné na prenášanie a dostupné v mnohých farebných prevedeniach. Okrem cestovania ich môžeš využiť aj na bežný deň, napríklad na športové aktivity.
 

zena-dieta-kufor-balenie

Cestovné kufre podľa použitého materiálu


Výber kufra nie je vôbec jednoduchý. Rozhodovať sa musíš aj podľa toho, z akého materiálu je vyrobený. Na výber máš tieto možnosti:
 

__check

Kožený kufor – charakteristický je svojou vysokou odolnosťou, pevnosťou a, samozrejme, pekným vzhľadom. Rozhodne je pre teba ideálny, ak si potrpíš na vzhľad batožiny. Zároveň je potrebné povedať, že sa koža môže veľmi ľahko poškodiť poškriabaním a takisto sa o tento materiál musíš starať. Niekoho môže od kúpy odradiť aj vyššia suma.

__check

Textilný kufor – u väčšiny cestovateľov stále patrí k najobľúbenejším typom kufrof. Definuje ho nízka hmotnosť, čo prispieva k ľahšiemu prenášaniu. Priaznivá je aj jeho cena. Nevýhodou je nižšia odolnosť pred poškodením či náročnejšia údržba podľa konkrétnej textílie.

__check

Škrupinový kufor – alebo plastový disponuje vyššou odolnosťou pred akýmkoľvek poškodením, takže v ňom budú aj krehké predmety v bezpečí. Je nenáročný na údržbu aj pomerne ľahký na prenášanie. Pri výbere kufru z plastu ti odporúčame nepozerať na cenu. Lacnejšie modely môžu byť menej kvalitné a mohli by sa rýchlejšie znehodnotiť.

__check

Hliníkový kufor – na záver sa dostávame k najodolnejšiemu typu kufru spomedzi všetkých. Je vodoodolný, nehorľavý a aj napriek použitému materiálu sa pomerne jednoducho prenáša. Značnou nevýhodou je vysoká cena a rovnaký metalický vzhľad, ktorý sa nemusí všetkým páčiť.

muz-notebook-kufor-oblecenie

Podľa čoho vyberať kufre na cestovanie?


Cestovanie je po každý raz špecifické a iné. Tomu je potrebné prispôsobiť nielen obsah batožiny, ale aj samotný kufor. Svoj nákup neunáhli, všímaj si tieto parametre a kúp si správny kufor.

 

Spôsob prepravy


Cestuješ autom? V tom prípade neexistuje limit, koľko batožiny si môžeš so sebou zobrať. Pri preprave vlakom či autobusom si vopred zisti, aká veľkosť a váha batožiny je dovolená a za akú si priplatíš. Každý prepravca môže mať osobitné podmienky.

Cestovanie lietadlom je ešte špecifickejšie a tvoja batožina musí spĺňať presné limity. Za väčšiu váhu alebo veľkosť batožiny zaplatíš navyše.
 

zena-kufor-batozina

 

Veľkosť kufra


Ako sme spomínali, veľkosť tvojej batožiny by si mal prispôsobiť aj spôsobu dopravy. V prvom rade však mysli na účel cesty, ako dlho bude trvať a čo všetko budeš potrebovať.

S rozhodovaním o veľkosti kufra súvisí aj to, koľko ľudí sa balí do neho balí. Iné je, ak je celý pre teba a ak sa do neho má zbaliť 4-členná rodina.

__bulb
Vyhľadávač leteniek online: Cestujte viac za menej

Túžite cestovať a spoznávať nové miesta? Nenechajte sa odradiť ani cenou. Dáme vám tip na vyhľadávač leteniek a ďalšie rady, ako cestovať lacno kedykoľvek.

Ročné obdobie


Záleží výber kufru aj od toho, kedy cestuješ? Určite áno. Naším odporúčaním je, aby si vlastnil minimálne 2 kufre. Jeden väčší využiješ na cestovanie v chladnejších mesiacoch. Vtedy potrebuješ teplejšie oblečenie, ktoré ti v batožine zaberie viac miesta.

Naopak, v lete ti stačí menší. Za veľký by si v tomto prípade platil zbytočné poplatky, ak by nebol plne využitý.

Súprava cestovných kufrov môže pre teba výhodným riešením, ako pri ich nákupe ušetriť. Súpravy kufrov sa skladajú zvyčajne z 3 kusov kufrov rôznych veľkostí. Podľa typu cesty ich môžeš striedať alebo využiť všetky pri cestovaní s rodinou.
 

zena-kufor-kabelka

Súpravy cestovných kufrov nakupuj z e-shopu Alza a ušetríš čas i peniaze. 

Pravidelnosť cestovania


Cestuješ pravidelne? Investuj do kvalitnejšieho a odolnejšiu kufru. Ten zvládne všetky druhy prepravy aj rôzne spôsoby manipulácie. V prípade výnimočných ciest ti postačí aj malá taška.

__bulb
Najlacnejšie dovolenky sú tie najlepšie: Naplánuj si ju tento rok

Chceš na cestovaní ušetriť? Povieme ti niekoľko tipov, ako si naplánovať tie najlacnejšie dovolenky a dopriať si ich tak za rok ešte viac. Zisti, ako na to.

Cestovný kufor na kolieskach


Cestovanie ti určite spríjemnia cestovné kufre na kolieskach. Platí, že čím sú väčšie, o to ľahšie sa s kufrom manipuluje.

Stretnúť sa môžeš s kuframi, ktoré majú 2 alebo 4 kolieska. Z hľadiska stability sú určite lepšie tie so 4. Aj pri nich si všímaj použité materiály. Plastové sú akýmsi štandardom, no pogumované sú tichšie.

zena-balenie-kufor

 


Na záver ti ešte chceme pripomenúť niekoľko nevyhnutných doplnkov. Ak na kufri nie je zabudovaný zámok, určite si ho dokúp. Je to minimálna ochrana, ktorú môžeš zabezpečiť. Nevyhnutné a praktické je aj označenie batožiny menovkou. Aj tieto drobnosti ti spríjemnia cestovanie.

__bulb
Vyberte si najlacnejšie cestovné poistenie na vašu dovolenku

Cestovné poistenie by malo byť súčasťou každej dovolenky. Ktoré cestovné poistenie je najlepšie? V našom článku vám poradíme, ako získate najlacnejšie cestovné poistenie.