Najlacnejšie dovolenky sú tie najlepšie: Naplánuj si ju tento rok

04.07.2023 Dominika Zájazdy Zdielať

Chceš na cestovaní ušetriť? Povieme ti niekoľko tipov, ako si naplánovať tie najlacnejšie dovolenky a dopriať si ich tak za rok ešte viac. Zisti, ako na to.

Najväčšiu túžbu vyraziť na dovolenku máme pravdepodobne všetci v lete. No dopriať si ju môžeš niekoľkokrát ročne a zároveň za každú aj poriadne ušetriť. Ako na to, aby bola tvoja dovolenka najlacnejšia? Využi naše 4 praktické tipy.

Dobré ubytovanie je základom dovolenky. Vyber si ho podľa predstáv cez overený portál Booking s desiatkami skvelých ponúk.

plaz-slameny-slnecnik
 

Cestovná kancelária vs. na vlastnú päsť


Prvé dôležité rozhodnutie, ktoré musíš urobiť, je to, akým spôsobom si dovolenku zariadiš. Môžeš sa obrátiť na cestovnú kanceláriu, alebo si dovolenku vyriešiť sám. Oboje má svoje pre a proti.

Služby cestovnej kancelárie sa ti najviac oplatí využiť, ak dovolenku plánuješ v niekoľko mesačnom predstihu. Počas prebiehajúcej letnej sezóny zaplatíš za dovolenku cez cestovku omnoho viac.

Jej ponuky sa ti však rozhodne oplatí pozrieť vtedy, ak hľadáš najlacnejšie last minute dovolenky. Ak si časovo flexibilný, na tomto type dovolenky výrazne ušetríš.

A čo dovolenka vo vlastnej réžii? Má svoje výhody najmä vtedy, ak plánuješ cestovať autom do blízkych destinácií. Potrebuješ si len nájsť a zabookovať ubytovanie podľa svojich preferencií.  
 

zena-lod-more

Cestovanie zo dňa na deň


Mimoriadne obľúbeným typom dovolenky je v súčasnosti ultra last minute dovolenka.

Samozrejme, tento typ cestovania nie je ideálny pre všetkých, a to najmä kvôli pracovným povinnostiam. Na druhej strane, ak ti to práca dovoľuje, neváhaj. Môže to byť tá najlepšia a najlacnejšia dovolenka pri mori, akú si kedy zažil.
 

zena-kraca-po-plazi

Dovolenka mimo hlavnej sezóny


Zatiaľ, čo v niektorých krajinách hlavná dovolenková sezóna končí v auguste, v iných sa práve rozbieha. A práve to je ideálna príležitosť, ako si môžeš užiť cenovú výhodnú dovolenku celoročne, aj keď je už u nás zima.

Skvelým príkladom sú napríklad exotické krajiny. Aj v nich si môžeš užiť najlacnejšie all inclusive dovolenky. Stačí, aby si si kúpil letenku už teraz alebo koncom leta a v zimných mesiacoch si môžeš užiť napríklad horúci Karibik či obľúbenú Dominikánsku republiku.

Kde môžeš stráviť ďalšie najlacnejšie dovolenky all inclusive? Pozri si naše tipy, v akých krajinách ťa čaká skvelá exotická dovolenka.
 

plaz-skaly

Nákup leteniek v predstihu


Nie je tajomstvom, že pri dlhodobo plánovaných dovolenkách sa odporúča letenky nakupovať aj niekoľko mesiacov vopred. Vo všeobecnosti platí, že čím je dátum odletu bližší, tým je aj vyššia cena letenky.

Ak chceš tie najlacnejšie letecké dovolenky, nakupuj ich približne 3 až 5 mesiacov pred dovolenkou.

Na rovnakom princípe je založená aj rezervácia ubytovania. Ak ju urobíš čím skôr, máš šancu získať lepšiu cenu a navyše bude väčšia aj dostupnosť ubytovaní.

__bulb
Vyhľadávač leteniek online: Cestujte viac za menej

Túžite cestovať a spoznávať nové miesta? Nenechajte sa odradiť ani cenou. Dáme vám tip na vyhľadávač leteniek a ďalšie rady, ako cestovať lacno kedykoľvek.

zena-plaz-voda

6 tipov, ako ušetriť na každej dovolenke
 

__check

zober si len minimálne a potrebné množstvo batožiny

__check

porovnávaj cenu za ubytovanie na viacerých stránkach

__check

na každú dovolenku si urči presný rozpočet

__check

využívaj aplikácie – cena za rôzne služby je s nimi niekedy nižšia

__check

stravuj sa mimo hotelových reštaurácií

__check

cestuj s ohľadom na sezónu


Spôsobov, ako si dopriať najlacnejšie dovolenky, je niekoľko. Začni ich využívať a cestuj v každom ročnom období aj s nízkym budgetom. Kľúčom je len plánovanie a myslenie v predstihu, či už pôjdeš na dovolenku o týždeň alebo až o niekoľko mesiacov.