TOP značky

Viete, podľa čoho spoznáte v obchode, že je ovocie naozaj zrelé?

ovocie

Nákup čerstvého ovocia a zeleniny je naozaj zložitá činnosť. Trávite desiatky minút vyberaním vhodného ovocia? Tieto tipy vám pomôžu ušetriť čas i peniaze.

Existuje niekoľko univerzálnych pravidiel odhaľujúcich čerstvosť ovocia a zeleniny. Patria medzi ne sezónnosť, vizuálne nedostatky či veľkosť. Ako ale postupovať pri výbere konkrétnych druhov ovocia a zeleniny?

oblozena-misa-s-ovocim

Vyberajte sezónne ovocie a zeleninu

 

Pri výbere ovocia a zeleniny by sme sa mali orientovať hlavne na sezónu. Ľahko by sa totiž mohlo stať, že bude bez chute. Adekvátny čas na nákup mandarínok je v zime, no chutné paradajky by ste však v tomto čase hľadali márne.

Mimo sezóny musíte automaticky počítať nielen s absenciou chutí, ale aj s vyššími cenami. Ideálne je preto nakupovať sezónne ovocie. Samozrejme, len v takom množstve, ktoré dokážete skonzumovať.


Zapojte všetky zmysly

 

Do procesu nakupovania zapájate nielen vaše oči, ale aj hmat a čuch. Azda ani nemusíme pripomínať, že ovocie, ktoré vhadzujete do košíka nemôže byť už na prvý pohľad poškodené. Mechanicky ani vizuálne. Vyhýbajte sa preto rôznym škvrnám, povrchovým nedokonalostiam alebo hnilobe.

oblozena-misa-s-ovocim

Ako vyzerá vňať?

 

V prípade koreňovej zeleniny je veľmi dobrým indikátorom čerstvosti vňať. Čím je vňať suchšia, tým je aj ovocie či zelenina staršia. Vňať musí byť navyše príjemne voňavá. Pri mrkve, petržlene či rajčinách radšej stavte na tento overený trik.

 

Ani veľké, ani malé

 

Pri výbere čerstvých potravín sa nenechajte zlákať pozlátkou v podobe dokonalého vzhľadu a gigantickej veľkosti. Ideálne urobíte, ak siahnete po stredne veľkých kúskoch. 

chlebicky-toast-avocado-citrony

Máte chuť na zdravý šalát, polievku z koreňovej zeleniny či sladký dezert z ovocia? Nakupujte preto len potraviny v TOP kvalite.

Ako vyberať konkrétne ovocie a zeleninu?

Úspešne potvrdené

Ananás

K ananásu si skrátka musíte privoňať. Zrelý plod musí mať sladkú vôňu, zlatistú farbu a musí byť skôr mäkší. Zelenkavé kusy vám rozhodne kupovať neodporúčame, pretože tie vám doma už nedozrejú. A ako vyzerá jeho stonka?

Čím jednoduchšie oddelíte listy, tým je ananás zrelší. Pozor na príliš mäkký a fľakatý ananás. Ten je znakom toho, že v ňom začal proces hniloby. Pri výbere preto zvoľte zlatú strednú cestu.

 

ananasy-v-debnicke

Úspešne potvrdené

Avokádo

V rámci exotického ovocia je hitom posledných rokov. Niet divu, že sa v našich obchodoch vyskytuje čoraz častejšie. Zrelé avokádo spoznáte podľa jeho povrchu. Šupka musí byť hladká a jemne poddajná, aby ste ho vedeli čo najjednoduchšie vylúpnuť. Prezreté avokádo má na sebe škvrny a rôzne praskliny.

Náš tip: Odlúpnite zbytok stonky a pozrite sa na vnútro avokáda. Je bezchybne zelené alebo má na sebe hnedé fľaky? Fľaky značia, že je avokádo prezreté.

 

avocado-na-stole

Úspešne potvrdené

Broskyne

Toto sezónne ovocie sa často trhá ešte nezrelé. Pri výbere sa preto zamerajte najmä na ich farbu. Najchutnejšie broskyne sú červeno-žlté a chlpaté. Broskyne so zelenkastým nádychom sú často kyslé a nezvyknú dodatočne dozrieť. Prezreté však prezradí prílišná mäkkosť alebo otlačené miesta.

 

broskyne

Úspešne potvrdené

Granátové jablko

Pri výbere sa zamerajte na plody s tenkou šupkou. Presvitajú cez šupku semienka? V tom prípade je už granátové jablko prezreté a najlepšie urobíte, ak ho radšej necháte v obchode.

 

granatove-jablko

Úspešne potvrdené

Jahody

Poznáte niekoho, kto ich nemiluje? Najlepšie sú vtedy, ak sú sladké. Pri zrelých jahodách je stopka pevná, plody sú červené a voňavé. Neodporúčame siahnuť po tých, ktoré majú tmavšie plochy alebo naopak tie svetlé, či dokonca biele.

 

jahody-v-miske-ranajky

Úspešne potvrdené

Kiwi

Dozreté kiwi spoznáte tak, že sa na jeho šupke prejaví aj mierny dotyk prsta. To nedozreté, bude tvrdé ako kameň. Avšak, môžete ho nechať dozrieť na teplom a tmavom mieste. Alebo skladovať v chladničke niekoľko týždňov, kým dozreje.

 

zdrave-ranajky

Úspešne potvrdené

Kokos

Už ste niekedy skúšali zatriasť kokosom pred jeho kúpou? Mali by ste. Pokiaľ po jeho zahrkaní počujete špliechanie tekutiny, kokos je dozretý. V opačnom prípade bude s najväčšou pravdepodobnosťou prezretý alebo skysnutý.

 

ranajky-miska-s-vlockami-a-kokosom

Úspešne potvrdené

Mandarínky

Mandarínky si nejeden z nás našiel vo svojom mikulášskom balíčku. Ich hlavná sezóna je totiž práve počas zimných mesiacov. Zrelé spoznáte už na prvý pohľad. Majú oranžovú farbu a tenkú lesklú kôru.

 

mandarinky-strom-listy

Úspešne potvrdené

Mango

V našich podmienkach len málokedy natrafíme na zrelé mango. Zbiera sa ešte nezrelé a len málokedy sa mu podarí dozrieť počas cesty na Slovensko. Dokonalé mango je však voňavé, mäkké a má poddajnú oranžovo-červenú šupku i dužinu. My máme takmer výlučne k dispozícii „len“ mango so svetlo žltou dužinou.

 

mango-na-stole

Úspešne potvrdené

Melón

Aj vy v obchode poklepávate po melóne s nádejou, že zistíte jeho zrelosť? Prezradí ho váha, zvuk a žltá škvrna. Ak je melón ťažší, ako sa na prvý pohľad zdá, bude zrelý. Taktiež by mal vydávať zvonivý zvuk. Dutý zvuk naznačuje prezretosť. Čím menšia je žltá škvrna na spodnej časti melóna, tým je zrelší.

 

melon-na-tacke

Úspešne potvrdené

Papája

Pri nákupe si vyberajte tie plody, ktoré majú pevnú a poddajnú šupku/kôru zároveň. Veľmi mäkké plody posiate bielymi škvrnami radšej nechajte v obchode.

 

papaya-na-stole-v-miske

Úspešne potvrdené

Rajčiny

Pri rajčinách (paradajkách), je to trochu komplikovanejšie. Ich chuť sa značne líši v závislosti od krajiny pôvodu. Správna paradajka by však rozhodne mala mať jasne oranžovú farbu a pevnú šupku bez akéhokoľvek kazu. No predovšetkým by mala voňať.

 

rozne-druhy-paradajok-rajcin

Ikona žiarovky
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!

Ikona štítku – zľavový kupón

11155

zľavových kupónov

138747

zliav
Ikona nákupného košíka

1600

internetových obchodov
Ikona používateľov

150 000

uživateľov Vašekupóny