Návrat na vasekupony.sk

Viete, podľa čoho spoznáte v obchode, že je ovocie naozaj zrelé?

Aj vám sa už stalo, že ste si nechtiac z obchodu priniesli nezrelé alebo naopak prezreté ovocie? Sú druhy, pri ktorých to rozoznáte len ťažko. Poradíme vám zopár trikov, vďaka ktorým sa vám to už nestane.
 
Nákup čerstvého ovocia a zeleniny nám vie niekedy poriadne zamotať hlavu. Poznáme to asi všetci. Desiatky minút strávime vyberaním vhodného ovocia, aby sme nakoniec doma po jeho rozkrojení zistili, že je vlastne absolútne bez chuti. Pri výbere by sme sa mali orientovať hlavne na ročné obdobie, resp sezónu. Pre príklad také mandarinky majú sezónu práve v zime, kedy chutia najlepšie, chutné paradajky však v obchodoch počas zimných mesiacov budete hľadať len ťažko. Mimo sezóny musíte tak automaticky počítať s tým, že ovocie alebo zelenina nebudú až také chutné, navyše se za neho aj poriadne priplatíte. Ideálne je preto nakupovať iba sezónne ovocie a to vždy len v takom množstve, ktoré dokážete skonzumovať, kým nepodľahne skaze. Poďme si to ale rozmeniť na drobné. 

Ako správne vybrať zeleninu a ovocie
Pri nákupe zapájte nielen svoje oči, ale aj hmat a čuch. Azda ani nemusíme pripomínať, že ovocie, ktoré vhadzujete do košíka nemôže byť už na prvý pohľad poškodené či už mechanicky alebo hnilobou a nesmú ho pokrývať škvrny. Veľmi dobrým indikátorom čerstvosti býva práve vňať (mrkva, rajčiny ...). Čím je táto vňat suchšia, tým je aj ovocie či zelenina staršia. Vňať musí byť navyše príjemne voňavá. Nenechajte sa zlákať ani pozlátkom v podobe dokonalého vzhľadu a gigantickej veľkosti. Ideálne je siahať po stredne veľkých kúskoch (výnimkou sú citrusy). 
 
»  Ananás
Viete, ako spoznáte dokonalo zrelý ananás? Musíte si k nemu privoňať. Správne zrelý ananás musí mať sladkú vôňu, zlatistú farbu a musí byť skôr mäkkší. Nazelenkavé kusy vám rozhodne kupovať neodporúčame, pretože doma už nedozreje. Nápovedou vám môže byť aj stonka. Čím jednoduchšie vám pôjde list oddeliť, tým je ananás zrelší, a teda vhodnejší na konzumáciu. Pozor, príliš mäkký a fľakatý ananás je znakom toho, že v ňom začal proces hniloby. Pri výbere preto rozhodne zvoľte zlatú strednú cestu. 

zrely ananas vasekupony.sk

»  Avokádo
V poslednej dobe čoraz populárnejšie, a preto sa niet čomu diviť, že sa v našich obchodoch vyskytuje toto ovocie (áno, ovocie) čoraz častejšie. Dokonalo zrelé avokádo spoznáte podľa jeho povrchu. Jeho šupka musí byť hladká a jemne poddajná, aby ste ho vedeli čo najjednoduchšie vylúpnuť. Prezreté avokádo má na sebe škvrny a rôzne pukliny.
 
»  Broskyne
Ide o sezónne ovocie, ktoré sa často trhá ešte nezrelé s tým, že ešte dozrejú. Pri výbere sa preto zamerajte najmä na ich farbu. Najchutnejšie broskyne sú práve tie červeno-žlté a chlpaté. Tie so zelenkastým nádychom sú často kyselé a bohužiaľ už nikdy nedozrejú, naopak tie prezreté spoznáte tak, že sú príliš mäkké a vidíte na nich miesta, kde sa o seba otláčali.

ako vybrat zrele broskyne vasekupony.sk

»  Granátové jablko
Výber správne zrelého granátového jablka nám vie niekedy poriadne zamotať hlavu. Pri výbere sa zamerajte iba na tie kusy, ktoré majú tenkú šupku. Pokiaľ cez šupku presvitajú semienka, granátové jablko je už prezreté a nechajte ho radšej v obchode. 

granatove jablko vasekupony.sk

»  Jahody
Azda ani nepoznáme človeka, ktorý by nemiloval jahody. Musia byť však dostatočne sladké. Viete, ako ich rozoznáte? V podstate veĺmi jednoducho. Pri zrelých jahodách je stopka pevná, jahody sú červené a voňavé. Rozhodne nesiahajte po jahodách, ktoré majú tmavšie plochy alebo naopak tie svetlé, či dokonca biele. Jahody sú navyše veľmi náročné aj na uskladnenie, skladovať ich preto môžete len krátkodobo a aj to v chladničke pri teplote 1 - 5 stupňov. 

cerstve jahody vasekupony.sk

»  Kiwi
Viete, ako jednoducho spoznáte zrelé kiwi? Zarypnite do neho nechtom. Pokiaľ vryp nezanechá žiadne stopy, kiwi je zrelé a pripravené na konzumáciu.

kivi vasekupony.sk

»  Kokos
Už ste niekedy skúšali skúšali zahrkať kokosom pred jeho kúpou? Mali by ste. Pokiaľ po jeho zahrkaní počujete špliechanie tekutiny, je to ten pravý kokos pre vás. Váha kokosového orecha by pritom mala zodpovedať aj jeho veľkosti.

kokos vasekupony.sk

»  Mandarinky
Mandarinky milujeme asi všetci a nejedn z nás si ich nájde aj vo svojom mikulášskom balíčku. Ich hlavná sezóna je totiž práve počas zimných mesiacov. Zrelé mandarinky spoznáte už na prvý pohľad. Majú oranžovú farbu a tenkú lesklú kôru. V žiadnom prípade nesmú byť príliš mäkké alebo "napuchnuté".

mandarinky vasekupony.sk

»  Mango
V našich obchdoch bohužiaľ len málokedy natrafíme na zrelé mango. Zberá sa totiž esšte nezrelé a len málokedy sa mu podarí dozrieť. Dokonalé mango je však voňavé, mäkké a má poddajnú žlto-červenú šupku. 

»  Melón
Aj v poklepávate v obchode na melóns nádejou, že zistíte jeho zrelosť? Robíte to celkom zbytočne. Už prezretý melón získate na základe mäkkej kôry, ktorá zvykne byť neraz posiata tzv. mapami. Kupovať by ste rozhodne nemali ani tie kusy, na ktorých sa tvoria biele čiary.
 
»  Papája
Pri nákupe si vyberajte iba tie plody, ktoré majú síce pevnú, ale zároveň aj poddajnú šupku/kôru. Veľmi mäkké plody posiate bielymi škvrnami eadšej nechajte v obchode.
 
»  Rajčiny
Pri rajčinách, alebo teda paradajkách, je to trochu komplikovanejšie. Ich chuť sa značne líši v závislosti od krajiny pôvodu. Správna paradajka by však rozhodne mala mať jasne oranžovú farbu a pevnú šupku bez akéhokoľvek kazu.

zrele rajciny vasekupony.sk