Knižné tipy na Vianoce - tieto príbehy oslovia každého

sveter-kniha-okuliare

Máš vo svojom okolí milovníkov čítania? Pozri si naše knižné tipy. Možno ťa inšpirujú na výber tej najlepšej literatúry pre malých aj veľkých a daruješ dokonalý darček.

Knihy sú dlhodobo jedným z najobľúbenejších darčekov. A to nielen na Vianoce, ale aj k rôznym sviatkom. Chceš svojim blízkym darovať pohodu pri čítaní práve na Vianoce? Vyber im knihu z našich tipov.
 

Ako vybrať knihu?


Každý chce, aby jeho darček urobil druhým radosť. Chceš, aby to tak bolo aj v prípade knihy? Pomôže ti, ak si vopred odpovieš na niekoľko otázok. A tvoj výber bude ihneď jednoduchší.
 

1

Pre koho vyberám knihu? Mama, otec, kamarátka či najmladší súrodenec? Každý z nich má inú predstavu o dokonalej knihe.

2

Aký žáner kníh má obdarovaný najradšej? Pred výberom knihy by si mal vedieť, knihu s akým obsahom hľadáš. Môže ísť o detektívku, horor, romantickú knihu, fantasy, históriu, náučnú literatúru či motivačný žáner.

3

Preferuje čitateľ konkrétneho autora? Ak poznáš odpoveď na túto otázku, pri nákupe sa jednoduchšie zameriaš na slovenských alebo zahraničných autorov.

4

Ktoré knihy sú najnovšie? Pri nich je najpravdepodobnejšie, že ich daný človek ešte nestihol čítať. Ale, samozrejme, nemusíš siahnuť len po nich.

5

Aké majú knihy hodnotenia od iných čitateľov? Názor iných ti môže pomôcť s rozhodovaním, či by dotyčného kniha zaujala alebo nie.

6

Klasická tlačená kniha alebo moderná e-kniha? Pri rozhodovaní zohľadni predovšetkým preferencie budúceho čitateľa.

zena-kniha-ovocie
Autor: RF._.studio (Pexels)

Čítaj ďalej a dozvieš, aké knihy vybrať pre:
 


Knihy pre starých rodičov


Staršia generácia väčšinou vyhľadáva historické knihy s dych berúcimi príbehmi, zamerané na spoznávanie miest Slovenska či zahraničia alebo náučnú literatúru.

Chceš im darovať špeciálnu knihu? Výnimočná bude nielen pre nich, ale aj pre teba. Je ňou Spomienková kniha pre starých rodičov. Idu o knihu, ktorú nečítajú, ale ich úlohou je napísať do nej svoje životné príbehy a zážitky. Zároveň je to krásny darček aj pre ďalšie generácie, ktoré si ju budú s radosťou čítať.

Tipy na knihy pre starých rodičov:
 

__check

Zdravie z byliniek (Anna Kopáčová)

__check

Kúpele (Martin Kasarda)

__check

Pohľadnice z východu (Reyes Monforte)

starsia-zena-citanie-knihy
Autor: cottonbro studio (Pexels)

 

Už si počul o našom adventnom kalendári? Každý deň až do 20. decembra v ňom nájdeš skvelú ponuku. Aká sa skrýva v dnešnom okienku?

adventny-kalendar-vase-kupony

 

Knihy pre rodičov


Voľný čas je pre rodičov popri práci a starostlivosti o domácnosť vzácny. No o to viac sa tešia, keď si môžu oddýchnuť pri čítaní svojho obľúbeného žánru. Aké knihy im môžeš vybrať?

Kuchárske knihy sú neraz prvými na zozname obľúbenosti. Pokiaľ aj ty máš doma niekoho, koho baví variť a zdokonaľovať sa v tom, je tento „žáner“ jasná voľba. Má mama/otec obľúbeného kuchára či cukrárku? Pozri, či náhodou nevydal knihu.

Pokiaľ ide o mamu, chybu neurobíš ani vtedy, ak siahneš po romantickej literatúre. Samozrejme, ak je tvojej mame tento žáner blízky. Odporúčame ti aj knihy z radu spoločenskej beletrie, životného štýlu či sebarozvoja.

Tipy na knihy pre mamu:
 

__check

Veci, ktoré v nás ostanú navždy (Lucy Score)

__check

Kaviareň v Kodani (Julie Caplin)

__check

Imunita (Philipp Dettmer)

Chceš svojím blízkym darovať skutočne špeciálnu knihu? Objednaj fotoknihu, do ktorej vyberieš tie najkrajšie zážitky s členmi rodiny. Vyjde ťa lacnejšie, ak využiješ túto zľavnenú ponuku:


zena-citanie-knihy
Autor: Gary Barnes (Pexels)

Hľadáš veľký výber kníh za prijateľné ceny. Klikni na link nižšie a vyber tú pravú knihu.

Aj tvoj otec rád číta knihy? Chybu neurobíš darovaním cestopisu či životopisnej knihy jeho obľúbenej osobnosti. Každého domáceho majstra poteší, ak sa bude môcť zdokonaliť v určitej činnosti aj pomocou knihy. V tomto prípade vyberaj tie z kategórie hobby. Rád sa neustále vzdeláva a učí sa niečo nové? Siahni po motivačných knihách určených na sebarozvoj či náučných.

Tipy na knihy pre otca:
 

__check

Babylon (Daston Dorren)

__check

7 návykov skutočne efektívnych ľudí (Stephen R. Covey)

__check

Príbehy horských chát (Katarína Abeille a kol.)

muz-citanie-knihy
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)

Nakupuj knihy za zlomok cien vďaka týmto ponukám. Chceš vedieť o ďalších? Pozri si všetky kupóny na knihy.


Akú knihu vybrať bratovi, sestre či kamarátom?


Pri kúpe knihy pre súrodenca či kamaráta je dôležité zohľadniť najmä jeho vek. Preferencie na žánre literatúry sa v priebehu rokov môžu meniť. Teenageri a mladší dospelí všeobecne preferujú sci-fi, fantasy, náučné knihy a beletriu pre deti. Školopovinným môžeš darovať aj encyklopédiu či knihu zameranú na učenie cudzích jazykov.

Tipy na knihy pre súrodencov i kamarátov:
 

__check

Charlieho malé tajomstvá (Stephen Chbosky)

__check

Trón zo skla (Sarah J. Maas)

__check

Pekné sny (Nicolai Kathryn)

teenager-kniha-citanie
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)

 

Knihy pre najmenších členov rodiny


Pri kúpe kníh nevynechaj ani najmenšie deti. Ponuka kníh je široká aj pre nich. A navyše, ak im už od detstva budeš čítať rozprávkové príbehy, vybudujú si k nim vzťah a s radosťou budú čítať aj v dospelosti.

__bulb
Ktoré knihy pre deti sú najlepšie? Vyberajte z TOP 30 tipov

Budovať u detí návyk čítania kníh je vhodné už od útleho veku. Neviete, aké knihy pre deti vybrať pre najmenších, tých starších či teenegerov? Toto sú naše tipy.


Pre batoľatá sú populárne kontrastné čiernobiele knihy, pomocou ktorých rozvíjajú svoj zrak a jemnú motoriku. Deti od 3 rokov už viac vnímajú a vhodné sú pre nich leporelá na spoznávanie zvierat, zvukov či predmetov. Vybrať im môžeš aj knihy na učenie prvých slov. Najviac ich zaujmú tie knižky, ktoré obsahujú veľa kresieb a obrázkov. K učeniu farieb a rozvíjaniu jemnej motoriky im zase pomôžu maľovanky.

Tipy na knihy pre najmenších:
 

__check

Kubko vie rozprávať (Marta Galewska-Kustra)

__check

Nina ide spinkať (Svetlana Kapalková)

__check

Šťastné dieťa (Stella Baggott)

detska-izba-deti-citanie-knihy
Autor: Tima Miroshnichenko (Pexels)


Čo viac doplní domácu vianočnú pohodu ako dobrá kniha? Daj si pri jej výbere záležať a obdarovaný aj vďaka tebe prežije pekný čas pri čítaní. A aby si našiel tú najlepšiu ponuku, nezabudni nakupovať online. Jednoducho a rýchlo porovnáš ceny vo viacerých e-shopoch a nakúpiš najvýhodnejšie, ako je možné.