Viete, ako zistiť alergiu na lepok?

07.08.2019 Adriana Rodina Zdielať
alergie

Život bez lepku nie je len o životnom štýle a dobrovoľnom výbere nejesť potraviny obsahujúce obilniny. Čo to vlastne je bezlepková diéta a čo so sebou obnáša?

Čo to je alergia?


Alergiou sa vyznačuje negatívna reakcia nášho tela na rozličné podnety, s ktorými za normálnych okolností zdravý človek nemá ani najmenší problém. Spôsobiť ju môže takmer čokoľvek od peľu až po niektoré druhy potravín či zvierat.

Jej sprievodnými prejavmi sú prevažne kýchanie, nádcha či slzenie očí. Ide teda o symptómy, ktoré si často mýlime s obyčajným nachladnutím. Existujú však aj oveľa závažnejšie prejavy, ktoré sú už životu nebezpečné, akými sú napríklad aj opuchnutie jazyka či dokonca dusenie. 

Jedzte len zdravé a kvalitné potraviny. Nájdete ich v e-shope Grizly.

zena-lieky-dlan


Čo je to lepok?


Lepok, nazývaný aj gluten, je zložkou nachádzajúcich sa v obilninách (pšenica, jameň a i.), a teda logicky sa nachádza aj v múke a v pečive. Alergikom a celiatikom však nestačí vyradiť zo svojho jedálnička len chlieb či múku. Lepok obsahuje nespočetné množstvo potravín, na niektoré by ste to určite ani netipovali. Na mysli máme napríklad rôzne druhy údenín, sladkostí či dokonca alkoholu. Na dobre vychladené pivo môžete rovno zabudnúť. 


Alergia na lepok a Celiakia


Hoci sa už mnoho z nás stretlo s pojmom celiakia, len málo kto ho vie presne definovať. Nájdu sa však dokonca aj takí, ktorý si ju zamieňajú s alergiou na lepok. Alergia a celiakia však rozhodne nie sú jedno a to isté.

Celiakia je chronické ochorenie sliznice tenkého čreva a je spôsobená neznášanlivosťou lepku.  Táto neznášanlivosť je celoživotná, a na rozdiel od alergie sa jej prejavy ukážu až o čosi neskôr (niekoľko hodín až dní po konzumácii lepku) a zvyknú byť o niečo závažnejšie - chudokrvnosť, porucha vstrebávania živín.

Chcete pri nákupe liekov ušetriť? Využite skvelé ceny a vyberajte si z ponuky Benu lekárne.

Ako zistiť alergiu na lepok


Sprievodnými javmi alergie na lepok sú bolesti žalúdka, nadúvanie, kŕče, zápcha alebo naopak hnačka. V prípade, že sa u vás prejavia niektoré z týchto príznakov po konzumácii lepku, mali by ste sa otestovať.

Test na intoleranciu lepku nájdete v každej lekárni a objednať si ho môžete aj online. Test má odhaliť protilátky IgA proti transglutaminóze v krvi. Krv si odoberiete jednoducho pomocou lancety z bruška prsta a aktivujete stlačením. Ničoho sa nemusíte obávať, vpich je takmer bezbolestný a výsledok sa dostaví do max 10 minút. 


celiatik test vasekupony.sk

 

Alergiu na lepok či celiakiu však môžete zistiť aj u lekára. Jeho návšteva sa odporúča aj v prípade, pozitívneho domáceho testu. Gastroenterológ vám urobí ďalšie vyšetrenia a tiež nastaví vhodnú liečbu, ktorej súčasťou je aj špeciálna diéta, a teda aj bezlepkové potraviny. 

__bulb
4 tipy na ľahké recepty so zeleninou ideálne pre vaše zdravie

Chcete do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny? Vyskúšajte naše tipy na ľahké recepty za pár minút. Ich prípravu zvládnete, aj ak ste v kuchyni začiatočník.