Rozoznáte kvalitné potraviny? Nenechajte sa nachytať

06.02.2019 Kristína Rodina Zdielať
Rozoznáte kvalitné potraviny? Nenechajte sa nachytať

Niektorí výrobcovia potravín skúšajú na nás rôzne triky, aby sa ich produkty lepšie predávali. Viete, ktoré patria medzi najčastejšie a ako ich môžete odhaliť? Poradíme vám, ako rozoznáte naozaj kvalitné potraviny.



Trik #1: Dvojaká kvalita výrobkov

 

Na túto skutočnosť sa spotrebitelia krajín východného bloku sťažovali už dávnejšie. Stávalo sa totiž, že v niektorých krajinách tie isté výrobky predávajú vo vyššej kvalite ako v iných. To by však už onedlho malo byť minulosťou. Dvojaká kvalita výrobkov sa totiž zakáže legislatívnymi zmenami v rámci Európskej únie, ktoré by mali byť schválené už začiatkom budúceho roka.................................
 
 


Trik #2: Znižovanie gramáže výrobkov

 
 
Keď výrobca nechce pristúpiť k zvyšovaniu ceny, väčšinou to skúsi inak. Ponúkne vám menšie balenie za rovnakú cenu ako predtým. Ak však sledujete jednotkovú cenu výrobku, ktorá je uvedená na cenovke, tento ťah výrobcov sa vás nedotkne.
 
 


Trik #3: Nahradzovanie ingrediencií lacnejšími

 
 
Za účelom znižovania nákladov sa v niektorých potravinách postupne nahrádzajú niektoré ingrediencie lacnejšími alternatívami, čím sa však môže zároveň znížiť aj ich kvalita. Tak sa stáva, že napríklad v džúsoch, čajoch alebo džemoch sa postupne znižuje podiel skutočného ovocia. Preto si vždy dôkladne preštudujte informácie na etiketách.
 
 


Trik #4: Pridávanie vody

 

 
Aby potraviny viac vážili, výrobcovia do nich pridávajú vodu. Týka sa to najmä mrazeného tovaru alebo údenín. Keď ich kupujete, dajte si pozor, aby obsah vody vo výrobku nebol vyšší ako 10 % z celkového zloženia.
 
 


Trik #5: Škodlivé pridané cukry

 
 
Výrobcovia do niektorých výrobkov pridávajú na zlepšenie chuti cukry. Často ich uvádzajú pod inými názvami, aby spotrebiteľov zmiatli. Pre pridané cukry totiž existujú desiatky názvov a všetky nepozná nikto. Vyhnite sa preto aspoň najčastejším, akými sú repný, hnedý, trstinový či kokosový cukor, ale aj kukuričné sladidlo, kryštalická fruktóza a ďalším.
 

zlavy na potraviny vasekupony.sk

» Náš tip: Prečítajte si podrobnosti o privátnych značkách v článku Značkové verzus neznačkové produkty. Ktorým dávate prednosť ?
 
 


Ako teda vybrať kvalitné potraviny?

 
 
Máme pre vás niekoľko tipov, ako odhaliť nekvalitu aspoň pri najčastejšie nakupovaných potravinách:
 
Maslo. Musí byť vyrobené z kravského mlieka a obsahovať min. 83 % tuku. Ak je výrobok označený inak, napríklad masielko alebo maslenko, nejde o pravé maslo.

Syr. Sledujte obsah tuku v sušine, ktorého podiel má byť min. 40 %. Nemal by obsahovať vodu, želatínu, škrob či rastlinný tuk.

Jogurt. Nekupujte jogurty s obsahom želatíny. Kvalitný jogurt obsahuje plnotučné mlieko, ktoré má obsah aspoň 3,5 % tuku.

Mäsové výrobky. Ak je mäsový výrobok kvalitný, má málo zložiek a obsahuje vysoký podiel mäsa. Napríklad pri najkvalitnejších šunkách je to až 90 % mäsa.

Čokoláda. Vyhnite sa čokoláde s kakaovým práškom alebo stuženým rastlinným tukom. V zložení hľadajte kakaové maslo a hmotu.




Naše rady

 
 
 Dôkladne čítajte etikety. Čím má výrobok jednoduchšie zloženie, tým lepšie. Ak totiž obsahuje kvalitné suroviny, netreba ich nahrádzať umelými prísadami. Rovnako sledujte aj usporiadanie jednotlivých zložiek. Čím väčšie množstvo danej zložky výrobok obsahuje, tým vyššie je uvedená v informáciách na obale.
 
 Sledujte jednotkovú cenu. Pri nákupe si nevšímajte len cenu za kus, ale aj jednotkovú cenu. Zo zákona musí byť uvedená na cenovke.

 Nevyhýbajte sa privátnym značkám. Privátna značka automaticky neznamená nižšiu kvalitu. Naopak, svojím zložením sa môže vyrovnať aj značkovým výrobkom, ale za nižšiu cenu.
 
Ak chcete pri nákupe ušetriť, nešetrite na kvalite. Existujú aj ďalšie metódy, vďaka ktorým budú vaše nákupy výhodnejšie. Na našom portáli nájdete zľavové kupóny a zľavové kódy na potraviny a nápoje, vďaka ktorým budú vaše nákupy výhodnejšie. 
 
Akciové letáky. Cesta k výhodným nákupom vedie aj cez rôzne akcie týždňa. Prezrite si akciové letáky online a uvidíte, že pri nákupe aj ušetríte.