Čo je kombucha - výhody a nevýhody exotickej huby

24.06.2022 Dominika Bývanie Zdielať
flase-napoj-kombucha

Počuli ste už o kombuchi? Jej účinky na zdravie sú známe už celé generácie. V čom je výnimočná?

Ak ste ju ešte neochutnali, možno práve teraz je ten správny čas. Pozrime sa spolu na to, aké sú výhodynevýhody tejto exotickej huby, ale aj na to, ako si ju pripraviť v pohodlí domova.
 

Čo je kombucha?

 

Kombucha (čítajte kombuča), nazývaná tiež čajová huba, je zmes kvasiniek, lišajníka a bakteriálnych kultúr.

Je živou rôsolovitou hmotou s klzkým a gumovitým povrchom. Jej tvar zodpovedá nádobe, v ktorej rástla. Preto môžeme povedať, že jej vzhľad je vždy jedinečný.
 

kombucha-v-rukach

 

Po pridaní kombuche do zmesi vody, cukru a čaju vzniká mierne kyslý až sladký nápoj. Podľa kvality použitých surovín môže byť žltooranžovej farby, niekedy až zeleno-medovej, prípadne červenej. Nápoj obsahuje poriadnu dávku energie a množstvo vitamínov.

Kombucha pôvodom pochádza z Číny alebo Japonska. Rovnako ako čaj. V našich končinách však nie je ničím novým. Niekoľko rokov dozadu ju mnohí ľudia pripravovali a potom z nej vyrábali vlastné nápoje.


Čo nápoj obsahuje:
 

- vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K,
kyseliny – glukurónová, mliečna, vínna, citrónová, octová, glukónová, jablčná atď.,
enzýmy, aminokyseliny, kvasinky, kofeín, alkohol,
minerály – vápnik, železo, zinok, magnézium, horčík, meď, draslík.

__bulb
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!

Výhody na zdravie


Tento kvasený nápoj obsahuje množstvo vitamínov a probiotík. Vznikajú počas procesu fermentácie. Preto má kombucha množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus:

- obsah probiotík – zlepšujú mikroflóru v črevách, trávenie, majú protizápalové účinky a
podporujú chudnutie,
antioxidanty – znižujú toxicitu pečene,
polyfenoly, kyselina octová a kvasinky – ničia škodlivé mikroorganizmy,
- pozitívny vplyv na diabetes 2. typu,
- prevencia proti rakovine,
- posilnenie imunitného systému,
- regenerácia nervového systému,
- regulácia krvného tlaku,
- úprava menštruačného cyklu,
- pomoc pri reume, skleróze multiplex či kožných ochoreniach,
- zabraňuje upchatiu ciev.


kombuchovy-napoj-vo-flasiach

Chcete si pripraviť kombuchový nápoj v pohodlí domova? Suroviny na jeho prípravu môžete nakúpiť so zľavou v reťazci Lidl.

Nevýhody na zdravie


nadúvanie – môže sa prejaviť najmä u ľudí, ktorí tento nápoj ešte nepili, pretože obsahuje vysoký podiel probiotík,
nedostatočná hygiena a čistota – môže znehodnotiť celý nápoj a ohroziť zdravie. Je dôležité, aby nádoba a všetky predmety boli čisté. Akákoľvek malá omrvinka alebo nečistota môžu spôsobiť, že namiesto prospešných baktérií sa vytvorí nebezpečná pleseň. Dôležité je používať drevenú lyžičku alebo varešku. Kombucha by totiž nemala prísť do kontaktu so žiadnym kovovým predmetom.
vysoké množstvo kalórií – kombucha kúpená v obchodných reťazcoch môže obsahovať zvýšené množstvo cukru, čo spôsobí priberanie,
vysoký obsah kofeínu – zelený i čierny čaj, z ktorých sa pripravuje kombucha obsahujú kofeín. Preto dodržiavajte odporúčané dávkovanie a týždňové prestávky medzi jej konzumáciou.

kombuchovy-napoj-v-nadobe

Ako pripraviť kombuchový nápoj

 

Príprava kombuchového nápoja nie je vôbec náročná. Časovo ani počtom surovín. Najdôležitejšou „ingredienciou“ kvalitného nápoja je už spomínaná hygiena a čistota pri príprave.

1

Ingrediencie

- 2 l vody
- 150 g cukru
- 8 g – 10 g čaju, prípadne 4 čajové vrecúška (čierneho alebo zeleného čaji)
- kombuchovú kultúru

2

Postup

1. Vo vriacej vode rozpustíme cukor a 10 minút v nej necháme lúhovať čaj.
Po 10 minútach čaj vytiahneme a nápoj necháme vychladnúť približne na 20 °C.
2. Vychladnutý čaj prelejeme do ľubovoľnej sklenenej nádoby.
3. Kombuchu umiestnite svetlejšou stranou nahor hladiny, pohár prikryte obrúskom a utesnite gumičkou, aby sa do nápoja nedostali mušky alebo prach. Kombucha môže plávať hore, ale môže klesnúť aj na dno a neskôr vyplávať.
4. Nádobu umiestnite na miesto, kde nesvieti priame slnečné svetlo.
5. Nápoj bude na konzumáciu pripravený za 5 – 7 dní. Pri kratšej fermentácii bude nápoj obsahovať viac cukru. Dlhšia fermentácia urobí nápoj perlivejší a menej sladký.
6. Ak chcete tento nápoj pripravovať znovu, príprava je veľmi podobná. Avšak, z pôvodnej kombuchi nechajte približne 3 cm v nádobe. Kvasinky a kyslosť roztoku tak ostane zachovaná.

 

Dávkovanie

 

- odporúčané množstvo je 0,5 l na deň, rozdelených do troch dávok – ráno, na obed a večer cca po 150 ml,
- ranná dávka by s mala piť na lačno,
- po troch týždňoch užívania sa odporúča týždenná prestávka,
- kombuchu môžu konzumovať aj deti, ale v polovičnej dávke,
tehotné a dojčiace ženy môžu konzumovať kombuchu po dohode s lekárom.

kombuchove-napoje

Kombucha nie je len obyčajný nápoj. môžete ju pokojne použiť aj ako súčasť vášho kúpeľa. Taktiež je súčasťou kozmetických prípravkov na pleť. No a pri dlhšej fermentácii z nej môže byť ocot. Kombucha má v súčasnosti moderné využitie vo viacerých oblastiach

__fire
Púpavový sirup – najlepší recept na domáci liek

Niektorí ju považujú za burinu, iní ňou liečia mnohé choroby. Viete, že púpavový sirup si viete pripraviť aj doma?