Počuli ste už o kombuchi? Jej účinky na zdravie sú známe už celé generácie. V čom je výnimočná?
Ak ste ju ešte neochutnali, možno práve teraz je ten správny čas. Pozrime sa spolu na to, aké sú výhody a nevýhody tejto exotickej huby, ale aj na to, ako si ju pripraviť v pohodlí domova.
Čo je kombucha?
Kombucha (čítajte kombuča), nazývaná tiež čajová huba, je zmes kvasiniek, lišajníka a bakteriálnych kultúr.
Je živou rôsolovitou hmotou s klzkým a gumovitým povrchom. Jej tvar zodpovedá nádobe, v ktorej rástla. Preto môžeme povedať, že jej vzhľad je vždy jedinečný.
Po pridaní kombuche do zmesi vody, cukru a čaju vzniká mierne kyslý až sladký nápoj. Podľa kvality použitých surovín môže byť žltooranžovej farby, niekedy až zeleno-medovej, prípadne červenej. Nápoj obsahuje poriadnu dávku energie a množstvo vitamínov.
Kombucha pôvodom pochádza z Číny alebo Japonska. Rovnako ako čaj. V našich končinách však nie je ničím novým. Niekoľko rokov dozadu ju mnohí ľudia pripravovali a potom z nej vyrábali vlastné nápoje.
Čo nápoj obsahuje:
- vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K,
- kyseliny – glukurónová, mliečna, vínna, citrónová, octová, glukónová, jablčná atď.,
- enzýmy, aminokyseliny, kvasinky, kofeín, alkohol,
- minerály – vápnik, železo, zinok, magnézium, horčík, meď, draslík.